Ο Ευάγγελος Αποστολάκης στα υπουργικά έδρανα της Βουλής
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης στα υπουργικά έδρανα της Βουλής
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μην μπορώντας να αντέξει τις πιέσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο προοριζόμενος για νέος υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (που εκκρεμούσε η ονοματοδοσία του), πρώην αρχηγός ΓΕΝ, ΓΕΕΘΑ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι αρνείται την τοποθέτησή του και αποχώρησε από το νέο υπουργικό σχήμα, λίγο πριν την ορκωμοσία του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρώην υψηλόβαθμος στρατιωτικός και υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κλήθηκε από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει την αρμοδιότητα της πολιτικής προστασίας. Είχαν προηγηθεί προπαρασκευαστικές συζητήσεις και εν τέλει χθες, Δευτέρα, υπήρξε συνεννόηση ώστε η αρμοδιότητα αυτή να είναι σε επίπεδο Υπουργού.

Ο κ. Αποστολάκης δέχθηκε την πρόταση να αναλάβει υπουργός και (ανεξαρτήτως από το ποιους ενημέρωσε ο ίδιος) το Μέγαρο Μαξίμου επικοινώνησε τόσο με το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα όσο και αυτό της Φώφης Γεννηματά για να προϊδεάσει για την ανακοίνωση και να δώσει το επιθυμητό (για την κυβέρνηση) μήνυμα συναίνεσης στην επάνδρωση ενός επιχειρησιακού και όχι πολιτικού υπουργείου.

Την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος ακολούθησε πολύ έντονη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ όπου μιλά για αποστασία ειδικά στην περίπτωση του κ. Αποστολάκη. Ο «στρατιωτικά» μαθημένος πρώην ναύαρχος δεν άντεξε την πίεση και την πολιτική αντιπαράθεση στο πρόσωπό του και δήλωσε ότι (χωρίς συναίνεση στην πράξη για το πρόσωπό του) δεν μπορεί να συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Φαίνεται για μια ακόμη φορά, ιστορικά, να επιβεβαιώνεται η φήμη που θέλει τους ικανούς αξιωματικούς να έχουν πλήρη έλλειψη πολιτικού κριτηρίου στα σοβαρά πολιτικά ζητήματα και να μην μπορούν να συγχρονιστούν με τις απαιτήσεις της κομματικής λειτουργίας στη χώρα, όταν αναλαμβάνουν πολιτικές θέσεις.

Ιστορίες επιχειρηματικής διαμάχης

Πέρα από το προφανές παιχνίδι εντυπώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να «πάτησε» στην έλλειψη πολιτικής εμπειρίας του κ. Αποστολάκη για να καταφέρει πλήγμα στον Πρωθυπουργό που τον επέλεξε ως υπουργό – κάτι που φαίνεται από την αλληλουχία ανακοινώσεων – το ρεπορτάζ και οι εκτιμήσεις μιλούν και για παιχνίδι παρασκηνίου με έντονο επιχειρηματικό χρώμα. Είναι γνωστό στο ρεπορτάζ ότι ο χώρος του Ναυτικού γενικά και ειδικά ο κ. Αποστολάκης χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης και προτίμησης του ομίλου Βαρδινογιάννη γενικά και ιδίως, λέγεται, του Βαρδή Βαρδινογιάννη. Αυτή η σχέση, τεκμαίρεται, έχει βοηθήσει την μακροημέρευση του κ. Αποστολάκη σε υψηλά αξιώματα. Η σχέση επίσης του Βαρδή Βαρδινογιάννη με την κα Γεννηματά, κυρίως και ιστορικά, αλλά και με τον κ. Αλέξη Τσίπρα είναι επίσης γνωστή σε όλους. Στα δημοσιογραφικά στέκια, ήδη λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι με την υπουργοποίηση Αποστολάκη αποκαθίσταται οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, που έχουν περάσει 40 κύματα την τελευταία 10ετία, παρά τις κοινές ιστορικές καταγωγές. Τελικώς, ίσως η αλήθεια να μην είναι ακριβώς αυτή εκ του αποτελέσματος – ή κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ έστησαν μια πολύ ωραία παγίδα στην κυβέρνηση, καθώς μιλούσαν από χθες για επιχειρηματικά παιχνίδια στη σύνθεση της κυβέρνησης – χωρίς βέβαια να ομολογούν τη δική τους εμπλοκή….

Τί ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αρχική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, είχε ως εξής:

« Ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του ομολόγησε κυνικά την παταγώδη αποτυχία του. Πανηγύριζε για την «επιτυχή» διαχείριση της πανδημίας και έδιωξε τον κ. Κικίλια για να βάλει έναν ακροδεξιό. Πανηγύριζε γιατί «ο σχεδιασμός στις πυρκαγιές πέτυχε» και έδιωξε τους αρμόδιους υπουργούς.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας. Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης.

Όποια πρόσωπα όμως και να αλλάξει η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Και οι πολίτες αντιμετωπίζουν την παταγώδη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη στην καθημερινότητά τους.»

Αμέσως μετά την οριστική άρνηση Αποστολάκη και τον πρώτο, αμήχανο, σχολιασμό κυβερνητικών κύκλων, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε αναφέροντας:

«Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του «επιτελικού κράτους».

Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του.

Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα.»

Τί λέει για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στην πρώτη σοβαρή επικοινωνιακή κρίση στη διάρκεια της σύντομης θητείας του στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο υφυπουργός Επικρατείας Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε για το θέμα Αποστολάκη τα εξής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Ο πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό ‘Αμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη», αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την απόφαση του κ. Αποστολάκη να μην αποδεχτεί τελικά την θέση του υπουργού στο νεοσύστατο υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που ανακοινώθηκε το πρωί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί, όπως επισημαίνει, τα «πραγματικά περιστατικά», για τα όσα εξελίχθηκαν τις προηγούμενες μέρες και ώρες και «έχουν ως εξής»:

«Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού».

Στη συνέχεια της δήλωσής του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: «Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας», καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία του δήλωσε ότι η είσοδός του στην κυβέρνηση είναι μια πρόκληση. «Και νομίζω με την άψογη συνεργασία με τον Κώστα Καραμανλή θα φέρουμε τα αποτελέσματα που πρέπει τα οποία ήδη έχουν έρθει και έχουν προχωρήσει. Δεν έχουμε να πούμε κάτι καινούργιο, μπορούν να εξειδικευθούν περισσότερο».

Ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επίσης προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε: «Μεγάλη τιμή, μεγάλη εμπιστοσύνη, μεγάλη και η ευθύνη. Πολλή δουλειά και λίγα λόγια. Έχουμε πολλή δουλειά. Δεν σταματά το κυβερνητικό έργο. Από έναν άνθρωπο που έχει βρεθεί διασωληνωμένος, δίνω το μήνυμα ότι είμαι δίπλα στους ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ, δίπλα στις οικογένειές τους. Και να ακούσουν όσοι διστάζουν για να μην βρεθούν σε αυτή τη θέση, να εμβολιαστούμε όλοι, για την υγεία μας πρώτα απ’ όλα και μετά για το κοινωνικό σύνολο».

«Πολλή δουλειά», δήλωσε η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αρμόδια για τις υπηρεσίες Υγείας Ασημίνα Γκάγκα η οποία μετά από σχετική ερώτηση για τη συνεργασία που είχε με τον κ. Κοντοζαμάνη απάντησε «εξαιρετική συνεργασία».

«Ευχαριστώ, θα τα πούμε στην τελετή παράδοσης στο υπουργείο», δήλωσε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.