Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι επτά ηγέτες προσηλώθηκαν χωρίς καθυστερήσεις στις προτεραιότητες αυτής της συνόδου κορυφής, οι εργασίες της οποίας θα διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη, σε μία συγκυρία πολλαπλών κρίσεων: ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι απειλές κατά της επισιτιστικής και της ενεργειακής ασφάλειας, ο επείγων χαρακτήρας της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα υποδομής παγκοσμίως ανακοίνωσε η Ομάδα των Επτά 

Η G7 υιοθετεί, κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχει ως στόχο να απαντήσει στα τεράστια έργα που χρηματοδοτεί εκεί η Κίνα. Οι λεπτομέρειες του επενδυτικού προγράμματος είναι ακόμη αδιευκρίνιστες.

«Μαζί με τους εταίρους της G7, έχουμε ως στόχο να κινητοποιήσουμε 600 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027 για παγκόσμιες επενδύσεις στις υποδομές», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος πριν από την ομιλία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην σύνοδο κορυφής της G7 στην νότια Γερμανία κατά την οποία παρουσίασε την πρότασή του.

Η «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «να παράγει ποιοτικές και αειφόρες υποδομές».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνες τους υπολογίζουν να κινητοποιήσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών στο πλαίσιο του προγράμματος.

Αλλά και μόνο η χρήση του όρου «κινητοποίηση» σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον υπολογίζει να εξασφαλίσει αυτό το ποσόν μέσω δανείων, δημόσιας χρηματοδότησης και ιδιωτικής χρηματοδότησης που θα διασφαλισθεί με την ενθάρρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι Δυτικοί επιθυμούν να απαντήσουν στην Κίνα η οποία έχει επενδύσει μαζικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» ή για την διασφάλιση πρόσβασης σε ορισμένες πρώτες ύλες.

Το Πεκίνο κατηγορείται ότι υλοποιεί αυτά τα προγράμματα μέσω μη προνομιακών, έως επικίνδυνων, δανείων προς τις ενδιαφερόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα προβλήματα χρέους των ευάλωτων αυτών κρατών.

Η κινεζική επίθεση «υπάρχει εδώ και χρόνια και έχει μεταφρασθεί σε πλήθος χορηγήσεων ρευστού και σε σειρά επενδύσεων», σχολίασε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισημαίνοντας ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά» για την πρωτοβουλία της G7.

«Πολλές χώρες που έχουν λάβει πόρους ή επενδύσεις στο πλαίσιο του κινεζικού προγράμματος συνειδητοποιούν πλέον, πολλά χρόνια μετά, ότι είναι περισσότερο χρεωμένες, ότι το ΑΕΠ τους δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, ότι οι ονομαζόμενες επενδύσεις δεν έχουν αγγίξει τους πληθυσμούς τους», δήλωσε η ίδια πηγή του Λευκού Οίκου.

Η υποσαχάρια Αφρική θα αποτελέσει ξεκάθαρα ύψιστη προτεραιότητα» της Σύμπραξης που θα υλοποιήσει η G7 δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι η κεντρική Αμερική, η νοτιοανατολική Ασία και η κεντρική Ασία είναι επίσης «πολύ σημαντικές περιοχές».

«Στόχος είναι η ενίσχυση των υποδομών παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν και διευκρίνισε ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές και οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 200 δισεκατομμύρια. «Το επενδυτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να μετριάσει την παγκόσμια ανισότητα και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς και σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, θα πρέπει να προωθούν την προστασία του κλίματος π.χ. με την εγκατάσταση νέων ηλιακών σταθμών στην Αγκόλα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα πρέπει ακόμη να λαμβάνουν υπ’ όψιν τη σημασία των συστημάτων υγείας και της ψηφιακής μετάβασης και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι επενδύσεις, στις οποίες θα συνεισφέρουν και άλλα κράτη, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Γαλλία, «θα προσφέρουν επίσης για πολλά κράτη εναλλακτικές λύσεις από τα κινεζικά έργα υποδομής, όπως τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτά «δείχνουν την ενότητα της Ομάδας των Επτά», δήλωσε ο καγκελάριος Σολτς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοβουλίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Η Ευρώπη θα κινητοποιήσει 300 δις ευρώ   

Η Ευρώπη θα κινητοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης κατά τα επόμενα πέντε για την υλοποίηση έργων υποδομής στις αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο της «Σύμπραξης για τις Παγκόσμιες Υποδομές» που υιοθετεί η G7 απέναντι στο σχέδιο «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» που εφαρμόζει η Κίνα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Εναπόκειται σε εμάς να δώσουμε μία θετική και ισχυρή επενδυτική ώθηση στον κόσμο για να δείξουμε στους εταίρους μας στον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι έχουν επιλογή και ότι έχουμε την πρόθεση να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας για να εκπληρώσουμε τις αναπτυξιακές τους ανάγκες», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τους ηγέτες της G7 στην Βαυαρία.

Υπέρ του να τεθεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας Ιταλία και Γαλλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά τις εργασίες της G7 στην Γερμανία, αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που κάναμε μετά την κρίση του 2008. Η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να προκαλέσει επιστροφή στον λαϊκισμό», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Έχουμε τα εργαλεία για να το πετύχουμε: πρέπει να μειώσουμε τις συνέπειες της αύξησης των τιμών της ενέργειας, να στηρίξουμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να φορολογήσουμε τις εταιρίες που σημειώνουν υπερκέρδη», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο Ντράγκι επανάλαβε ότι είναι σημαντικό να τεθεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας. Παράλληλα, εξήγησε πως «όταν οι τιμές της ενέργειας μειωθούν, δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην ενεργειακή μας εξάρτηση από την Ρωσία, η οποία χαρακτήρισε τα περασμένα χρόνια». «Πρέπει να απαλείψουμε για πάντα την εξάρτηση αυτή από την Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση, με την επισιτιστική κρίση, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης υπογράμμισε ότι «τα ουκρανικά σιτηρά πρέπει να μπορέσουν να εξαχθούν πολύ πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα είναι έτοιμη η νέα σοδειά» και ζήτησε να παρασχεθεί η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στον ΟΗΕ, με στόχο να προχωρήσει και να πετύχει η διαμεσολαβητική του προσπάθεια

Η Γαλλία τάσσεται επίσης υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στο επίπεδο των χωρών παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά που πραγματοποιείται στη Βαυαρία.

Το Παρίσι «δεν είναι κατ’αρχήν αντίθετο» στην πρόταση των ΗΠΑ για ανώτατο όριο τιμής, αλλά «θα ήταν πολύ πιο ισχυρό για εμάς είναι η επιβολή μέγιστης τιμής στο πετρέλαιο σε όλες τις χώρες παραγωγής», διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της συνόδου, η γαλλική προεδρία σημειώνει ακόμη ότι ο γάλλος πρόεδρος αισθάνθηκε «μεγάλο ενθουσιασμό» από την πλευρά του κ. Τζόνσον για την ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα που έχει εισηγηθεί, καθώς θα επέτρεπε «την επανασύνδεση, τη χάραξη κοινής πορείας με τους Βρετανούς».

Οι δύο ηγέτες συμφωνήσαν επίσης ότι η παρούσα φάση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ότι «η πορεία του πολέμου είναι δυνατόν να αντιστραφεί». Σε κάθε περίπτωση, η στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο πρέπει να συνεχιστεί, κατέληξαν.

Ο κ. Τζόνσον προηγουμένως είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο «κόπωσης» των πολιτών από τον πόλεμο και τις κυρώσεις, αναφερόμενος ειδικά στον πληθωρισμό και επισημαίνοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα των συμμάχων.

 

Κίνδυνος κούρασης του δυτικού στρατοπέδου

Οι Δυτικοί έχουν επιβάλει ήδη πολλές δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αλλά η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητεί περισσότερες, έπειτα από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κατά του Κιέβου σήμερα το πρωί, μία πράξη βαρβαρότητας, όπως κατήγγειλε ο Τζο Μπάιντεν.
Απέναντι στον κίνδυνο «κούρασης» του δυτικού στρατοπέδου, στον οποίο αναφέρθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, ο αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε νέα έκκληση για ενότητα στην G7 και στο ΝΑΤΟ απέναντι στην Μόσχα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήλπιζε ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ΝΑΤΟ και η G7 θα διαιρεθούν. Αλλά αυτό δεν έγινε και δεν θα γίνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς επαίνεσε την ενότητα των συμμάχων, την οποία «δεν περίμενε ο Πούτιν». Οι κάμερες συνέλαβαν τους ηγέτες της G7 να λοιδορούν κατά την διάρκεια άτυπης συνομιλίας τον πρόεδρο της Ρωσίας και την γνωστή πόζα του με γυμνό τον κορμό σε φωτογραφία του 2009.
Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο Ντονμπάς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρέμβει στις εργασίες της συνόδου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Είναι μία κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη του πολέμου, τόνισαν ο Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης.
Θεωρούν ότι «η ανατροπή της πορείας της σύρραξης είναι δυνατή», σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Οχι λύση μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα»

Ο βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να μην επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων «τώρα» στην Ουκρανία, η οποία θα ενέχει τον κίνδυνο παράτασης της «παγκόσμιας αστάθειας», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Κατά την διάρκεια συνάντησής τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η στιγμή είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου και ότι υπάρχει η δυνατότητα ανατροπή της πορείας της σύρραξης», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης διευκρινίζοντας ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο.
«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης της σύρραξης τώρα δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την πρόκληση μόνιμης αστάθειας, ενώ θα έδινε στον Πούτιν το δικαίωμα να χειραγωγεί κυρίαρχα κράτη και τις διεθνείς αγορές στο διηνεκές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του θα απασχολήσουν μεγάλο μέρος των συνομιλιών της συνόδου κορυφής, με τις πρώτες συναντήσεις να είναι αφιερωμένες στις παγκόσμιες οικονομικές αναταράξεις.
Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να δείξει στους συμμάχους της Ουάσινγκτον ότι η αντίσταση στην Ρωσία και η αντιμετώπιση της Κίνας είναι δύο παραπληρωματικοί, και όχι αντίθετοι, στόχοι.
Η G7 επιδιώκει να εναντιωθεί στην Κίνα και στους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού» επενδύοντας στις υποδομές των αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής , της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν ότι θέλουν να ενεργοποιήσουν το ποσόν των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2027 στο πλαίσιο του προγράμματος της Σύμπραξης για τις Παγκόσμιες Υποδομές για να απαντήσουν στα προγράμματα έργων που χρηματοδοτεί το Πεκίνο.
Οι ηγέτες της Ινδονησίας, την Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της Αργεντινής έχουν προσκληθεί στην ετήσια σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο της προσπάθειας των Δυτικών να διευρύνουν το μέτωπο των ενωμένων δημοκρατιών απέναντι στην απειλή ενός μπλοκ που θα συγκροτούν η Ρωσία και η Κίνα.
Οι αναδυόμενες οικονομίες είναι επίσης ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο έλλειψης ειδών διατροφής, στην εκτόξευση του κόστους της ενέργειας που επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στην κλιματική κρίση.
Οι παράγοντες της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής περιμένουν από την πλευρά τους από την G7 συγκεκριμένα βήματα, ανάμεσά τους τον σχεδιασμό της πλήρους κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.