Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το στίγμα των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου τέταρτης γενιάς, Thess Intec έδωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, μετά τη συνάντηση που είχε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Ο στόχος τώρα είναι να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε ακόμη περισσότερα κεφάλαια, ειδικότερα από τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία θα διαχειρίζεται η Thess Intec AE για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του έργου αυτού», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, το χαρακτήρισε ως μια από «τις πιο σημαντικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και σε όλη την Ελλάδα», με στόχο «η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία να γίνει ένας κόμβος έρευνας και καινοτομίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Κάλεσε, παράλληλα, «όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης, και τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να αγκαλιάσουν αυτό το πρότζεκτ, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δήμας ανέφερε: «Έχουμε δεσμευτεί ως ελληνική κυβέρνηση ότι ένα σημαντικό ποσό και από το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξει την ανοικοδόμηση του Thess Intec. Έχουμε περάσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που χρειάζονταν, από τη μεταβίβαση γης στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το συμφωνητικό που έκανε η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας με την Thess Intec. Η ίδρυση της εταιρείας της Thess Intec είναι μια μη κερδοσκoπική κοινωφελής επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν φορείς της πόλης και της Περιφέρειας. Προχωράμε τώρα σε όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες». Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «σήμερα η μπάλα βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα και όλοι εμείς είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τη σημαντική αυτή προσπάθεια να υλοποιηθεί αυτό το τεράστιο τεχνολογικό πάρκο που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας».

Άλλωστε, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε το ΕΚΕΤΑ, για το οποίο τόνισε: «μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στηρίζουμε την αναβάθμιση των υποδομών όλων των ερευνητικών κέντρων της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΕΤΑ σε υποδομές που θα είναι εντός του Thesss Intec». Αντίστοιχες επενδύσεις, όπως είπε, θα γίνουν και στο Noesis, ενώ για το παλιό τεχνικό μουσείο Θεσσαλονίκης στον δήμο Ωραιοκάστρου, το οποίο επισκέφθηκε, είπε ότι «είναι ένα μουσείο με πλούσια ιστορία όμως τις τελευταίες δύο 10ετίες είναι κλειστό» και γίνονται συζητήσεις με την Περιφέρεια και το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, για να αποτελέσει πόλο έλξης για την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ;όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δήμας σημείωσε: «Πρέπει κι εμείς από την πλευρά της Πολιτείας, από την κεντρική κυβέρνηση, από την τοπική αυτοδιοίκηση να δώσουμε επιπλέον κίνητρα ώστε να την στηρίξουμε». Ανέφερε δε ότι «στη ΔΕΘ θα δοθούν φέτος και τα πρώτα βραβεία νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσω του Elevate Greece ενώ θα δοθούν και σημαντικά χρηματικά έπαθλα στις επιχειρήσεις που θα κερδίσουν τα βραβεία αυτά, αλλά επίσης σύνδεση με εταιρείες που έχουν παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας, πρόσβαση σε τραπεζικά προϊόντα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα για όλες τις επιχειρήσεις και άλλα σημαντικά κίνητρα».

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια έχει επιλέξει να στηρίξει την έρευνα και την καινοτομία στην περιοχή, στην πράξη και όχι στα λόγια. «Έχουμε κατευθύνει πόρους 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται τώρα στην προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε την έρευνα και καινοτομία στην περιοχή και σχεδιάζουμε πώς αντίστοιχα κονδύλια και πόρους θα κατευθύνουμε στη νέα προγραμματική περίοδο», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο πλαίσιο, άλλωστε, της συνεργασίας της Περιφέρειας με το CERN, γνωστοποίησε ότι «έχει δρομολογηθεί η αναβάθμιση της συνεργασίας αυτής με το CERN», ενώ «η Ελλάδα γίνεται -ύστερα από συνεργασία που είχαμε με τον υπουργό και τις ενέργειές του- τακτικό μέλος στο CERN και ταυτόχρονα διεκδικούμε τη δημιουργία δομής του CERN στην περιοχή μας, που θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την περιοχή στον συγκεκριμένο τομέα».

Σημείωσε, τέλος, ότι συζήτησε με τον κ. Δήμα για τη «σημαντική νέα έκθεση που θα αποτελέσει θεσμό όχι μόνο για την Ελλάδα και την περιοχή αλλά για όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την έκθεση καινοτομίας Beyond 4.0, που θα γίνει για πρώτη φορά τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη», με στόχο, τη δημιουργία συμπράξεων στο χώρο της τεχνολογίας, και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για νέους ανθρώπους.