Αθήνα: η Ακρόπολη από ψηλά
Αθήνα: η Ακρόπολη από ψηλά
Πηγή Εικόνας: Dimitris Symeonidis - pexels.com

Αντιμέτωπη με παρατεταμένα κύματα καύσωνα, στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες, βρίσκεται η Ελλάδα και η πρωτεύουσά της η Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, μιλώντας στον βρετανικό Observer, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, αφού επεσήμανε πως το κύμα ακραίου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, υποεκτιμήθηκε, τόνισε: «Αυτό το πολύ ζεστό καλοκαίρι μας έδωσε μια γεύση του μελλοντικού κλίματος σε 20 ή 30 χρόνια, όταν είναι πολύ πιθανό να βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον Guardian η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης που θεωρείται πιο πιθανό να χτυπηθεί σφοδρότερα από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Ελλάδα κατέγραψε μέσα στον Αύγουστο θερμοκρασία ρεκόρ, 47,1 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο η Ελλάδα είναι μια περιοχή που αποτελεί επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, ενώ η Αθήνα είναι ήδη η πιο θερμή μητρόπολη της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Φυσικά, η χώρα μας δεν είναι η μόνη περιοχή της νότιας Ευρώπης που βίωσε ακραίες θερμοκρασίες – θυμίζουμε πως στη Σικελία κατεγράφη θερμοκρασία 48.8 βαθμοί – καθώς το φαινόμενο φαίνεται πως έπληξε περιοδικά όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Παράλληλα, στο εν λόγω δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βίωσε δύο μεγάλα κύματα ακραίου καύσωνα από τον περασμένο Ιούνιο, με χαρακτηριστικό τη διάρκεια και την ένταση, αφού το δεύτερο κύμα κράτησε σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Αυτή η εικόνα του φετινού καλοκαιριού, οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως η κατηγοριοποίηση και η ονοματοδοσία των περιόδων καύσωνα θα βοηθήσει αρχές και πολίτες να προετοιμάζονται αποτελεσματικότερα.

«Πιστεύουμε πως οι πολίτες θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επικείμενο καιρικό φαινόμενο, όταν αυτό έχει ένα όνομα», όπως αναφέρει ο κ.  Λαγουβάρδος και συμπληρώνει ότι «θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ζωές και τις περιουσίες τους. Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. Δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, αλλά είναι σιωπηλοί δολοφόνοι».

Επιπροσθέτως, ο Guardian περιγράφει την πρωτοβουλία του Αστεροσκοπείου εδώ και τέσσερα χρόνια να κατηγοριοποιήσει τις χειμερινές καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, δίνοντάς τους ονόματα, κάθε φορά που τίθετο ζήτημα απειλής κατά της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στη Γαλλία, υπογραμμίζει εντούτοις πως η ονοματοδοσία των κυμάτων καύσωνα ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολη, καθώς μια τέτοια κατηγοριοποίηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πέραν της θερμοκρασίας και την πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε περιοχής.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, ένας καύσωνας είναι πιο εύκολο να προβλεφθεί, σε σύγκριση με τις καταιγίδες, τόσο αναφορικά με την έντασή του, όσο όμως και σχετικά με τη διάρκειά του.

Συγκεκριμένα αν οι θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας, τότε οι επιστήμονες πιστεύουν πως το φαινόμενο θα πρέπει να λαμβάνει ένα όνομα, συνήθως βγαλμένο από την ελληνική αρχαιότητα και τη μυθολογία. Όπως συμβαίνει δηλαδή μέχρι σήμερα με τις κακοκαιρίες.

Τέλος, η γνωστή βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στην πρώτη Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης, την πρώτη στην Ευρώπη, η οποία έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα στην Ελλάδα. Η Ελένη Μυριβήλη, ακαδημαϊκός και πρώην αντιδήμαρχος Αθηνών, θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή ως καταλύτη στη διαχείριση των υψηλών θερμοκρασιών.

«Η όλη ιδέα του να κάνουμε τον καύσωνα πιο ορατό με το να τον ονοματίζουμε και να τον κατηγοριοποιούμε με βάση την ισχύ είναι ένα σημείο καμπής», τονίζει. «Θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που παραμονεύει, επιτρέποντας στις αρχές να ενεργοποιήσουν πολιτικές που θα τους προστατεύσουν καλύτερα», καταλήγει η κ. Μυριβήλη σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.