Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη δραστηριοποίηση περισσότερων εταιρειών στη συλλογή στερεών αποβλήτων από τα λιμάνια στα οποία δραστηριοποιούνται τα επιβατηγά πλοία που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), για τη διαμόρφωση χαμηλού κόστους, ζήτησε ο πρόεδρος των ακτοπλόων Μιχάλης Σακέλης, στην ομιλία του στην πρώτη δημόσια τηλε-διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο της κλαδικής έρευνας στην Ανακύκλωση και τη Διαχείριση Αποβλήτων Λιμένων.

«Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων των πλοίων στα λιμάνια, στα οποία δραστηριοποιούνται τα επιβατικά πλοία που εκπροσωπεί ο ΣΕΕΝ, μας απασχολεί για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, χωρίς δυστυχώς να έχουμε βρει λύσεις στα προβλήματα που διαπιστώνουμε και αντιμετωπίζουμε» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο θέμα, καθώς τόσο οι εταιρείες μας, αλλά πιστεύω και τα λιμάνια, δεν έχουν τη δυνατότητα και τις γνώσεις να ελέγξουν το κόστος των υπηρεσιών».

Συνεπώς, είπε, «η μοναδική διασφάλιση είναι η δραστηριοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων εταιρειών, ούτως ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός για τη διαμόρφωση χαμηλού κόστους».

Ο κ. Σακέλης τόνισε ότι «ο κλάδος των ακτοπλόων δραστηριοποιείται σε περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού όπου δίνεται η δυνατότητα δρομολόγησης πλοίου χωρίς καμία έγκριση και με μία απλή ανακοίνωση».

Επεσήμανε επίσης «ότι μέσα σ’ αυτό το ελεύθερο περιβάλλον αναπτύχθηκαν οι εταιρείες μας μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας και υλοποιήθηκε η ανανέωση και αναβάθμιση του ακτοπλοϊκού στόλου μετά το 2000».

Ο κ. Σακέλης υπογράμμισε ότι «ακολουθώντας τις πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια, ο ΣΕΕΝ προτείνει την κατάργηση των διαγωνισμών και την πιστοποίηση βάσει συγκεκριμένων αυστηρών διαδικασιών των κατάλληλων παρόχων, από τους οποίους οι χρήστες των λιμανιών θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής».

Είπε τέλος ότι «ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ΣΕΕΝ έχει καταθέσει υπόμνημα στην ΕΠΑΝΤ το οποίο έχουν επεξεργαστεί και συντάξει οι νομικοί σύμβουλοι του Συνδέσμου».