Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στη φάκα των υπέρ κερδών πέφτουν οι προμηθευτές φυσικού αερίου μετά την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ να φέρει νομοθετική ρύθμιση  στη Βουλή για τη φορολόγηση  των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Σχετική εντολή  είχε δώσει  στη ΡΑΕ το ΥΠΕΝ  να συντάξει εκ νέου έρευνα προς σε αυτή την κατεύθυνση.  Η αρχική κίνηση είχε γίνε  στον τομέα  της  ενέργειας, επεκτείνεται στους προμηθευτές φυσικού αερίου ενώ μέχρι σήμερα  είναι άγνωστο  αν η ίδια  πολιτική  επεκταθεί και στα  διυλιστήρια.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ  πηγές του υπουργείου δεν ήταν σε θέση να δώσουν περισσότερες πληροφορίες  σχετικά με τον κατάλογο των εταιρειών  που θα συμπεριληφθούν στην συγκεκριμένη διάταξη.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η διάταξη θα περιλαμβάνει τους ισχυρούς παίκτες  όπως  είναι  η Προμηθείας Gas A.E που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου αλλά και η ΔΕΠΑ Εμπορίας (φυσικά, η οποία έχει το 55% της αγοράς) η οποία έσπευσε, με σχετική ανακοίνωση για τις οικονομικές  επιδόσεις της τη χρονιά που πέρασε, να αναφέρει ότι οι εκπτώσεις  που έδωσε στα νοικοκυριά από τον περασμένο Οκτώβριο έως τον Απρίλιο ήταν 140  εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  ότι η συγκεκριμένη  πολιτική της  εταιρείας έδωσε οφέλη στην οικονομία που αποτιμήθηκαν σε 317 εκατ.  ευρώ, ενώ το ταμειακό της αποτέλεσμα για το 2021 είναι αρνητικό…

Πάντως στη λίστα των προμηθευτών φυσικού αερίου με βάση την αδειοδότηση της  ΡΑΕ συγκαταλέγονται συνολικά 24 εταιρείες. Στη λίστα  εμφανίζονται  και  εισηγμένες  εταιρείες στο Χρηματιστήριο  Αθηνών οι οποίες  όμως  κάνουν ιδιοκατανάλωση όπως  είναι η βιομηχανία.

Οι 24  εταιρείες  ως προμηθευτές φυσικού αερίου

1 ΑΝΟΞΑΛ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΟΞΑΛ

2. ΒΑ ΥΑΛΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

3. ΔΕΗ Α.Ε. ΔΕΗ

4 ΔΕΠΑ .

5 ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. (ΕΛΒΑΛ Α.Ε.) ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 6.

6 ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Α.Ε. ΕΛΙΝΟΙΛ

7. ELPEDISON A.E.

8. ZENIΘ (ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.)

9. ΕΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε. EFA ENERGY

10. FULGOR ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ Α.Ε. FULGOR

11. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

12. GREENSTEEL CEDALION COMMODITIES A.E. GREENSTEEL

13. ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε.

14. KEN ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ KEN

15. MNG TRADING MNG Trading

16. ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

17. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

18. NRG TRADING HOUSE S.A. NRG 19. ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ Α.Ε.

20. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS A.E.

21. ΣΙΔΕΝΟΡ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΑ Α.Ε.

22. SOVEL ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΛΥΒΟΣ Α.Ε.

23. VOLTERRA A.E.

24. WATT AND VOLT A.E. WATT & VOLT

Η  ανακοίνωση  του  ΥΠΕΝ: Με συντελεστή 90% θα φορολογηθούν τα αυξημένα κέρδη και των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου

Με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το ενημερωτικό σημείωμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου τα έτη 2019 – 2021, το Υπουργείο

Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει τα εξής:

Η ΡΑΕ προχώρησε στη σύνταξη του ενημερωτικού σημειώματος έπειτα από αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με νομοθετική ρύθμιση που θα υποβάλει στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η θετική μεταβολή στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ του 2020 και του 2021 θα φορολογηθεί με συντελεστή 90%, όπως συνέβη και με την αυξημένη κερδοφορία των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα από την επιβολή του έκτακτου τέλους θα δεσμευτούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου επαγγελματικών καταναλωτών και νοικοκυριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έρμαιο της καταστροφολογίας και του ανύπαρκτου προγραμματικού λόγου, ενοχλείται κάθε φορά που η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα στήριξης της κοινωνίας γιατί χάνει το μόνο πεδίο που διακρίνεται αυτό του λαϊκισμού και της εξαπάτησης.

Καταλαβαίνουμε την ενόχληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που φορολογεί με τόσο υψηλό συντελεστή τα αυξημένα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου.

Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα σημαντικότερα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, όπως άλλωστε επισημαίνουν και διεθνείς φορείς.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας έχει κάνει τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ (3,5%) μεταξύ των 27 κρατών – μελών για την ενίσχυση νοικοκυριών και  επιχειρήσεων.

Όπως έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνική συνοχή για όσο χρειαστεί εξαντλώντας όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της. Βασικό μας μέλημα  είναι η προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων και για τον λόγο αυτό σε όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως στο «Εξοικονομώ 2021» και στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» λαμβάνεται ειδική μέριμνα για  τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.