Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία».

«Μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο… αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση… και ότι επιταχύνουμε αυτή την κίνηση και νομίζω ότι αυτό θα δείτε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα είπε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθορίσει μια στρατηγική προμήθειας ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επίπεδα υψηλά ετών.

«Θα χαράξω μια στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας τις επόμενες ημέρες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως επιλογές που ήταν αδιανόητες πριν από τρεις εβδομάδες βρίσκονται πλέον στο τραπέζι όταν ρωτήθηκαν αν οι ευρωπαϊκές χώρες εξέταζαν την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου λόγω της εισβολής του στην Ουκρανία.

«Τώρα προχωράμε πολύ, πολύ γρήγορα και βλέπουμε ότι κάτι που ίσως πριν από τρεις εβδομάδες δεν θα είχε ληφθεί υπόψη είναι τώρα πολύ στο τραπέζι. Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε όλοι να απομακρυνθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την εξάρτηση, την εξάρτηση από Ρωσικοί υδρογονάνθρακες, ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Όλοι το κάνουν αυτό, όλοι είναι στο ίδιο ταξίδι. Ορισμένες χώρες θα το κάνουν πιο γρήγορα και ευκολότερα από άλλες», είπε, προσθέτοντας ότι η Δύση θα συνεργαστεί.

 

Σολτς: Μόνο με εισαγωγές από τη Ρωσία αυτή τη στιγμή ο ενεργειακός σχεδιασμός της ΕΕ

«Ουσιαστικής σημασίας» χαρακτήρισε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία», τόνισε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο». «Η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία», παραδέχθηκε.

Ο καγκελάριος καλωσόρισε πάντως όλες τις διεθνείς προσπάθειες για εκτεταμένες και στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. «Οι κυρώσεις κατά των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της κεντρικής τράπεζας και πάνω από 500 ατόμων μιλούν από μόνες τους. Όλα τα βήματά μας είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο ώστε να πλήττουν σοβαρά τη Ρωσία και να είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Handelsblatt, το 54% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διακοπής των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και αν αυτό έθετε σε κίνδυνο τη δική τους εφοδιαστική ασφάλεια. Αντιθέτως, το 36% απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σχετικά με την έκρηξη στις τιμές των καυσίμων, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κάποια ελάφρυνση για τους πολίτες. «Το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος για τις εισαγωγές ενέργειας μακροπρόθεσμα, αλλά μπορεί ίσως στην καλύτερη περίπτωση να το μετριάσει προσωρινά και να το εξισορροπήσει κοινωνικά», σημείωσε ο κ. Λίντνερ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ρύθμισης εντός του έτους.

Χθες στη Γερμανία οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης έφτασαν σε νέο ύψος-ρεκόρ, με την τιμή του πετρελαίου στο 1,984 ευρώ/λίτρο, πιο ψηλά και από την τιμή της βενζίνης Super E10, η οποία σκαρφάλωσε στο 1,965 ευρώ/λίτρο.