Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα 225,49 ευρώ ανά Mwh διαμορφώνεται η μέση τιμή του Φεβρουαρίου, η οποία  να σημειωθεί είναι υψηλότερη κατά 41% σε σχέση με τα 159,68 ευρώ που καταγράφει η Γερμανία. Για την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου η ελληνική αγορά προσδιόρισε την αξία της Mwh στα 208,32 ευρώ ανά Mwh, όταν στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 83,58 ευρώ.

Η Γαλλία τιμολόγησε προς 150,25 ευρώ ανά Mwh, η Πορτογαλία 165,39 ευρώ, η Ισπανία 164,04 ευρώ, η Ιταλία 197,22. Η παράδοση συνεχίστηκε και για σήμερα Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα  έγραψε 228,64 ευρώ ανά Mw όταν στην  Γερμανία ήταν  στα 102,28 ευρώ ανά Mwh στη Γαλλία 187,27, στην Ιταλία 211,27 και στη Βουλγαρία 221 ευρώ

Για το Σάββατο η γειτονική μας Βουλγαρία που είμαστε συνδεδεμένοι για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το κόστος της Mwh  ήταν στα 151,88 ευρώ .

Η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα της ακριβότερης χώρας στην αγορά ενέργειας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα για τα νοικοκυριά, αφού η αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος τους τρώει  το 40% του μηνιαίου εισοδήματος  τους. Οι τιμές  του φυσικού αερίου  βρίσκονται σε καθοδική  τροχιά. Του Μαρτίου και του Απριλίου κινούνται χαμηλότερα  των 80 ευρώ ανά Mwh.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η χρήση φυσικού αερίου μαζί του ρύπους ακόμη κάνουν συμφέρουσα τη χρήση του λιγνίτη. Υποστηρίζουν ότι οι αρμόδιοι των Βρυξελλών πρέπει να  διαμορφώσουν συνθήκες στην αγορά που θα  καθιστούν το λιγνίτη ως καύσιμο  του παρελθόντος. Μέχρι σήμερα ο λιγνίτης λειτουργεί ως χρυσή εφεδρεία έναντι τις γεωπολιτικές συνθήκες που κατά περίπτωση εκτινάσσουν την τιμή του φυσικού αερίου στα ύψη.

Πάντως, η εγχώρια αγορά προετοιμάζεται για την αποκλιμάκωση των τιμών  της ενέργειας  αλλά απέχουν πολύ ακόμη  από τα επίπεδα  του 2020 σε σχέση με το 2021. Η νέα  χρονιά έδειξε  ότι η αγορά χαλιναγώγησε  την τιμή του φυσικού αερίου αλλά αποτελεί το βασικό συντελεστή παραγωγής ενέργειας όταν δεν αποδίδουν οι μονάδες ΑΠΕ.

Οι προμηθευτές ενέργειας μετά το σάλο που έγινε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που εκτόξευσε στα ύψη του λογαριασμούς ρεύματος, προτείνουν σταθερά τιμολόγια ρεύματος  στους καταναλωτές με  την τιμή της Kwh να διαμορφώνεται στα 0,20 ευρώ. Οι  προμηθευτές για τη δική τους ασφάλεια έχουν προβλέψει υψηλότερα πάγια ανά μήνα και σε κάποιες  περιπτώσεις φτάνουν  τα 20 ευρώ. Οι καταναλωτές για να  αποφύγουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής  και επιλέγουν αντίστοιχα προγράμματα για να γνωρίζουν την αξία του ρεύματος που θα πληρώνουν στο τετράμηνο.