Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Vamvakies a Social Green Project» που στοχεύει στην βοήθεια των κατοίκων της Κοζάνης να ασχοληθούν με την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα, παρουσίασαν σήμερα, σε κοινή συνέντευξη τύπου στην Κοζάνη, ο Δήμαρχος, Λάζαρος Μαλούτας, ο επικεφαλής Ευρώπης Enel Green Power και Πρόεδρος της SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας και η Μελίνα Ταπραντζή, ιδρύτρια της Wise Greece. 

Στο πρόγραμμα, που είναι δωρεάν και ξεκινά την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, μπορούν να συμμετέχουν άτομα κάθε ηλικίας που επιθυμούν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση με αγροτικά προϊόντα και όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, η εκπαίδευση περιλαμβάνει «την ανάλυση αναγκών της αγοράς, την διαδικτυακή προώθηση προϊόντων,  την κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου και την παραγωγή ανταγωνιστικών τροφίμων».
Σε μια έκταση 10 στρεμμάτων, εντός του νέου Φωτοβολταϊκού πάρκου της εταιρίας ισχύος 6,5 MW στην περιοχή Βαμβακιές στον Πολύμηλο Κοζάνης, οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν, σε πρακτικό επίπεδο, την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως μελισσόχορτο, λεμονοθύμαρο, τσάι του βουνού και παλιούρι, θα συσκευάζουν το προϊόν τους και με την βοήθεια της Μελίνας Ταπραντζή, ιδρύτριας της WiseGreece, τα αρωματικά φυτά θα βρίσκονται σε σημεία πώλησης σε όλο το κόσμο.

Η συγκεκριμένη οργάνωση συνεργάζεται ήδη με 100 παραγωγούς και βοηθά στην διεθνοποίηση, μέσω σημείων πώλησης, του εξωτερικού, 2.500 τοπικών προϊόντων, ενώ για την παραπάνω καινοτομία της έλαβε το Βραβείο SDGs&Her, από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, δήλωσε ότι «ο Δήμος Κοζάνης υποστηρίζει τις πρωτοπόρες δράσεις, όπως το Vamvakies a Social Green Project, φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε έναν εθνικό πόλο καινοτομίας και πράσινων τεχνολογιών». Τόνισε, επίσης, ότι «υποδεχόμαστε θετικά τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, οι οποίες συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, διεκδικώντας ταυτόχρονα να παραμείνουμε Ενεργειακό Κέντρο και στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας». Πρόσθεσε δε, ότι«το  πρόγραμμα Vamvakies πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και  είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιλέχθηκε ο Νομός μας για την υλοποίησή του».

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Enel Green Power, Αριστοτέλης Χαντάβας,  ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου φωτοβολταϊκού πάρκου, 70 MW στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, ενώ προανήγγειλε ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας στην ΠΕ Κοζάνης θα ενισχυθεί και με άλλα έργα Φωτοβολταϊκών, ενεΑιολικών και Αποθήκευσης Ενέργειας, που  βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης και άλλα στο στάδιο της τελικής αδειοδότησης. «Ο νομός Κοζάνης και γενικότερα η Δυτική Μακεδονία βρίσκονται στις προτεραιότητες του επενδυτικού πλάνουτης εταιρίας» σημείωσε ο κ. Χανταβάς  και «τονέο φωτοβολταϊκά, που θα κατασκευάσουμε  θα επιταχύνει την απολιγνιτοποίηση της περιοχής».