Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης
Πηγή Εικόνας: Γιώργος Πατούλης

Τη βούληση της Περιφέρειας να συνεχίσει να επιλύει προβλήματα που χρόνιζαν στη Δυτική Αθήνα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναπτυξιακής επανεκκίνησης και την αξιοποίηση κονδυλίων του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, διατύπωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την τοποθέτηση του στο workshop για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων που πραγματοποιήθηκε στο ΚΥΒΕ Περιστερίου.

Πρόκειται για το δεύτερο workshop που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιφερειακή ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών, παρουσία δημάρχων της Δυτικής Αθήνας και εντάσσεται στον κύκλο των σχετικών θεματικών ημερίδων με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου»

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Α. Λεωτσάκος.

Αναφορικά με τα έργα προϋπολογισμού 88 εκατομμυρίων που υλοποιούνται από την Περιφέρεια σε δήμους της Δυτικής Αθήνας, ο κ. Πατούλης εστίασε στην ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των δήμων της Δυτικής Αθήνας που εκπονείται για πρώτη φορά αλλά και στην ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), «έναν από τους μεγαλύτερους αναπτυξιακούς οργανισμούς στη χώρα», υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια έχει εκχωρήσει 58 εκατ. ευρώ στον ΑΣΔΑ από το ΠΕΠ Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες των δήμων της περιοχής.

«Συνολικά, μέσω ΕΣΠΑ, στην Αττική εκτελούνται 2.000 έργα με προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ» τόνισε ο περιφερειάρχης, επισημαίνοντας πως βασική μέριμνα είναι να μην μείνει πίσω κανένας δήμος, κάτι που θα επιτευχθεί «με σχέδιο, διεκδίκηση, μεθοδικότητα, λογική και ευθύνη», όπως τόνισε αναφερόμενος στα έργα που έχουν υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ αλλά και στη νέα προγραμματική περίοδο.

«34% ήταν η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ όταν μας παρέδωσαν. Σήμερα, ξεπερνά το 90%» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε αυτοί που εξασφαλίσαμε, μετά από ισχυρή διαπραγμάτευση, αυξημένους πόρους 60%,μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Από 1 δισ. που ήταν το προηγούμενο ΕΣΠΑ, οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ θα ανέλθουν στο 1,6 δισ.. Χρήματα από το ΕΣΠΑ για την Αττική, τους δήμους και τους πολίτες. Εμείς επίσης είμαστε, αυτοί που έχουμε εξασφαλίσει μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από 200 εκ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022. Εμείς είμαστε μπροστά και διεκδικούμε να έχει η αυτοδιοίκηση ρόλο και λόγο στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Σε ό,τι αφορά την ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση των δήμων της Δυτικής Αθήνας που εκπονείται για πρώτη φορά, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε πως έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη για το σύνολο των έργων που απαιτούνται, έχει συνταχθεί και υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έχει επίσης ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη των νέων δικτύων ομβρίων, ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν την έκδοση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. «Με τις οριοθετήσεις και τις διευθετήσεις των ρεμάτων όπου απαιτηθεί θα απελευθερωθούν παράλληλα εκτάσεις και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης τους στο σχέδιο πόλης, γεγονός που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή όσον αφορά τη δυνατότητα εκατοντάδων οικογενειών σε όλη τη Δυτική Αθήνα, να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Πρόκειται για μια παρέμβαση ζωής, που θα αλλάξει όλη την περιοχή, θα την θωρακίσει από πλημμυρικούς κινδύνους και θα επιτρέψει τους κατοίκους των δήμων να αισθάνονται πιο ασφαλείς για τη ζωή και τις περιουσίες τους» ανέφερε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε τους κατοίκους του δυτικού τομέα και της Δυτικής Αττικής ιδιαίτερα αδικημένους, λόγω του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων. Υπογράμμισε ότι η ευρύτερη περιοχή θα πάψει να αποτελεί τον σκουπιδότοπο του Λεκανοπεδίου, καθώς βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού, η κάθε περιφερειακή ενότητα θα αναλάβει το βάρος που της αναλογεί και τίποτα παραπάνω. «Στόχος μας είναι να μην υπάρχει στην Αττική, ούτε μια χωματερή, και να μην θάβονται καθόλου σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία, όπως γίνεται σήμερα. Στο σχέδιο μας είναι να κλείσει η Φυλή με ορίζοντα το 2025 και στη θέση της να δημιουργήσουμε εκατοντάδες γωνιές ανακύκλωσης, σε κάθε δήμο, πολλά πράσινα πάρκα κυκλικής οικονομίας, αλλά και αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Αττικής.

Μιλώντας για τα σημαντικά έργα που έγιναν στη Δυτική Αθήνα, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου που διαθέτει, όχι μόνο η Δυτική Αθήνα, αλλά όλη η Αττική: το Πάρκο Τρίτση. Σύντομα δε, η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις αναφορικά με τη διαχείριση και προστασία του Ποικίλου Όρους.

Επίσης με τα χρήματα του ΠΕΠ μεταξύ άλλων:

* κατασκευάζονται δύο σύγχρονες πεζογέφυρες στο Χαϊδάρι επί της Λεωφόρου Αθηνών, καθώς και νέες σχολικές υποδομές και μελέτες ωρίμανσης για ενίσχυση των σχολικών υποδομών για τους δήμους Ιλίου, Αιγάλεω, Περιστερίου και Πετρούπολης.

* δόθηκαν 19,3 εκ. ευρώ σε 783 επιχειρήσεις που έχουν έδρα στη Δυτική Αθήνα ως δωρεάν κεφάλαιο κίνησης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του covid.

* χρηματοδοτήθηκαν με 20 εκ. ευρώ περίπου, κοινωνικές δομές και 19 παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας, για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

* δόθηκαν επίσης μέσω του ΠΕΠ Αττικής 4,5 εκ. ευρώ , για μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας

* μέσω του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις ΟΧΕ με 58,5 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με τον τομέα της Οδικής Ασφάλειας επισημάνθηκε η ολοκληρωμένη παρέμβαση στον Κηφισό με την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με LED και η κατασκευή συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων επί της Λ. Αθηνών, η οποία επαναδημοπρατείται τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, ολοκληρώθηκαν μια σειρά από απαραίτητες διαδικασίες για την προώθηση 4 έργων που αφορούν δήμους της Δυτικής Αθήνας, τα οποία θα εκτελεστούν με ίδιους πόρους, αφού πρώτα υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας και δήμων. Πρόκειται για:

την αστική ανάπλαση του άλσους Αγίου Δημητρίου, στην Πετρούπολη

την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων του δήμου Χαϊδαρίου

την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Αγίας Βαρβάρας

και την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού, για την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων του δήμου Περιστερίου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι δήμαρχοι του Δυτικού Τομέα Αθηνών οι οποίοι συνεχάρησαν τον περιφερειάρχη για την ενημέρωση και τη συνεργασία, ενώ έθεσαν σειρά θεμάτων με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των δήμων τους, όπως η ενεργειακή εξοικονόμηση και αναβάθμιση, η ανάγκη ασφαλτοστρώσεων, η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και η κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ με πληθυσμιακά κριτήρια.

Τέλος, τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, εξειδίκευσαν το έργο που έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και των πόρων της Περιφέρειας, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ.