Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μακριά από τα ηλεκτρικά σώματα έκαναν πρωτοχρονιά τα νοικοκυριά με τη ζήτηση της κατανάλωσης ενεργείας να θυμίζει Άνοιξη, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του Χειμώνα. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η ηλιοφάνεια, αλλά και το γεγονός ότι σταμάτησε η κρατική επιδότηση έκανε πιο προσεκτικούς τους καταναλωτές σε ότι αφορά τη χρήση θερμαντικών σωμάτων με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Την 1 Ιανουαρίου η κατανάλωση ενεργείας στην κατηγορία Χαμηλή Τάση που εντάσσονται τα νοικοκυριά περιορίστηκε μόλις 76.410 Mwh ή 7.641.0 Η 7.641.000 Kwh.Την Κυριακή 2 Ιανουαρίου η κατανάλωση ενισχύθηκε στις 80.391 Mwh, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 86.687 Mwh και σήμερα Τρίτη 4 Ιανουαρίου η κατανάλωση ενέργειας διαμορφώνεται σε 86.408 Mwh. Πρόκειται για την κατηγορία με τις υψηλότερες καταναλώσεις ενέργειας όταν η Μέση Τάση (Βιομηχανία) κινείται στην περιοχή των 25.000 Mwh και η Υψηλή Τάση έχει σταθερές καταναλώσεις στην περιοχή των 20. 100 Mwh,

 

Η πτώση της ζήτησης σε ενέργεια συμβάλει στην αποκλιμάκωση της Mwh.

 

Την Πρωτοχρονιά ήταν στα 143,94 ευρώ ανά Mwh για να φτάσει σήμερα στα 182,46 ευρώ. Το σημαντικό είναι ότι τον Ιανουάριο το κόστος της Mwh κινείται σταθερά κάτω από τα 200 ευρώ.

 

Πότε θα περάσει στα τιμολόγια ρεύματος η πτώση της Mwh ;

 

Ωστόσο τα οφέλη στους λογαριασμούς θα αργήσουν πολύ να φανούν στην πράξη διότι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν έχει σημασία το κόστος της Mwh αλλά η χρεώσεις των προμηθευτών ενέργειας από τη ΔΕΗ μέχρι τον μικρότερο προμηθευτή.

 

Η ρήτρα αναπροσαρμογής που εκτινάσσει στα ύψη τον λογαριασμό του ρεύματος αφού το κόστος της Mwh για τους προμηθευτές είναι στα 350 ευρώ ανα Mwh ή 0,35 ευρώ ανά Kwh. Για να αλλάξουν τα δεδομένα του μαθηματικού τύπου θα πρέπει να παγιωθεί το κόστος της Mwh κάτω από τα 200 ευρώ ανά Mwh για τον Ιανουάριο.

 

Στελέχη της αγοράς ενέργειας εκτιμούν ότι ο Χειμώνας δηλαδή οι χαμηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν πάνω από τα 200 ευρώ το κόστος Mwh παρότι τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου στην Ολλανδία μειώθηκαν στα 80 ευρώ ανά Mwh για τον Ιανουάριο. Η κάμψη των τιμών των συμβολαίων TTF στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα όταν στα μέσα Δεκεμβρίου είχε φτάσει στα 180 ευρώ ανά Mwh.

 

Την ίδια στιγμή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δίνει κατευθυντήριες γραμμές προς τους προμηθευτές για τη σύνταξη ενός κατανοητού λογαριασμού ρεύματος ενώ θα έπρεπε να πληροφορεί τους καταναλωτές για το χρόνο αποκλιμάκωσης της τιμής της Mwh με την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

 

Για τους καταναλωτές δεν έχει αξία όταν η kwh στην ενδοημερήσια αγορά κινείται στην περιοχή των 0,20 ευρώ όταν οι προμηθευτές χρεώνουν προς 0,35 ευρώ την kwh.

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι όσο το κόστος της Mwh βρίσκεται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών μειώνει την ανάγκη για την διαμόρφωση νέου πακέτου από την κυβέρνηση για την στήριξη των νοικοκυριών.