Ακίνητα
Ακίνητα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα καταγράφει η αγορά διαμερισμάτων, με την πανδημία να φαίνεται ότι ευνόησε τον κλάδο, σύμφωνα με έρευνα του παρατηρητηρίου τιμών της Geoaxis. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2020, καταγράφονται σαφείς αυξητικές προοπτικές, καθώς σε σχέση με 12 μήνες πριν και στις πέντε περιοχές της μελέτης σημειώνεται μέση άνοδος των πιθανών τιμών πώλησης άνω του 2% (1,86% στα νεόδμητα και 2,25% στα παλαιότερα διαμερίσματα). Ποιες είναι οι πέντε περιοχές της μελέτης; Οι Αμπελόκηποι (κέντρο Αθήνας), το Μαρούσι (Βόρεια), το Παλαιό Φάληρο (Νότια), το Περιστέρι (Δυτικά) και ο Χολαργός (Ανατολικά), που επιλέχθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ομοιογένεια των χαρακτηριστικών κάθε περιοχής και αφετέρου την δυνατότητα εύρεσης κατάλληλων και αξιόπιστων συγκριτικών στοιχείων. Επίσης, η εταιρεία με στόχο να προσεγγίσει όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα και με μεγαλύτερη ασφάλεια το πιθανό επίπεδο δικαιοπραξίας, σε σχέση με την αρχική ζήτηση που καταγράφηκε, εφάρμοσε μειωτικός συντελεστής διαπραγμάτευσης 20% σε όλες τις ζητούμενες τιμές.

Έτσι, στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (2.589 ευρώ/ τμ από 2.566 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 0,90%) και εν συνεχεία κατά σειρά στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (2.217 ευρώ/τμ από 2.190/τμ με ετήσια άνοδο 1,23%), στο Μαρούσι (2.000 ευρώ/τμ από 1.951 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 2,51%), στους Αμπελόκηπους (1.822 ευρώ/τμ από 1.788 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 1,90%) και τέλος στο Περιστέρι (1.520 ευρώ/τμ από 1.479 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 2,77%). Συμπερασματικά, το Περιστέρι κατέγραψε την υψηλότερη (2,77%) και ο Χολαργός την μικρότερη (0,90%) ετήσια αύξηση.

Όσον αφορά στα διαμερίσματα παλαιότητας άνω 15ετίας, η έρευνα κατέδειξε ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (1.368ευρώ/τμ από 1.309ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 4,51%) και εν συνεχεία κατά σειρά στο Π. Φάληρο (1.124ευρώ/τμ από 1.081ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 3,98%), στο Μαρούσι (1.114ευρώ/τμ από 1.111ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 0,27%), στην περιοχή των Αμπελοκήπων (990ευρώ/τμ από 981ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 0,92%) και τέλος στο Περιστέρι (911ευρώ/τμ από 897ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 1,56%). Συμπερασματικά, ο Χολαργός κατέγραψε την υψηλότερη (4,51%) και το Μαρούσι την μικρότερη (0,27%) ετήσια αύξηση.

Τι αναμένεται

Λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες τάσεις που εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τα επόμενα χρόνια τις τιμές και τα ενοικιαστήρια. Αυτές σχετίζονται με:

-τη βέβαιη αδυναμία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού σημερινών νέων να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι, που διαμορφώνει την γενιά ενοικιαστών (Generation Rent), η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες ακόμη και στις χώρες υψηλής ιδιοκατοίκησης, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Το διαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ αύξησης βασικού μισθού και αξίας ακινήτων είναι αποκαλυπτικό και εξηγεί πλήρως με χρηματοοικονομικούς όρους την στροφή στην ενοικίαση. Χαρακτηριστικό είναι για την Χώρα μας το γεγονός ότι μεταξύ 1998 και 2019 ο βασικός μισθός προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό έχει ελαφριά μειωθεί, όταν οι αξίες διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 57% με βάση τους δείκτες της Τραπέζης της Ελλάδος.

-την εφαρμογή ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, με βασικό στοιχείο την δυνατότητα τηλε-εργασίας. Η υιοθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου όπου για 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα ο εργαζόμενος θα βρίσκεται σπίτι, θα δημιουργήσει αναμφίβολα την ανάγκη για μεγαλύτερα σπίτια, έτσι ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για απομόνωση.

-Την υιοθέτηση στοιχείων ESG (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση), την ανάδειξη πρωτοκόλλων υγειονομικής φύσης, την ανάγκη νέων έξυπνων τεχνολογιών και ευέλικτων χώρων και τη στροφή στο ευ ζην, που αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στις μελλοντικές κατασκευές. Και να προκαλέσουν σημαντική όμως αύξηση στο κόστος ανέγερσης, άρα και στην τελική τιμή πώλησης, προσθέτοντας με την σειρά τους επιπλέον δυσκολίες στην απόκτηση στέγης από τις νέες γενιές, ευνοώντας σαφώς την στροφή στην ενοικίαση.