Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Πηγή Εικόνας: Ralf Kronenberger - pixabay.com

Στην τελική φάση της δημοπράτησης μπαίνει το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Πλακιά στο νότιο Ρέθυμνο καθώς και η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ. Η εξέλιξη αυτή αφορά στην έγκριση δημοπράτησης την οποία έλαβε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου μετά και τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εντός του αιγιαλού και την εκ νέου άδεια εκτέλεσης έργου από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με προϋπολογισμό 1.780.000 ευρώ είχε υποβληθεί από τον Δήμο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» 2014-2020 ενώ μέχρι την έγκριση δημοπράτησης ολοκληρώθηκε και η μελέτη υπογειοποίησης των καλωδίων από την ΔΕΔΔΗΕ, έργο προϋπολογισμού 626.787,73 ευρώ εκ των οποίων το 50% θα καλυφθεί από το πρόγραμμα αισθητικής αναβάθμισης δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και το 50% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης ανεβάζοντας τον τελικό προϋπολογισμό της έγκρισης στα 2.093.394 ευρώ.

 

«Πρόκειται για ένα βασικό έργο του ευρύτερου σχεδιασμού μας για την περιοχή του Πλακιά στην οποία εκτελούνται και άλλα έργα -δίκτυο ύδρευσης, περιφερειακός- τα οποία θα αλλάξουν ριζικά την φυσιογνωμιά του οικισμού» ανέφερε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης τονίζοντας πως το έργο αυτό έχει στόχο «…την ανάδειξη του δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση, τη σύνδεσή του με την παραλία με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του οικισμού, βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των δημοτών αλλά και των επισκεπτών, και γενικότερα συμβάλει στον πολεοδομικό, κοινωνικό και οικονομικό μετασχηματισμό της περιοχής που βρίσκεται σε εξέλιξη».

 

Οι μελέτες του έργων αφορούν: «Κατασκευή νέου εγχάρακτου ασφαλτοτάπητα στην κεντρική οδική αρτηρία του οικισμού. Κατασκευή νέων πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομου. Κατασκευή πεζόδρομου κατά μήκος της ακτογραμμής εντός οικισμού Πλακιά. Ανάπλαση χώρων του παλιού λιμένα. Κατασκευή θέσεων στάθμευσης οχημάτων (ΙΧ, ταξί, λεωφορεία) και στάσεις. Παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (όδευση τυφλών, ράμπες κλπ.) Ηλεκτροφωτισμός και αναβάθμιση υποδομών ομβρίων».