Πηγή Εικόνας: https://pixabay.com/el/photos/%cf%83%ce%b9%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%83%ce%b9%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b9-6536039/

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία απογειώνει τις διεθνείς τιμές του σιταριού . Σε διάστημα λίγων ημερών εκτινάχθηκε στα 378 ευρώ ο τόνος από 290 ευρώ που ήταν την περασμένη Παρασκευή.

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του σιταριού σε ιστορικά επίπεδα αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές των αλεύρων το επόμενο διάστημα.

Στέλεχος μεγάλης αλευροβιομηχανίας λέει ότι όταν η πρώτη ύλη που αποτελεί το βασικό κόστος της βιομηχανίας, έχει ως επακόλουθο να επηρεάζεται όλη την αλυσίδα των προϊόντων που έχουν ως βάση το αλεύρι.

Το ίδιο διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει ζήτημα επάρκειας αλλά τιμών επισημαίνοντας ότι όλοι είναι πωλητές στις τρέχουσες τιμές.

Η Ελλάδα καταναλώνει περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους σε μαλακό σιτάρι εκ των οποίων οι 989.453 τόνοι προέρχονται από εισαγωγές.

Τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα μας είναι σχετικά μικρά διότι δεν υπάρχουν αποθήκες και η διατήρησή τους είναι υπόθεση της κάθε βιομηχανίας.

Η μέγιστη περίοδος αποθήκευσης δεν μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες

Νέος κύκλος ανατιμήσεων στο ψωμί.

Το επιπλέον κόστος των 90 ευρώ στην πρώτη ύλη στο σιτάρι θα φέρει άμεσα νέο κύκλο ανατιμήσεων στο ψωμί. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στη αλυσίδα λένε στην περίπτωση που η τιμή στο μαλακό σιτάρι διατηρηθεί κοντά στα 400 ευρώ ο τόνος, το ένα κιλό αλεύρι θα ανατιμηθεί 9 λεπτά. Οι φούρνοι της γειτονίας ανέβασαν πρόσφατα έως 10 λεπτά την φρατζόλα των 330 γραμμαρίων με την λιανική τιμή να διαμορφώνεται στα 0,80 ευρώ. Οι επαγγελματίες που ανέβασαν έως 10 λεπτά τη λιανική τιμή υπολόγισαν και το ενεργειακό κόστος. Όμως ο νέος κύκλος ανόδου του σιταριού θα επιβάλει επιπλέον 10 λεπτά για να καλυφθεί μέρος του ενεργειακού κόστους , το οποίο ενισχύεται από την άνοδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.