Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΠΕ

Η δημιουργία ενός νέου Υπουργείου, αυτού της Πολιτικής Προστασίας με υπουργό τον Ευάγγελο Αποστολάκη, η επιστροφή του Παναγιώτη Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη θέση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και η ανάληψη από τον Θανάση Πλεύρη του υπουργείου Υγείας στη θέση του Βασίλη Κικίλια που μετακινείται στο υπουργείο Τουρισμού, αναλαμβάνοντας την θέση του Χάρη Θεοχάρη ήταν οι σημαντικότερες αλλαγές που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Γιάννης Οικονόμου.

Αυτά μεταδίδουν σε πρώτο επίπεδο κυβερνητικοί κύκλοι αλλά οι αλλαγές έχουν και πολλές άλλες αναγνώσεις.

Πρώτον, είναι ξεκάθαρο ότι αποδίδονται ευθύνες για τη διαχείριση των πυρκαγιών. Απομακρύνεται από την κυβέρνηση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (και στέλεχος της κεντροαριστεράς) Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά μετακινείται και ο (ιστορικά δίπλα στην οικογένεια Μητσοτάκη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό) Νίκος Χαρδαλιάς. Όμως ευθύνες αποδίδονται και σε θεσμικό επίπεδο, καθώς κρίνεται ότι η αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων προϋποθέτει μονοπρόσωπη ηγεσία. Σε αυτή μάλιστα επιλέγεται Υπουργός εξωκοινοβουλευτικός (όπως ήταν και ο Νίκος Χαρδαλιάς) αλλά με πιο έντονο επιχειρησιακό προφίλ και με χαρακτήρα συναίνεσης: ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ που έχει θητεύσει και ως Υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Ευάγγελος Αποστολάκης. – UPDATE 31/8, 17:30: ολόκληρο το μήνυμα που προσπάθησε να εκπέμψει σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση, ακυρώθηκε εν τοις πράγμασι από την τελική άρνηση Αποστολάκη, διαβάστε εδώ περισσότερα.

Δεύτερον, διατηρούνται, κάπως, εσωκομματικές ισορροπίες με τον Αντώνη Σαμαρά. Από τον ορκισμένο σαμαρικό Κώστα Βλάση (που αποχωρεί από την κυβέρνηση) στο Υπουργείο Εξωτερικών πηγαίνει ο επίσης σαμαρικός (υπεύθυνος φοιτητικού στην Πολιτική ‘Άνοιξη, προερχόμενος όμως από τη ΔΗΑΝΑ, εκλεγόμενος στην Αχαϊα, με θητεία Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης στη κυβέρνηση 2012 – 2015, ο οποίος στήριξε Ευάγγελο Μεϊμαράκη στις εσωκομματικές της ΝΔ κόντρα στη γραμμή Σαμαρά), με θητεία στον ιδιωτικό τομέα (στον τομέα πωλήσεων/marketing, σε εταιρείας τεχνολογίας και σε μέσα ενημέρωσης) Ανδρέας Κατσανιώτης. Από την άλλη αποχωρεί και ο (επίσης σαμαρικής προέλευσης) «τεχνοκράτης» Βασίλης Κοντοζαμάνης από το Υπουργείο Υγείας.

Τρίτον, υπάρχει αναδιάταξη δυνάμεων με την είσοδο και έξοδο σε επίπεδο υφυπουργών πολλών βουλευτών της περιφέρειας. Μπαίνουν στην κυβέρνηση ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στη θέση του Κώστα Κεφαλογιάννη, ο Σίμος Κεδίκογλου στη θέση της Φωτεινής Αραμπατζή (από τις Σέρρες…),.

Τέταρτον, επιβραβεύεται ακόμη ένας αποτελεσματικός γενικός γραμματέας, όπως έχει κάνει αρκετές φορές μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αλλά και νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας), σε αντίθεση με παλιότερες κυβερνήσεις. Σε νέα θέση υφυπουργού Υποδομών τοποθετείται ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας της ίδιας αρμοδιότητας Γιώργος Καραγιάννης, που συνεργάζεται αρμονικά με τον υπουργό Κώστα Καραμανλή και υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική. Μένει να δούμε ποιος θα αναλάβει την κρίσιμη θέση του γενικού γραμματέα.

Πέμπτον, είτε αποδίδονται ευθύνες είτε γίνεται αναδιάταξη δυνάμεων στο Υπουργείο Υγείας. Σε κάθε περίπτωση η πλήρης αλλαγή στην πολιτική ηγεσία σηματοδοτεί μια νέα εκκίνηση στη διαχείριση της πανδημίας, κάτι που ενισχύεται με την επιλογή ορισμού αναπληρωτή υπουργού μίας γνωστής πλέον σε όλη τη χώρα τεχνοκράτη, μάχιμης ιατρού, της κας Μίνας Γκάγκα. Η επιλογή (του νομικού και «καραμπινάτου» δεξιού) Πλεύρη στον υπουργικό θώκο, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Έκτον, υλοποιείται η από καιρού αναμενόμενη απομάκρυνση του (εκ κέντρου προερχόμενου) Χάρη Θεοχάρη από το Υπουργείο Τουρισμού. Τη θέση αναλαμβάνει ο Βασίλης Κικίλιας που έχει υψηλή δημοφιλία και διασώζεται από την απομάκρυνσή του από το Υπουργείο Υγείας.

Έβδομον, φαίνεται, σε πρώτο επίπεδο, ότι μειώνονται τα ερείσματα της κεντροαριστεράς (καθώς αποχώρησαν Χρυσοχοϊδης, Θεοχάρης, αλλά και υφυπουργός ΥΠΟΙΚ κ. Ζαββός) στην κυβέρνηση, με εισόδους κοινοβουλευτικών στελεχών της ΝΔ, ικανοποιώντας το εσωκομματικό ακροατήριο.

Όγδοον, επανέρχεται στην κυβέρνηση, σε κρίσιμο αλλά κουτσουρεμένο υπουργείο, ο (απομακρνθείς παλιότερα, πρώην στενός συνεργάτης του ΠΘ) Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ένατον, ο κύριος κορμός της κυβέρνησης (Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Εξωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Παιδείας κλπ) αλλά και πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί παραμένουν αμετακίνητοι.

Δέκατον, οι επεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα είναι μάλλον περιορισμένες καθώς για να χαρακτηριστεί σαρωτικός ο ανασχηματισμός θα έπρεπε να προσθέσουμε στις σημερινές αλλαγές και αυτές που έγιναν τον Αύγουστο αλλά και τον προηγούμενο ανασχηματισμό. Ο Πρωθυπουργός δίνει το μήνυμα ότι οι αλλαγές που κάνει δεν είναι ριζικές αλλά στοχευμένες κάθε φορά.

Ενδέκατον, διαψεύστηκαν όλες οι φήμες (που σε κάθε περίπτωση ανασχηματισμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κυκλοφορούν) ή μάλλον εκτιμήσεις κάποιων, για αντικατάσταση Άδωνι Γεωργιάδη και απομάκρυνση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να δίνει το στίγμα ότι η αποτελεσματικότητα είναι βασικό κριτήριο.

Δωδέκατον, είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση πριμοδοτεί συγκεκριμένα στελέχη της για εκλογική πορεία, αν και όταν γίνουν εκλογές. Η αναβάθμιση Καραγιάννη, η εκ νέου υπουργοποίηση Θεοδωρικάκου, η μετακίνηση Χαρδαλιά μας δείχνει ότι οι συγκεκριμένοι πιθανότατα θα διεκδικήσουν τον σταυρό εκλογής.

Δέκατον τρίτον, η παραμονή συγκεκριμένων υπουργών σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, με όρους αποτελεσματικότητας και επιτυχίας προφανώς, μπορεί να εκληφθεί και ως πολιτική στήριξη με βασικό πρόσωπο σε αυτή την ανάλυση τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Από εκεί και πέρα η παραμονή Γεωργιάδη, Καραμανλή λογίζεται ως πολιτική ισορροπία στη βάση όμως καλής συνεργασίας και αποτελεσματικότητας. Η παραμονή Δένδια στο Εξωτερικών μπορεί να έχει διπλή (και θετική και αρνητική ανάγνωση). Η παραμονή Παναγιωτόπουλου, Τσιάρα, Σταϊκούρα, δίνει μήνυμα συνέχειας και ανταμοιβής της χαμηλών τόνων δουλειάς. Η περίπτωση της παραμονής Σκρέκα και Χατζηδάκη, χωρίς μάλιστα αλλαγές στα Υπουργεία τους, ήταν προεξοφλημένη καθώς ανέλαβαν στον μίνι ανασχηματισμό της Άνοιξης.

Δέκατον τέταρτον, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι ανασχηματισμός χωρίς μεγάλες αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο δεν δίνει έντονο πολιτικό στίγμα. Ίσως αυτό να είναι το μήνυμα του επόμενου ανασχηματισμού….

Οι αλλαγές αναλυτικά

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με απόφαση του Πρωθυπουργού συντελούνται οι ακόλουθες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:

1. Συνιστάται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

2. Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

3. Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.

4. Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.

5. Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.

6. Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

7. Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής ‘Αμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.

8. Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.

9. Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.

10. Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.

11. Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται.

Η ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει σήμερα στις 16:00 και το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Πέμπτη.

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της νέας κυβέρνησης