Έρχεται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου - από 1η Φεβρουαρίου 2021 υποχρεωτική εφαρμογή - «όλα σε ένα» για δικαιολογητικά και σχέδια για τα ακίνητα
Έρχεται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου - από 1η Φεβρουαρίου 2021 υποχρεωτική εφαρμογή - «όλα σε ένα» για δικαιολογητικά και σχέδια για τα ακίνητα
Πηγή Εικόνας: economix collage

Παρά το ότι το μεταβατικό διάστημα που δόθηκε για την παράλληλη εφαρμογή του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με το παλιό σύστημα των βεβαιώσεων μηχανικών για τα αυθαίρετα εξέπνευσε σήμερα 1η Ιουλίου, το ΥΠΕΝ δεν ανακοίνωσε ακόμη επισήμως τί μέλλει γενέσθαι.

Ωστόσο έχουν γίνει σχετικές ανεπίσημες διαρροές….

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του economix.gr, ανακοινώνεται άμεσα η παράταση, καθώς τυχόν επιπλέον καθυστέρηση θα δημιουργούσε πρόβλημα στην αγορά ακινήτων.

Το ΤΕΕ, που έχει την ευθύνη λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων και για τις δύο διαδικασίες, θα προχωρήσει σε ανακοίνωση επί του θέματος άμεσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΥΠΕΝ θα δώσει άμεσα τρίμηνη παράταση για τις βεβαιώσεις του Ν.4495 που έχουν εκδοθεί με το προϋπάρχον θεσμικό πλαίσιο και την παράλληλη με αυτές λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του economix, η ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού του Ν.4495 θα παραταθεί μέχρι την 30/9/2021.

Συμπερασματικά, για το διάστημα αυτό συνεχίζεται η παράλληλη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με τις βεβαιώσεις μηχανικού του Ν. 4495 (περί της μη ύπαρξης αυθαιρεσίας στα κτίρια ή περί υπαγωγής κτιρίων με αυθαιρεσίες στο Ν. 4495) για τις συναλλαγές σε ακίνητα και κάθε νόμιμη χρήση.

Η συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα γίνει υποχρεωτική, όπως ο νόμος ορίζει, μετά το πέρας του μεταβατικού αυτού διαστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix, οι επαφές μεταξύ ΥΠΕΝ και ΤΕΕ τις τελευταίες ημέρες ήταν συνεχείς. Ακόμη και στο περιθώριο του συνεδρίου Green Deal Greece 2021, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ πιέστηκε από παριστάμενους δημοσιογράφους να ανακοινώσει την παράταση αλλά οι τοποθετήσεις ήταν στρογγυλές – έδειχναν πάντως την παράταση…

Η κίνηση αυτή, κατόπιν πιέσεων της αγοράς κυρίως (μηχανικών, συμβολαιογράφων, δικηγόρων, ιδιοκτητών κλπ), ήταν μονόδρομος, αφού ο απαραίτητος σε σύγχρονα κράτη θεσμός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου δεν έχει αποκτήσει ακόμη την αποδοχή που απαιτείται από τους χρήστες και κυρίως από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους νομικούς – συμβολαιογράφους. Οι μηχανικοί, από την άλλη, που έχουν εξοικειωθεί – οι περισσότεροι – με τη νέα πλατφόρμα και το ηλεκτρονικό σύστημα (το οποίο βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία και σχεδιασμό με τις άλλες υπάρχουσες του ΤΕΕ), αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, λόγω συγκυρίας της πανδημίας, να συγκεντρώσουν από τις υπηρεσίες (πολεοδομίες, αλλά όχι μόνον…) όλα τα σχετικά δικαιολογητικά που θα καταχωρηθούν για μία και μοναδική φορά (και θα υπάρχουν διαθέσιμα για πάντα) στoν φάκελο κάθε ακινήτου.

Η μεταρρύθμιση, μερικές φορές, αν και ωφέλιμη, συναντά καθυστερήσεις και αντιδράσεις, φαίνεται….

Και οι ανακοινώσεις, πιθανώς λόγω των πιέσεων, μάλλον καθυστερούν….