Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αισιοδοξία του ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και μπροστά μας έρχονται καλύτερες ημέρες εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης κατά την τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου που ανακοινώθηκαν χθες. Προσέθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με τις επιπτώσεις του ιού καθώς δεν έχουμε ακόμα ξεφύγει από τον κίνδυνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των αναλυτών ο κ. Σιάμισιης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πλάνο μετασχηματισμού του ομίλου, στο πλαίσιο του οποίου όπως είπε τα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε αφενός ανάκαμψη της κυρίας δραστηριότητας σε κανονικά επίπεδα και αφετέρου ανάπτυξη σημαντικής θέσης στον πυλώνα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Ήδη προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο που υλοποιείται στην Κοζάνη, ισχύος 204 μεγαβάτ, το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 65% και προβλέπεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον αυτόν άλλο 1 GW έργων Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας βρίσκεται υπό εξέταση ενώ ο όμιλος έχει υποβάλει αιτήσεις και για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 125 MW.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η επισήμανση ότι οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έχουν δεκαπλασιαστεί την τελευταία τετραετία, από 5 Euro ανά τόνο το 2017 σε 52 ευρώ το 2021.

Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν χθες ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών στο 2ο τρίμηνο του έτους, με το 67% των προϊόντων πετρελαιοειδών να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη τριμήνου αυξήθηκαν κατά 26% στα 79 εκατ. και τα καθαρά κέρδη στα 10 εκατ.