Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει άμεση ένταξη βάσει μιας ειδικής διαδικασίας, καθώς αμύνεται από εισβολή ρωσικών δυνάμεων.

Σε μια “ιστορική απόφαση” το Ελσίνκι προμηθεύει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία

Το Ελσίνκι ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε την «ιστορική» απόφαση να προμηθεύσει οπλικό εξοπλισμό στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα αυτή.

Η Φινλανδία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση για τη Φινλανδία”, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν σε συνέντευξη Τύπου.

Η αποστολή θα περιλαμβάνει 2.500 τουφέκια εφόδου, 150.000 σφαίρες, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000 συσκευασίες τροφίμων, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας Άντι Κάικονεν.

Τι συζητήθηκε στη διάσκεψη

Η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν σήμερα, συζήτησαν σειρά θεμάτων προτεραιότητας και τώρα επιστρέφουν στις πρωτεύουσες τους, για διαβουλεύσεις σχετικά με τις περαιτέρω αποφάσεις. Την δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαήλ Ποντολιάκ, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες , κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Μετά τις διαβουλεύσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των συνομιλιών.

Ο Πούτιν ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας, την “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας και το ουδέτερο καθεστώς της

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την “αποναζιστικοποίηση” της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα “ουδέτερο καθεστώς” του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.

Ο Πούτιν ζήτησε “την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του” για να επιτραπεί μια διευθέτηση, δήλωσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, μετά μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίλυση της σύγκρουσης “δεν είναι δυνατή παρά μόνο εάν ληφθούν υπόψη άνευ όρων τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας”, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

“Η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας και ελπίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα”, διαβεβαίωσε η ρωσική προεδρία.

Μακρόν και Πούτιν αναφέρονται στις συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας που άρχισαν πριν από λίγες ώρες στη Λευκορωσία. Πριν από την έναρξή τους, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε να “ανακοινώσει” τη θέση του, ενώ η Ουκρανία ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται καθώς η ρωσική επίθεση, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, προσκρούει στην αντίσταση του ουκρανικού στρατού και κυρώσεις πρωτοφανούς κλίμακας, που υιοθετήθηκαν από τις χώρες της Δύσης, κλονίζουν τη ρωσική οικονομία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο στρατός της έθεσε υπό τον έλεγχό του δύο πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε σήμερα το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται κανονικά, διευκρίνισε.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν “ελεύθερα” το Κίεβο

Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν “ελεύθερα” το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

“Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ”, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει “την αεροπορική υπεροχή” σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης»

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία “επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης” κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία αργότερα μέσα στην ημέρα.

“Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές”, επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

Ρωσία: Οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του Βορείου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας, σύμφωνα με την διαταγή που έδωσε χθες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε στον Πούτιν ότι οι βάρδιες στα πόστα των διοικήσεων των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, στο Βόρειο Στόλο, στον Στόλο του Ειρηνικού και η Διοίκηση Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς έχουν αρχίσει να εκτελούν καθήκοντα μάχης με ενισχυμένο προσωπικό, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ο Πούτιν διέταξε χθες την ρωσική στρατιωτική διοίκηση να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού απαντώντας, όπως είπε, σε επιθετικές δηλώσεις ηγετών του ΝΑΤΟ και στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.

Η δήλωση Πούτιν έγινε όταν οι ρωσικές δυνάμεις συνάντησαν την σθεναρή ουκρανική αντίσταση μετά την εισβολή.

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Μακρόν 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρον μίλησε σήμερα για περίπου μιάμιση ώρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει μιλήσει σήμερα πολλές φορές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός. Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής: Πρωτον άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών, δεύτερον προστασία των αστικών υποδομών και τρίτον εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δηλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.

 

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «απειλές για θηριωδίες» από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Επιπλέον κυρώσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ρώσων στη Γαλλία προαναγγέλει το Παρίσι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχουν «απειλές για θηριωδίες» από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, σε μια προηχογραφημένη ομιλία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε ότι «εξετάζει την μαζική στρατιωτική επίθεση που επέλεξε να εξαπολύσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας».

Στο Μαλί, είπε ότι άμαχοι αντιμετωπίζουν μια τριπλή απειλή, επικαλούμενος την τζιχαντιστική τρομοκρατία, αυτό που αποκάλεσε διολίσθηση της χούντας προς τη δικτατορία και τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, η οποία όπως είπε «σύναψε συμφωνία με τη χούντα».

Παράλληλα ο ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα εναντίον Ρώσων με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων τους, μέτρο που έχει ήδη αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα ταυτοποιήσουμε (…) όλους τους Ρώσους με περιουσιακά στοιχεία στη Γαλλία, οι οποίοι μπορεί να προστεθούν σε αυτές τις ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω της εγγύτητάς τους με τη ρωσική εξουσία, και θα εξοπλισθούμε με τα νόμιμα μέσα για να αρπάξουμε το σύνολο αυτών των περιουσιακών στοιχείών», είπε ο Μπρουνό Λεμέρ κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ομιλίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά το συμβούλιο άμυνας υπό την προεδρία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ηγετών και προσωπικοτήτων που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, κυρίως δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Μετά από αίτημα του (Γάλλου) Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεχίζουμε την πλήρη απογραφή των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας, σκαφών αναψυχής, πολυτελών οχημάτων, που θα ανήκαν σε ρωσικές προσωπικότητες υπό ευρωπαϊκές κυρώσεις», ανέφερε ο Λεμέρ.

Στο πλευρό του, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι «μέτρα» θα ληφθούν «σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα» κατά των «οργάνων της ρωσικής προπαγάνδας» που πραγματοποιούν ενέργειες «παραπληροφόρησης» στην Ευρώπη.

Την Κυριακή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Russia Today (RT) και Sputnik θα αποκλειστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τους αποτρέψει από το να διαδίδουν «ψέματά» για τον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Στο οικονομικό μέτωπο, ο Λεμέρ ανέφερε επίσης ότι θα υποδεχτεί αυτή την εβδομάδα τους γαλλικούς τομείς που τιμωρήθηκαν από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν ή θα επέλθουν, ιδίως σε θέματα που σχετίζονται με την προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων και μετάλλων, καθώς η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές ορισμένων από αυτά τα μέταλλα (τιτάνιο, νικέλιο κ.λπ.)

 

Το καθεστώς Πούτιν είναι «καταδικασμένο, όπως ήταν και η Σοβιετική Ένωση όταν εισέβαλε στο Αφγανιστάν» υποστηρίζει ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στη Ρωσία

Το καθεστώς Πούτιν είναι «καταδικασμένο, όπως ήταν και η Σοβιετική Ένωση όταν εισέβαλε στο Αφγανιστάν» υποστηρίζει ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στη Ρωσία Μισέλ Ντικλό, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Δύση αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχουν ακόμη πλήρως κατανοήσει τον χαρακτήρα αυτού του καθεστώτος.

«Η κυρίαρχη αφήγηση στον κόσμο είναι ότι η Ρωσία είναι θύμα των αμαρτιών μας στο παρελθόν, ότι ταπεινώθηκε μετά την πτώση του τείχους, το οποίο και εξηγεί, γιατί καμία αναδυόμενη χώρα δεν έχει ακόμη καταγγείλει τη ρωσική επίθεση. Αυτός είναι ένας λόγος που είναι επίσης πολύ διάχυτος στη γαλλική πολιτική τάξη. Ωστόσο, η ταπείνωση άλλαξε πλευρά! Μετά από όσα έκανε στην Τσετσενία, τη Συρία, την Κριμαία, το Καζακστάν και το Μάλι, πώς μπορεί ο Πούτιν να λέει ακόμα, ότι απειλείται και ταπεινώνεται από τη Δύση;» αναφέρει στη γαλλική εφημερίδα Les Échos ο πρώην πρέσβης. Σημειώνει ότι οι ισχυροί άντρες είναι πάντα αδύναμοι, διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν να καταπιέσουν την κοινή γνώμη τους, ενώ επισημαίνει, ότι οι Ρώσοι «βρήκαν τον δάσκαλό τους», καθώς ο Ουκρανός Πρόεδρος με την υπέροχη χρήση των κοινωνικών δικτύων κατάφερε, κατά κάποιο τρόπο, να στρέψει αυτό το όπλο εναντίον τους… Υποστηρίζει ότι «το καθεστώς Πούτιν είναι καταδικασμένο, όπως και η Σοβιετική Ένωση εισβάλλοντας στο Αφγανιστάν», καθώς, κατά τη γνώμη του, «ο ρωσικός λαός έχει εξελιχθεί, η ελίτ είναι πολύ μορφωμένη και δεν θα ανέχεται για πάντα ότι οι πόλεμοι του Κρεμλίνου μπορεί να προκαλέσουν τόσους πολλούς θανάτους».

Θεωρεί επίσης ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη δύναμη και ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανοικοδόμησης της αποτρεπτικής ικανότητας της Ευρώπης, διορθώνοντας την απόκλιση με τη Ρωσία και επενδύοντας μαζικά στις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες, όπως είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι. «Η ρωσική πυρηνική ενέργεια είναι μια αξιόπιστη απειλή, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Αυτή η κάλυψη θα πάρει χρόνο, ίσως είκοσι χρόνια, αλλά μπορούν να ληφθούν μέτρα τώρα, για να αποδυναμωθούν οι ρωσικές δυνάμεις. Π.χ. η στέρησή τους από ημιαγωγούς θα μειώσει την δύναμη της τεχνολογικής ενόχλησής τους», αναφέρει.

Χαρακτηρίζει ακόμη την εγκατάλειψη του Κιέβου εξαιρετικά επικίνδυνη για την Δύση, διότι αυτό «θα ενθάρρυνε τον Πούτιν, όπως άλλοτε τον Μιλόσεβιτς και θα είχε αντίκτυπο ως προς την ισχύ της Δύσης, ιδιαίτερα έναντι των αναδυόμενων χωρών».

Εκφράζει την ανησυχία του για τις χώρες της Βαλτικής, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, ενώ θεωρεί ότι υπάρχει ένας κίνδυνος και στα Βαλκάνια, όπου, όπως παρατηρεί, η Ευρώπη υποχώρησε σε αντίθεση με τον αγώνα επιρροής της Ρωσίας. Εκτιμά, ότι η Ρωσία μπορεί να αποσταθεροποιήσει την Πολωνία με κυβερνοεπιθέσεις, αλλά έχει λίγες πιθανότητες να την καταλάβει», ενώ δεν αποκλείει μία κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν, «εάν οι επιχειρήσεις αποδειχθούν καλές για τον Πούτιν».

Θεωρεί, τέλος, ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε μία «ουσιαστική» διπλωματική δράση πριν από τη ρωσική εισβολή, τονίζοντας ότι η Γαλλία καλείται να γίνει και πάλι ο πυλώνας της ευρωπαϊκής ασφάλειας, καθώς διαθέτει πυρηνική δύναμη, ισχυρό στρατό και έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και γιατί η εξάρτησή της από την Κίνα και τη Ρωσία είναι πολύ μικρότερη από αυτή της Γερμανίας.

Στην ίδια εφημερίδα και στο ίδιο μήκος κύματος ο ιδιαίτερα γνωστός Γάλλος διεθνολόγος Ντομινίκ Μοϊσί χαρακτηρίζει τον Πούτιν «θανάσιμο κίνδυνο» για τον πλανήτη, εκτιμά ότι κανένα μεγάλο έθνος, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, δεν μπορεί να τον ανεχτεί για πολύ και διερωτάται, ταυτόχρονα, αν η εισβολή στην Ουκρανία θα είναι για τον Πούτιν η αρχή της αρχής του τέλους, όπως ήταν για τον Ναπολέοντα η εισβολή στη Ρωσία το 1812. Υποστηρίζει, ότι ο Πούτιν είναι πολύ πιο εύθραυστος από όσο φαίνεται και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κατηγορήσει κάποια στιγμή τον Λαβρόφ ότι δεν τον προειδοποίησε επαρκώς για τους κινδύνους μιας εισβολής στην Ουκρανία. «Αφελής στον απόλυτο κυνισμό του, ο Πούτιν παρέβλεψε εντελώς τον συναισθηματικό αντίκτυπο της καταστροφικής διαδικασίας που εφάρμοζε, καθώς, ακόμη και οι πιο εφησυχασμένοι υποστηρικτές του, εκείνοι που διαβεβαίωναν χθες με σιγουριά, ότι “ δεν θα εισέβαλε ποτέ στην Ουκρανία”, αποστασιοποιούνται από αυτόν.»

Ως προς την Κίνα, εκτιμά, ότι όσο περισσότερο διαρκεί η ουκρανική αντίσταση, τόσο περισσότερο θα αποστασιοποιείται από τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο δεν άσκησε βέτο αλλά απλώς απείχε από την ψηφοφορία στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία.