Λιγνίτης - ΔΕΗ - εργοληπτικές εταιρείες
Λιγνίτης - ΔΕΗ - εργοληπτικές εταιρείες
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε δεινή οικονομική κατάσταση τα νοικοκυριά από το ράλι των καυσίμων και της. ενέργειας.

Η τιμή της Mwh ξεπέρασε εκ νέου τα 300 ευρώ και συγκεκριμένα για σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου ανήλθε σε 327,70 ευρώ ενισχυμένη κατά 28,19% σε μία μέρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Επίσης παρατηρείται οριακή άνοδος της τιμής τιμής του φυσικού αερίου στα 128 ευρώ ανά Mwh στην Ολλανδική αγορά TTF.

Ο διαχειριστής του συστήματος ο ΑΔΜΗΕ για να φρενάρει το ράλι της ανόδου της Mwh απαιτεί από τη ΔΕΗ να ανεβάσει τη δυναμικότητα των λιγνιτικών μονάδων αλλά δεν φαίνεται αρκετό.

Η διοίκηση της ΔΕΗ σε διάστημα έξι ημερών έχει αυξήσει κατά 110% την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. Στις 21 Ιουνίου έδωσε στο διαχειριστή 13.920 Mwh για να ανέλθουν σήμερα στις 29.316 Mwh και τις προηγούμενες ημέρες οι λιγνίτες παρήγαγαν άνω των 20.000 Mwh με ανοδική τάση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τρέχουσα τιμή της Mwh είναι κατά 102 ευρώ υψηλότερη σε σχέση με αυτή που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών για την χρηματοδότηση του κόστους των νοικοκυριών και την έχει προσδιορίσει στα 225 ευρώ. Αφορά το κυβερνητικό σχέδιο για πλαφόν στην τιμή της ενέργειας από τις αρχές Ιουλίου και συνδυάζεται με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες εμφανίζονται σταδιακά στο προσκήνιο με νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ που σε σημαντικό βαθμό αιφνιδιάζουν παραγωγούς και καταναλωτές.

Ειδικά τα νοικοκυρά θα είναι σε θέση να αναζητούν ανά μήνα προμηθευτή ενέργειας που διαμορφώσει ένα εντελώς νέο τοπίο στην εσωτερική αγορά ενέργειας εκτός κι αν η συγκεκριμένη διάταξη ανακληθεί πριν εφαρμοστεί.

Οι καταναλωτές θα τα βρουν «μπαστούνια»

Η αναζήτηση παρόχου ανά μήνα θα γίνεται στο κυνήγι της φθηνότερης χρέωσης ανά Kwh αφού θα έχουν καταργηθεί στην πράξη τα συμβόλαια όπως και οι δεσμεύσεις από τους προμηθευτές.

Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν να δημιουργηθούν γραφεία έναντι αμοιβής να καθοδηγούν τους καταναλωτές.

Το «παιχνίδι» στο νέο υπό διαμόρφωση τοπίο θα το κάνει η ΔΕΗ καθώς ελέγχει το 65% της αγοράς στη χαμηλή τάση που εντάσσονται τα νοικοκυριά. Οι μικρότεροι προμηθευτές ενέργειας θα παρακολουθούν κατά πόδας τη ΔΕΗ όταν θα έρθει η στιγμή να προαναγγέλλει την τιμή της Kwh για τον επόμενο μήνα. Η δαιμονοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που τιμολογούσε εκ των υστέρων το κόστος με το νέα εργαλεία οι προμηθευτές πρέπει να μαντεύουν το κόστος για τον επόμενο μήνα.