Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής
Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής
Πηγή Εικόνας: Σαράντης Μιχαλόπουλος, euractiv.gr

«Για την ανάγκη δραστικής αναθεώρησης του μοντέλου ανάπτυξης και συνοχής των ελληνικών νησιών καθώς οδεύουμε προς την Πράσινη Μετάβαση», μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά την συζήτηση της Έκθεσης «Πολιτικές συνοχής στα νησιά της ΕΕ».

Ο ευρωβουλευτής πρότεινε οι συνήθεις προκλήσεις των νησιών της Ελλάδας να γίνουν «ανταγωνιστικό κίνητρο και πρότυπο» για καθαρή ενέργεια, βιοποικιλότητα, κυκλική οικονομία στο νερό και τα υλικά και τα βιώσιμα διατροφικά συστήματα. Επισημαίνοντας ότι ειδικά τα ελληνικά νησιά «αποτελούν σήμερα αντικείμενο ενός πολύ επικίνδυνου γεωπολιτικού αναθεωρητισμού», τόνισε ότι ο σχεδιασμός μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής μπορεί να μετατρέψει όλα εκείνα τα γεωγραφικά, ή κλιματικά χαρακτηριστικά των νησιών, που συχνά αποτελούν εμπόδια, «σε μοχλό ευκαιριών για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους».

Ο κ. Κόκκαλης ζήτησε μάλιστα από την Επιτροπή «να λάβει δεόντως υπόψη τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στο πλαίσιο της νησιωτικότητας». Ειδικότερα ανέφερε ότι με την προσαρμογή της νησιωτικής οικονομίας στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, «τα νησιά ως κλειστά συστήματα με περιορισμένους φυσικούς πόρους, μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο ψηφιακής και πράσινης μετάβασης σε καθαρή ενέργεια, ανάδειξης της βιοποικιλότητας, της κυκλικής οικονομίας στο νερό και τα υλικά, αλλά και βιώσιμων διατροφικών συστημάτων».

Η έκθεση με τίτλο «Νησιά και πολιτική συνοχής: τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές προκλήσεις» περιγράφει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές της ΕΕ και ζητά πρόσθετα κονδυύλια από τον προϋπολογισμό και σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση των αναγκών των νησιών.

Εισηγητής της έκθεσης η οποία ψηφίζεται σήμερα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) Ουνούς Ομάρζ (Αριστερά, Γαλλία).