Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εμβληματικές δράσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αθηναϊκή κοινωνία, στο περιβάλλον, αλλά και στην ίδια την πόλη προβλέπει η σύμπραξη στην οποία προχώρησαν ο Δήμος Αθηναίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε ανάμεσα στον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και στην Πρύτανη του Παντείου, καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, η συνεργασία περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πρότυπων λύσεων για πράσινες, βιώσιμες, κλιματικά ουδέτερες, ανθεκτικές και καινοτόμες πόλεις.

Όπως υπογραμμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην κατάθεση προτάσεων για την αστική αναζωογόνηση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής και οι κάτοικοι της Αθήνας, ενώ θα αξιοποιηθεί και η συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στα διεθνή Δίκτυα Πόλεων, όπως το Δίκτυο C40 και το Δίκτυο 100 Resilient Cities. Επίσης, ο Δήμος μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής και του Athens Partnership θα συνεργαστεί με το Πάντειο για την ανάπτυξη προγραμμάτων στρατηγικής επικοινωνίας (branding) και ψηφιακού μάρκετινγκ, με στόχο την προβολή της Αθήνας ως ελκυστικού προορισμού για κατοίκους, επισκέπτες, επιχειρηματίες και επενδυτές. Οι δύο φορείς θα συνεργαστούν και στα πεδία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μέσα από νέες ιδέες, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, διεθνείς συνέργειες, δικτύωση και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Digital Lab, το Εργαστήριο Ανάπτυξης Ψηφιακών Λύσεων του Δήμου Αθηναίων, με σκοπό τον σχεδιασμό καινοτόμων ψηφιακών λύσεων και πιλοτικών εφαρμογών για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

Ακόμη, ο Δήμος θα δώσει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου στους εποπτευόμενους φορείς του, ενώ το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Παντείου θα δημιουργήσει προγράμματα εκπαίδευσης αιχμής για τα στελέχη του Δήμου Αθηναίων και των φορέων του. Τέλος, η σύμπραξη επεκτείνεται και στον τομέα του πολιτισμού. Ο Δήμος Αθηναίων θα συνεργαστεί με τη Χορωδία του Παντείου για τη διοργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δράσεων και εκδηλώσεων δημόσιου χαρακτήρα. «Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να «ανοίγει» πεδίο συνεργασίας με τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, προς όφελος της πόλης. Αυτές οι συμπράξεις δεν είναι θεωρητικές και δεν περιορίζονται σε ένα χαρτί με υπογραφές. Είναι ουσιαστικές και απαραίτητες, διότι ανοίγουν τους ορίζοντές μας, και μας βοηθούν, μέσα από πολύτιμη τεχνογνωσία σε καίριους τομείς, να κάνουμε την πόλη καλύτερη για τους Αθηναίους», δήλωσε μετά την υπογραφή ο δήμαρχος Αθηναίων. Από την πλευρά της, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, τόνισε ότι «κοινός μας στόχος είναι η αναζωογόνηση της σχέσης των πολιτών με την εμπειρία της πόλης, η ενίσχυση των πολιτικών συμπερίληψης και συμμετοχής και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής».