Ο Σωκράτης Φάμελλος στο Green Deal Greece 2021
Ο Σωκράτης Φάμελλος στο Green Deal Greece 2021

Με χαρακτηριστικά δημοκρατικού σχεδιασμού και αλλαγή του αναπτυξιακού –  παραγωγικού προτύπου μπορεί να προχωρήσει η  πράσινη μετάβαση της Ελλάδας, ανέφερε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και υπεύθυνος Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος,  στο συνέδριο  «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε τον μεγάλο ενδιαφέρον των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου αλλά και ολόκληρης της  κοινωνίας για το πολύπλευρο και πολύπλοκο ζήτημα που συζητείται στο σημερινό συνέδριο, «την Πράσινη Συμφωνία  και το αποτύπωμα της στην ελληνική κοινωνία». Επίσης τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία μοναδική διπλή πρόκληση και  η χώρα χρειάζεται ένα ολιστικό ανθεκτικό συμπεριληπτικό σχέδιο. Το γεγονός όπως είπε, ότι μέσα στις επόμενες  δύο δεκαετίες θα πρέπει ως κοινωνία και ως κράτος να αλλάξουμε  τρόπο ζωής παραγωγής και κατανάλωσης, οφείλουμε, «αυτή η συζήτηση, να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας».

Επί τούτου, κ. Φάμελλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους  χειρισμούς της στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας : «Θεωρώ ότι αυτή η τακτική της κυβέρνησης να κρατήσει κρυφό, περιορισμένο τον διάλογο για το ταμείο Ανάκαμψης δεν αποτελεί δείγμα ορθή διαχείρισης τέτοιων μεγάλων ζητημάτων. Μπορεί να εξυπηρετεί το δικό της πολιτικό σχέδιο, όμως δεν εξυπηρετεί την ελληνική  κοινωνία». Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ  αναφέρθηκε στην ανάγκη του ανοιχτού διαλόγου, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η μετάβαση πρέπει να γίνει από όλους  και ταυτόχρονα πρέπει να γίνει για όλους.

Όπως είπε, με αφορμή τη σημερινή διοργάνωση είναι μία καλή ευκαιρία να ανοίξει ο διάλογος και για το Ταμείο Ανάκαμψης και για την ανθεκτικότητα και για το συνολικό σχέδιο.  Εξήγησε ότι αυτός είναι και λόγος που πρέπει να γίνει ανοιχτή συζήτηση. Υποστήριξε,  ότι το σχέδιο πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά για να γίνουν και οι οικονομικοί παραγωγοί κοινωνοί αυτή της μετάβασης, «δεν μπορεί αυτή η μετάβαση να γίνει για λίγες εταιρείες, ούτε από λίγες εταιρείες για όλους του υπόλοιπους», ανέφερε και τόνισε ότι η συζήτηση για την πράσινη μετάβαση, απαιτεί η Ελλάδα να έχει παραγωγική βάση.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ακόμη, ότι το άλμα προς τα εμπρός θα πρέπει να εμπεριέχει πέρα από τη δημιουργία και την επέκταση παραγωγικής βάσης της Ελλάδας και την υποχρέωση να μη χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία του παρελθόντος.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπως είπε είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου, και ως προς τη χρήση των φυσικών πόρων, και ως προς το κράτος δικαίου, και ως προς τη διάχυση του οφέλους σε όλη την κοινωνία. Στο νέο αυτό παραγωγικό μοντέλο «θα έχουν πρόσβαση όλοι οι επιχειρηματίες, όλοι οι οικονομικοί παραγωγοί και όλοι οι φορείς της εργασίας» Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως είπε με ένα πρότυπο που ληστεύει τους παραγωγικούς πόρους.  Υπό το πρίσμα αυτό, υπογράμμισε ως αναγκαιότητα να έχουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις τα εργαλεία και τις χρηματοδοτήσεις της μετάβασης στο νέο πράσινο και ψηφιακό περιβάλλον. Σ΄ αυτό το σημείο, ο κ. Φάμελλος έκανε ειδική αναφορά στους μηχανικούς, λέγοντας ότι το μόνο που ακούν οι μηχανικοί «είναι απώλεια δικαιωμάτων και ελαστικές και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με το τελευταίο εργασιακό νομοσχέδιο»

Τόνισε επίσης, ότι ένα σχέδιο Δίκαιης Πράσινης Μετάβασης απαιτεί  ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ και το δίκτυο Natura, αλλά και εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία. Ακόμη, εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές, αλλά και ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουν νομοθετηθεί από το 2016 ώστε να υπάρξει ανθεκτική κοινωνία, υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες.

Παρακολουθήστε όλες τις ομιλίες του συνεδρίου Green Deal Greece 2021.