Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Πηγή Εικόνας: Ralf Kronenberger - pixabay.com

Ξεκινάει άμεσα το έργο «Βιοκλιματική Ανάπλαση Κεντρικών Συνδετηρίων οδών της Πόλης του Ρεθύμνου» με συνολικό προϋπολογισμό 1.235.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014 – 2020».


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος υπογράφει αύριο τη σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο βιοκλιματικής ανάπλασης επτά οδών, με στόχο τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, την άνετη πρόσβαση όλων των οδών από ΑμεΑ, τη διατήρηση κατά το δυνατόν θέσεων στάθμευσης και τη δημιουργία εσοχών-θέσεων στάθμευσης δικύκλων. Το συνολικό μήκος ανάπλασης και των επτά δρόμων είναι περίπου 800μ. ενώ η συνολική επιφάνεια ανάπλασης και των επτά δρόμων είναι περίπου 9.000 τμ. Πρόκειται για τις οδούς: Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Καζαντζάκη, Ασκούτση, Πρεβελάκη, Σιγανού και Καστρινάκη. Με εξαίρεση την οδό Πάρρεν Σιγανού, η οποία είναι παράλληλος των κεντρικών αρτηριών, οι άλλες έξι οδοί συνδέουν κάθετα τις ήδη αναπλασμένες κεντρικές αρτηρίες της πόλης του Ρεθύμνου, δηλαδή τη Λ. Κουντουριώτη και την οδό Μοάτσου.

Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, υποδομές για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία ΑμεΑ (λωρίδα όδευσης τυφλών με ειδικές πλάκες, διαβάσεις με ράμπες, θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ), τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου στην οδό Ασκούτση, υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών και διασταυρώσεις οδών με εγκατάσταση φωτισμού, την εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (κάδοι μικρο-απορριμμάτων, καθιστικά) καθώς και δημιουργία χώρων φύτευσης δέντρων και λουλουδιών.