Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε θετική κατεύθυνση βρίσκεται, σύμφωνα με τους ενδιαφερόμενους φορείς, το νομοσχέδιο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, με τίτλο «Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων», το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής, από την πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο συγχωνεύονται σε μία Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η Εθνική Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «σημαντική» χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο διευθυντής του τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Μιχαήλ Μητσόπουλος. Η δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος υπόσχεται την αναγκαία αποτελεσματικότητα, ώστε να μπορεί η χώρα να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ο κ. Μητσόπουλος.

Η νομική σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Θεοδώρα Αλεξίου, είπε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση να υπάρχει μια ενιαία Αρχή για την επίλυση των θεμάτων των δημοσίων συμβάσεων.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Γραφείων Μελετών, Δέσποινα Καλλιδρομίτου, είπε ότι η συνένωση των δύο Αρχών, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, θέτει σε κίνδυνο τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της μέχρι σήμερα ΕΑΑΔΗΣΥ, παρά την πρόβλεψη και μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων της Αρχής, λόγω της προφανούς ογκώδους ύλης εκδίκασης ενστάσεων και προσφυγών αλλά και των ανελαστικών χρόνων έκδοσης αποφάσεων επί αυτών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Μιχάλης Δακτυλίδης, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι “λυτρωτικό” για τον παραγωγικό χώρο των δημοσίων συμβάσεων, εκφράζοντας τη γνώμη ότι οι αποφάσεις της ΑΕΠΠ, “εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, ήταν αμφιλεγόμενες”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΑΑΔΗΣΥ, Αλέξιος Τάττης, εξέφρασε τον προβληματισμό ότι η νέα ενιαία Αρχή θα ασχοληθεί, κυρίως με τα θέματα της νομιμότητας του σταδίου της ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων, με τον κίνδυνο σταδιακά οι αρμοδιότητες της παλιάς ΕΑΔΔΗΣΥ (υποστηρικτικές αρμοδιότητες συμβουλευτικές αρμοδιότητες) που υποστήριζαν την αγορά, αλλά και τις αναθέτουσες αρχές, σιγά – σιγά να ατονίσουν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ΑΕΠΠ, Ηλίας Χατζηλίας, είπε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, προτείνοντας παράλληλα – μεταξύ άλλων – να μην αποκλείεται το ειδικό επιστημονικό προσωπικό της νέας Αρχής από ερευνητική και διδακτική δραστηριότητα, και να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση εξουσίας και αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του προέδρου της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Εκ μέρους της Εταιρείας Μελετών Δημοσίου Δικαίου, ο Ιωάννης Πιτσιώρας είπε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι αρχές συγχωνεύονται, διότι έτσι αποφεύγονται αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και συγχύσεις ενδεχομένων αρμοδιοτήτων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής επεξεργασίας νομοθετικού πλαισίου για τις Ανεξάρτητες Αρχές, Κώστας Μενουδάκος, εξέφρασε τη γνώμη ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η διασπορά αρμοδιοτήτων σε διάφορες Ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίες, πολλές “έπρεπε να ασκούνται από τα ίδια τα υπουργεία, όχι από κάποιους φορείς δίπλα σε υπουργεία ή εποπτευόμενους από τα υπουργεία. Και έτσι η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων, να απεκδύεται αυτής της ευθύνης και τις αναθέτει σε κάποιες άλλες Αρχές”.
Σημειώνεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, επιφυλάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.