Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Πηγή Εικόνας: Ralf Kronenberger - pixabay.com

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης Δήμου Ρεθύμνης, εγκαινιάστηκε σήμερα, με την παρουσίαση του καινοτόμου, όπως χαρακτηρίστηκε, εξελιγμένου τεχνολογικού συστήματος που εφαρμόζεται ολοκληρωμένο για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη πρωτιά, καθιστά το Δήμο Ρεθύμνης επίκεντρο του ενδιαφέροντος άλλων Δήμων της χώρας, οι οποίοι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν ανάλογο σύστημα και θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν πολύτιμα δεδομένα από την εμπειρία της πρακτικής εφαρμογής του στο Ρέθυμνο. Όπως τονίστηκε από τη δημοτική αρχή, το συγκεκριμένο έργο, ενισχύει την αναγνωρισμένη πρωτοπορία του Δήμου Ρεθύμνης στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εστιάζουν στη βιώσιμη κινητικότητα, την ασφαλή μετακίνηση, την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, την ορθολογική διαχείριση των θέσεων στάθμευσης και τη διευκόλυνση ντόπιων κι επισκεπτών οδηγών και επισκεπτών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του συστήματος από το Πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 και το Civitas Destinations, δαπάνη ύψους 430.000 ευρώ με αποτέλεσμα να εξοικονομήσει ο Δήμος Ρεθύμνης το ποσό των 215.000 ευρώ που αντιστοιχούσε στη δική του οικονομική συνεισφορά», τονίστηκε στην παρουσίαση. Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ρεθύμνης, το σύστημα δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. «Στόχος είναι η ενθάρρυνση της ολιγόωρης στάθμευσης ώστε να εξασφαλιστούν διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης για όλους. Είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν φαινόμενα παραμονής σταθμευμένων οχημάτων επί ημέρες, στην ίδια θέση, χωρίς χρέωση, τακτική που υιοθετούν συνήθως είτε δικαιούχοι κάρτας δωρεάν στάθμευσης είτε συμπολίτες που εργάζονται ή διαμένουν στο κέντρο και δεν κάνουν συχνά χρήση του οχήματος τους. Για το σκοπό αυτό, έχει προβλεφθεί ανώτατος χρόνος οχήματος μονίμου κατοίκου – δικαιούχου δωρεάν στάθμευσης στη ζώνη της ελεγχόμενης, οι 72 ώρες. Με την παρέλευση του 3ημέρου, ο οδηγός θα χρεώνεται ανά ώρα με το αντίστοιχο αντίτιμο».

Μετά την παρουσίαση των χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου συστήματος από τους αρμόδιους των δημοτικών υπηρεσιών, αναλυτικές πληροφορίες για την εγκατάσταση του οποίου και τη χρήση παρέχονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνης https://www.rethymno.gr/e-services/parking/e-parking.html και σε σχετικό βίντεο στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=uPqUHi8b7YU επισημάνθηκαν τα οφέλη του τα οποία αφορούν: «’Αμεση ενημέρωση οδηγών, σε πραγματικό χρόνο, για τις διαθέσιμες ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Πλοήγηση μέσα από τον αναλυτικό χάρτη και ακριβείς οδηγίες για άφιξη στη θέση στάθμευσης. ‘Ακοπη, γρήγορη πληρωμή, ηλεκτρονικά. Εξυπηρέτηση, αποφυγή ταλαιπωρίας, απώλειας χρόνου και άσκοπη κατανάλωση βενζίνης, κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση. Τις Κυριακές και αργίες, η στάθμευση είναι επίσης δωρεάν». Είναι βέβαιο, όπως τόνισαν ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, ότι το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης: «Θα αποτελέσει μια σοβαρή τομή, με θετικό αποτύπωμα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, τη διαχείριση του κυκλοφοριακού, στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών καθώς και στην καλλιέργεια μιας σύγχρονης, ορθολογικής και λειτουργικής νοοτροπίας για τις μετακινήσεις, βασισμένη στο σεβασμό του δικαιώματος όλων να σταθμεύουν χωρίς ταλαιπωρία και άγχος, για τη διεξαγωγή των καθημερινών τους υποχρεώσεων στο κέντρο της πόλης».