Πηγή Εικόνας: pixabay

Όπως καταγράψαμε ήδη από χθες, περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ θα «πέσουν» στην ανακαίνιση των νοσοκομείων της χώρας τα οποία θα λάβουν ενεργειακή αναβάθμιση την επόμενη τριετία , αλλάζοντας άρδην τη σημερινή εικόνα τους συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βελτίωση της εικόνας τους.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στόχος είναι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια η ανακαίνιση 80 νοσοκομείων της χώρας που θα αλλάξει εντελώς η εικόνας τους.

Για το σκοπό αυτό θα επενδυθούν πάνω από 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου τα άλλα μισά από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Ανάπτυξης, θα τρέξει νέο έργο που θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων συνολικού ύψους 262 εκατ. ευρώ.

Το έργο, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ξεκινά στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ 2020-2014 και θα χρηματοδοτηθεί και από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 (έργο γέφυρα). Όπως επισήμανε ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης ό,τι μείνει αδιάθετο θα περάσει αυτόματα στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

Άργησαν, αλλά τα κατάφεραν – επιβεβαίωση ρεπορτάζ

Το ρεπορτάζ του Θοδωρή Καραουλάνη, που επιβεβαιώνεται στην πράξη, είχε καταγράψει ήδη από τον Ιανουάριο του 2021, αναλυτική λίστα με περισσότερα από 60 νοσοκομεία που είχαν πάρει σειρά,ωειχαν καταθέσει προτάσεις και είχαν αξιολογηθεί για επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
https://www.economix.gr/2021/01/12/exoikonomo-sto-esy-ta-60-nosokomeia-pou-anavathmizontai-energeiaka-meso-espa/

Τί μεσολάβησε και η κυβέρνηση άλλαξε τον προγραμματισμό;
Ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως μαθαίνει το Economix.
Αφενός κάποια από τα νοσοκομεία δεν προλάβαιναν να ολοκληρώσουν τα έργα μέχρι 31/12/2023, όπου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί όχι μόνο το φυσικό αντικείμενο αλλά και όλη η χαρτούρα και γραφειοκρατία, σύμφωνα με το. Κανόνα ν+3 του ΕΣΠΑ.
Αφετέρου κάποια νοσοκομεία δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του τρέχοντος ΕΣΠΑ και κάποια άλλα δεν πρόλαβαν. Οι πιέσεις ωστόσο από παράγοντες των περιοχών (Όπως και οι ανάγκες) ήταν συνεχείς.
Με δεδομένο ακριβώς τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια αλλά και την ευκαιρία που άνοιξε στο μεσοδιάστημα με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η κυβέρνηση έσπασε σε τρία μέρη το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης των νοσοκομείων της χώρας. Το πρώτο κύμα από το τρέχον ΕΣΠΑ, το 2ο κύμα ως έργο γέφυρα από το επόμενο ΕΣΠΑ (αναμένεται η έγκριση από τις Βρυξέλλες) και ως τρίτο μέρος τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνδυάζοντας πόρους διαφορετικών περιόδων σε ένα ενιαίο πρόγραμμα….

Τί αφορά το πρόγραμμα

Πρόκειται για ένα έργο «Εξοικονομώ… στα νοσοκομεία», καθώς οι λογαριασμοί του ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν ξεφύγει. Όπως είπε χθες η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μόνον ένα νοσοκομείο στην Βόρ. Ελλάδα, είχε τον περασμένο Δεκέμβριο λογαριασμό ρεύματος και φυσικού αερίου 200.000 ευρώ και τον επόμενο μήνα ο ίδιος λογαριασμός ανήλθε σε 500.000 ευρώ. «Είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη της ενεργειακής αναβάθμισης..

Προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ, θα «θωρακίσουν» τις εξωτερικές όψεις των νοσοκομείων και παράλληλα θα τις ανακαινίσουν. Συγκεκριμένα η δράση θα περιλάβει αλλαγές κουφωμάτων, θερμομόνωσης των εξωτερικών επιφανειών, μονώσεις ταρατσών, αλλαγή λεβήτων, τοποθέτηση panels κ.ά.

Η δεύτερη φάση εκσυγχρονισμού αφορά στην ανακαίνιση 80 νοσοκομείων που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 317 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ επιπλέον, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπάρχουν άλλα 40 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων «Σωτηρία» και «Παπανικολάου».

Οι περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Πάντως οι δαπάνες αυτές, αποτελούν μόνον ένα μέρος αυτών που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο τομέας υγείας θα αξιοποιήσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του. Ηδη έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα της Ψυχιατρικής Υγείας (55 εκατ. ευρώ), ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος 278 εκατ. ευρώ, η μείωση του clawback (250 εκατ. ευρώ), η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροτνίδας 250 εκατ. ευρώ.

Τί καταγράψαμε τον Ιανουάριο του 2021

Τον Γενάρη του 2021 το. Economix αποκάλυψε συγκεκριμένης και αναλυτική λίστα 60+ νοσοκομείων που είχαν ενταχθεί ή ήταν υπό αξιολόγηση για επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. Παράλληλα καταγράψαμε ακόμη ένα πρόγραμμα που έτρεχε για μικρότερα νοσοκομεία, ενώ δημοσιεύσαμε αναλυτικής λίστα με πόσα και νοσοκομεία και εργασίες. Δείτε εδώ το αναλυτικό μας ρεπορτάζ τότε:
https://www.economix.gr/2021/01/12/exoikonomo-sto-esy-ta-60-nosokomeia-pou-anavathmizontai-energeiaka-meso-espa/