Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βόμβα μεγατόνων έκρυβε η εντεινομένη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τις εξελίξεις στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Συγκεκριμένα, όπως κυκλοφόρησε νωρίς σήμερα Παρασκευή 6 Μαΐου και επιβεβαιώθηκε πριν λίγο με επίσημη ανακοίνωση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ GreenHill Investments, το ποσοστό 30% που ελέγχει το δίδυμο των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη, υπό τον συντονισμό του στελέχους Αλέξανδρου Εξάρχου, περνούν πλέον στον έλεγχο του Ομίλου Βαρδινογιάννη και της MotorOil Hellas!

Η εντεινόμενη φημολογία προκάλεσε νωρίτερα αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής (που είχε ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες) της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Πρόκειται μάλλον για την ολοκλήρωση ενός πολύμηνου σήριαλ για τον έλεγχο του μεγάλου τεχνικού ομίλου, που ξεκίνησε με την είσοδο του Ολλανδού μετόχου (Reggeborgh) καθώς εκείνος αποχώρησε από τον ανταγωνιστή όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συνεχίστηκε με την πλήρη έξοδο των παλαιότερων μετόχων αδελφών Καλλιντσάτση (οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν πάρει τον έλεγχο του ομίλου από τους άλλοτε συνεταίρους τους Μπόμπολα και Κούτρα) και την είσοδο (μικρή αρχικά, εκτεταμένη στη συνέχεια) του δίδυμου των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη με τις εταιρείες GreenHill Investments και Kiloman.

Η συνύπαρξη των Ολλανδών και των Ελλήνων εφοπλιστών μεγαλομετόχων υπήρξε όχι μόνο επεισοδιακή αλλά διακινδύνευσε τον πλήρη εκτροχιασμό του μεγάλου και ιστορικού τεχνικού ομίλου λόγω των συγκρούσεων κάθε είδους και εύρους που έλαβαν χώρα στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Δεκάδες ΜΜΕ εμπλέχτηκαν στη διαμάχη αυτή παίρνοντας θέση και πλευρά, κάτι το οποίο το economix.gr επέλεξε να μην πράξει.

Ή έδρα του ομίλου Ελλάκτωρ
Ή έδρα του ομίλου Ελλάκτωρ στη Νέα Κηφισιά.
Πηγή Εικόνας: Ελλάκτωρ

Game Changer η είσοδος Βαρδινογιάννη στον μεγάλο τεχνικό όμιλο

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στον Όμιλο Ελλάκτωρ, με ποσοστό περίπου 30%, εισέρχεται ο Όμιλος της Motor Oil. Η έκδοση ανακοίνωσης από την πλευρά των αποχωρούντων μετόχων σημαίνει ότι η συμφωνία είναι οριστική (υπό την έγκριση των αρχών) και υπεγράφη. Παράλληλα, ο Όμιλος συμφερόντων Βαρδινογιάννη αποκτά από όσα φαίνεται και το 75% της θυγατρικής του Ελλάκτωρα, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα ολοκληρωμένα αλλά και υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ.

Η Motor Oil εξαγοράζει το περίπου 30% που κατέχουν στην Ελλάκτωρ οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης έναντι τιμήματος, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν (καθώς ακόμη δεν υπάρχουν ανακοινώσεις) 1,75 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει premium, το οποίο πλησιάζει το 20% από το τελευταίο κλείσιμο χτες (1,48 ευρώ) και μεταφράζεται σε συνολικό τίμημα 180 εκατ. ευρώ περίπου. Το υπόλοιπο κόστος της συμφωνίας, αν υπάρχει δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Αναμένονται ακόμη οι ανακοινώσεις του ομίλου της MotorOil. Κατά άλλες πηγές το τίμημα κυμαίνεται υψηλότερα, στα 190 ερκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι το εφοπλιστικό δίδυμο αποχωρεί με σημαντικό ποσοστό κέρδους, καθώς υπολογίζεται ότι έχει ξοδέψει για την (προοδευτική) αγορά των μετοχών περίπου 135 εκατ. ευρώ, αλλά έχει επενδύσει βέβαια και άλλα ποσά για την πολύμηνη διαμάχη με τον άλλο μεγαλομέτοχο.

Η είσοδος του ομίλου Βαρδινογιάννη, ενός από τους πιο παραδοσιακούς και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με γνωστή πολιτική, κοινωνική και οικονομική επιρροή, στον τεχνικό κλάδο και μάλιστα σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, αποτελεί σημείο ανατροπής της αγοράς του κατασκευαστικού τομέα. Και αυτό διότι τα συμφέροντα του ομίλου Βαρδινογιάννη είναι πολλαπλά και τεράστια σε έκταση, ενώ η δύναμη της MotorOil στο εγχώριο επιχειρείν μοναδική.

Επιβεβαιώνεται ότι ενόψει των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ οι μεγάλοι παίκτες κάθε τομέα λαμβάνουν ενισχυμένες θέσεις. Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη τις προηγούμενες δεκαετίες είχε ακολουθήσει άλλη στρατηγική (συνεργασιών) και όχι απευθείας εισόδου στα τεχνικά έργα. Πλέον εκτός από ενεργειακός γίγαντας με καθιερωμένα ΜΜΕ στη διάθεσή του και εκτεταμένες επενδύσεις σε δεκάδες άλλους τομείς, αποκτά σημαντική θέση και στον κατασκευαστικό κλάδο. Μένει να αποδειχθεί αν θα είναι στρατηγική επιλογή του η διατήρηση μειοψηφικού ποσοστού ή αν θα επιδιώξει κάτι άλλο. Και φυσικά μένει να φανεί η σχέση που θα αναπτυχθεί με τον έταιρο μεγαλομέτοχο ολλανδικών συμφερόντων.

Συστατικό στοιχείο της επιλογής Βαρδινογιάννη φαίνεται να είναι η δραστηριοποίηση στον τομέα των ΑΠΕ όχι μόνο με ιδιοκτησία σταθμών ΑΠΕ αλλά και με τεχνογνωσία κατασκευής. Η ενέργεια, άλλωστε, παραμένει ο βασικός βραχίονας του ομίλου. Ταυτόχρονα όμως επεκτείνεται σε τομείς και άλλων ΑΠΕ (βιομάζα κλπ), σε τομείς διαχείρισης απορριμμάτων, επεκτείνεται σε τομείς ακινήτων (όπου ήδη έχει σημαντική παρουσία) και όλοι βλέπουν ίσως το πιο σημαντικό: τον τομέα των παραχωρήσεων. Ήδη ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανέλαβε τη μακροχρόνια διαχείριση της Μαρίνας Αλίμου, τρέχει ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό και υπάρχουν και τα άλλα έργα (συμπράξεις και παραχωρήσεις) στα οποία συμμετέχει ο τεχνικός όμιλος από παλιά.

Θυμίζουμε, για όσους ξεχνούν, ότι ο «ιστορικός αιώνιος αντίπαλος» του ομίλου MotorOil-Βαρδινογιάννη, δηλαδή οι επιχειρήσεις του ομίλου Λάτση (με πρωταγωνιστές τα ΕΛΠΕ και τη Lamda Development), συνεχίζουν χωρίς να έχουν κατασκευαστικό βραχίονα. Ωστόσο το family office της Μαριάννας Λάτση, που έχει αποχωρήσει από τη Lamda και κάποιες άλλες δραστηριότητες του ομίλου Λάτση, έχει τοποθετηθεί μειοψηφικά στον μεγαλύτερο σήμερα παίκτη της κατασκευαστικής αγοράς, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ανακοίνωση GreenHill – Kiloman

«Οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη ανακοινώνουν την πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ.

H απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη.»

Στην ανακοίνωση δεν περιλαμβάνεται τίμημα. Αναμένονται οι ανακοινώσεις της MotorOil. (update 06/05/2022 – 19:00 δείτε παρακάτω την ανακοίνωση της MotorOil)

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Motor Oil

Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι αναστέλλεται προσωρινά από σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, η διαπραγμάτευση των χρηματοπιστωτικών μέσων των εταιρειών Ελλάκτωρ και Motor Oil, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς των κινητών αξιών των ως άνω εταιρειών και μέχρις ότου παρασχεθεί ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με την πιθανή υλοποίηση της συναλλαγής.

Αναστέλλονται επίσης προσωρινά και τα Παράγωγα Προϊόντα και ο δανεισμός επί των μετοχών των ανωτέρω εταιρειών.

UPDATE 19:00, 6/5/2022:

Η ανακοίνωση της Motor Oil

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Motor Oil αναφορικά με το deal αναφέρει:

«Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (εφεξής η Εταιρεία) ανακοινώνει την απόκτηση, μέσω εξω-χρηματιστηριακής συναλλαγής, 104.000.000 μετοχών εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κυριότητος των KILOMAN HOLDINGS LTD και GREENHILL INVESTMENTS LTD στην τιμή των Ευρώ 1,75 ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε Ευρώ 182.000.000. Ο αριθμός των παραπάνω 104.000.000 μετοχών αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Επιπρόσθετα, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι έχει συν-διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας (η Συμφωνία) με την REGGEBORGH INVEST B.V. (κατέχει περίπου 106 εκατ. μετοχές εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.) για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε 1 δισ. ευρώ και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας η  REGGEBORGH INVEST B.V. θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας  της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Η Συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον όρο για τη δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κατά 52.000.000 μετοχές στην τιμή κτήσης των παραπάνω μετοχών μετά την παρέλευση περιόδου δύο ετών”.

ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Διαβάστε το ρεπορτάζ του economix:

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δημόσια Πρόταση Αγοράς μετοχών από τη Reggeborgh – τί επιδιώκει και ο ρόλος της Motor Oil