Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδρίασε σήμερα το πρωί, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Κατά την συνεδρίαση έγινε ανάλυση της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ εξετάστηκαν και οι πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε η χώρα μας να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό φυσικού αερίου.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου “η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου”.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι οι ελληνικές αρχές του Κιέβου και της Μαριούπολη είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουν σε ότι απαιτηθεί τους έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς που ζουν στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν όλα τα σενάρια αναφορικά με την τροφοδοσία φυσικού αερίου και διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού ανεφοδιασμού της χώρας.

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής:

“Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας”.

ΥΠΕΞ: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από τη Ρωσία

Νωρίτερα, το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία όπου και ανέφερε τα εξής:

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου», προσθέτει.

«Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οικονόμου: Ό,τι περνάει από το χέρι μας για το φυσικό αέριο

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα εφοδιασμού φυσικού αερίου στη χώρα μας» επεσήμανε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους Γιάννη Ντζούνο και Χρήστο Κούτρα. Ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η εφοδιαστική αλυσίδα στη χώρα μας, σταθμίστηκαν όλα τα προβλήματα» και τόνισε ότι «η χώρα έχει προγραμματίσει μία σειρά από ενέργειες ώστε να μην στερηθούμε φυσικό αέριο, είτε με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), είτε με αλλαγή και τροποποίηση του μείγματος σε ό,τι αφορά στην παραγωγή. Δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα προβλήματα σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι «οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, καθώς χθες βράδυ συνέβησαν ανησυχητικές εξελίξεις» στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας, ωστόσο, διευκρίνισε ότι «η χώρα μας δεν είναι από εκείνες, που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα» από την κρίση, που εξελίσσεται στα Ρωσο – ουκρανικά σύνορα.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικού βοηθήματος στους πλέον ευάλωτους εν όψει του Πάσχα ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο του προϋπολογισμού, ώστε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε ανθρώπους που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη» στο φόντο των σημαντικών ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασικά αγαθά.

Προσέθεσε, δε, ότι «όταν θα είμαστε έτοιμοι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις» και υπενθύμισε ότι τα επικείμενα μέτρα θα είναι «στοχευμένα, σωστά μετρημένα και ζυγισμένα μέσα στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».

Βαρβιτσιώτης: Θα λειτουργήσουμε συλλογικά μαζί με τους εταίρους μας

Η Ελλάδα είναι ταγμένη στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και στην εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «θα λειτουργήσουμε συλλογικά μαζί με τους εταίρους μας στο να δούμε τον προσφορότερο τρόπο μέσα από τον οποίο θα καταδικαστεί αυτή η συμπεριφορά και βέβαια δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο σε οποιονδήποτε άλλο σκέφτεται να μιμηθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές, να το πράξει το μέλλον».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε:

«Συνεδριάζουμε σήμερα υπό το βάρος της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Ρωσίας με την αναγνώριση των αποσχιστικών εδαφών της Ουκρανίας. Η Ελλάδα είναι ταγμένη στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και στην εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Για αυτό και θα λειτουργήσουμε συλλογικά μαζί με τους εταίρους μας στο να δούμε τον προσφορότερο τρόπο μέσα από τον οποίο θα καταδικαστεί αυτή η συμπεριφορά και βέβαια δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο σε οποιονδήποτε άλλο σκέφτεται να μιμηθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές, να το πράξει το μέλλον. Γι’ αυτό και η σημερινή μας συνεδρίαση, προετοιμάζοντας το ευρωπαϊκό συμβούλιο που τέλος του Μαρτίου, ουσιαστικά θα αναλωθεί σε αυτό το θέμα παράλληλα με την επεξεργασία όλης της υπόλοιπης ατζέντας που θα καταστήσει το κοινό μας σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα πιο ισχυρή».

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βρίσκεται συστρατευμένη με τους συμμάχους της

Το ουκρανικό, η ευρύτερη γεωπολιτική αναταραχή, αλλά και οι επιπτώσεις στην ενέργεια και την οικονομία, ήταν τα βασικά θέματα της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», μαζί με θέματα εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας (αναθέσεις, συνέντευξη Ευκλείδη Τσακαλώτου, εκλογικός νόμος κ.α.).

Ξεκινώντας ασφαλώς από το θέμα της Ουκρανίας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις τη Δευτέρα, ο Γ. Γεραπετρίτης διεμήνυσε εισαγωγικώς ότι «οποιαδήποτε κίνηση κατατείνει προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης νέων γεωπολιτικών δεδομένων εντός ενός πλαισίου διεθνούς δικαίου, το οποίο απαγορεύει την οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων, αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από μια εξαιρετικά ισχυρή χώρα, όπως είναι η Ρωσία».

Δεύτερη παρατήρηση, «η Ελλάδα βρίσκεται συστρατευμένη με τις σύμμαχες δυνάμεις, θα σταθούμε με τους συμμάχους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ατλαντική Συμμαχία. Είναι ήδη δεδηλωμένο ότι θα υπάρξουν ανάλογες κυρώσεις προς τη Ρωσία για την ενέργεια αυτή, η οποία προφανώς έχει έναν αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα», τόνισε προσθέτοντας όμως ότι «είναι κρίσιμο να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας και από τη χώρα μας προς τη Ρωσία. Είναι εξίσου βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια μονομερούς διαμόρφωσης νέων γεωπολιτικών δεδομένων».

Διευρύνοντας δε, τη συζήτηση, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «η ανάγνωση της Ιστορίας δεν μπορεί να γίνεται κατά βούληση, a la carte δηλαδή, αναλόγως με τα συγκυριακά συμφέροντα των κρατών. Η Ιστορία έχει μια πολύ συγκεκριμένη ανάγνωση, η οποία αποτυπώνεται σε διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες παράγουν έννομα αποτελέσματα μεταξύ των μερών, ενώ υπάρχει και ένα διεθνές εθιμικό δίκαιο, το οποίο ισχύει έναντι πάντων, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν υπογράψει αυτού του τύπου τις διεθνείς συμφωνίες. ‘Αρα, διεθνείς συμφωνίες που παράγουν διαχυτικά αντικειμενικά αποτελέσματα, όπως η Σύμβαση της Βιέννης για τις Διεθνείς Συμφωνίες ή η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας έχουν και εθιμικό χαρακτήρα και δεσμεύουν τους πάντες. Οποιαδήποτε επιχείρηση κατάργησης ή κατάλυσης αυτού του διεθνούς πλαισίου δημιουργεί οικουμενικούς κινδύνους και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή». Ενώ για την ευρωπαϊκή αντίδραση ειδικότερα, παρατήρησε ότι η Ευρώπη συσπειρώνεται ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων, όπως έχει δείξει η Ιστορία -και «αυτό θα συμβεί και τώρα, θα υπάρξει μια ενιαία φωνή, ήδη χθες είχαμε μια ομόθυμη αντίδραση από τους ηγέτες όλων των ευρωπαϊκών θεσμών».