Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα ζητάει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας με επιστολή του που έστειλε στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων όταν μάλιστα οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού κινούνται άνω των 110 δολαρίων το βαρέλι.

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ Π. Ραβάνης έχει προχωρήσει σε ανάλυση κόστους υλοποίησης του μέτρου που το καθιστούν υλοποιήσιμο αλλά η απόφαση αποδοχής της πρότασης αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά το ΒΕΑ καταθέτει δύο προτάσεις για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ στα καύσιμα, κατέθεσε με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Όπως επισημαίνει το ΒΕΑ ι «οι προτάσεις κινούνται σε δημοσιονομικά πλαίσια και μπορεί να ανταποκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός», τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η μείωση του κόστους των καυσίμων, καθώς μόνο η καταβολή επιδομάτων, δεν είναι αρκετή για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το Β.Ε.Α, ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις των μελών του, προχώρησε με βάση τις τιμές όπως αυτές διαμορφώνονται στην αγορά, στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων – σεναρίων για το πώς θα εξελίσσονταν οι τιμές μετά τις παρακάτω παρεμβάσεις:

Ο ΦΠΑ από το 24% να υποχωρήσει στο 13%

α) μείωσης του Φ.Π.Α. στα καύσιμα από 24% στο 13%, με τιμές διυλιστηρίου 0,8 €, 1,00 € και 1,30€, με τα έσοδα του Δημοσίου να διαμορφώνονται αντίστοιχα από 1,11 €/λίτρο σε 0,93 €/λίτρο, από 1,17 €/λίτρο σε 0,96 €/λίτρο και από 1,25€/λίτρο σε 1,01 €/λίτρο.

β) μείωσης του Ε.Φ.Κ. από 0,7€/λίτρο στο 0,5 € / λίτρο με Φ.Π.Α 24% και 13%, με τα έσοδα του Δημοσίου να διαμορφώνονται αντίστοιχα από 1,08 €/λίτρο σε 0,83 €/λίτρο και 0,68 €/ λίτρο.

Στην επιστολή, παρατίθεται αναλυτικός πίνακας, με στόχο την ελάφρυνση του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο προώθησης πολιτικών άμβλυνσης των επιπτώσεων από την Ουκρανική κρίση και δη, στις τιμές των καυσίμων.

Που εφαρμόζεται η μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ

Το Β.Ε.Α προτείνει παρεμβάσεις που ήδη εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Κύπρο, όπου ομόφωνα ψηφίστηκε η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, για το διάστημα 8/3-1/6/2022 και δεδομένου ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα είναι δυσανάλογα αυξημένος σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες του Έλληνα καταναλωτή, ζητά να υιοθετήσει η Κυβέρνηση μια από τις προτάσεις του.

Μάλιστα το Β.Ε.Α επιμένει, ότι η μείωση της τιμής των καυσίμων θα αύξανε την κατανάλωση, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων και θα περιόριζε τις τυχόν απώλειες εσόδων θα προέκυπταν από την οποιαδήποτε μείωση των φόρων.