Ευρυζωνικότητα παντού - Rural Broadband [Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης]
Ευρυζωνικότητα παντού - Rural Broadband [Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης]

Έστω και με κάπως πιο αργά βήματα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι ταχύτητες στο ελληνικό διαδίκτυο βαίνουν αυξανόμενες κατά την τελευταία τετραετία, δηλαδή από το 2016.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα των μετρήσεων του συστήματος αποτίμησης ευρυζωνικών συνδέσεων «Υπερίων» που έχει δημιουργήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Αναλυτικά, λοιπόν, η μέση ταχύτητα των downloads (ροή καθόδου) σε όλη την επικράτεια για το 2020 ήταν 27,01 Mbps, αυξημένη κατά 34.83% σε σχέση με το 2019.

Η αύξηση αντικατοπτρίζει τη χρήση από ολοένα και περισσότερους συνδρομητές, συνδέσεων 50 και 100 Mbps, που αντιπροσωπεύουν πλέον την πλειοψηφία των συνδέσεων των χρηστών του Υπερίων.

Τα πακέτα αυτά φαίνονται και ως πιο αποδοτικά όσον αφορά στη σχέση ποιότητας-τιμής, καθώς επιτυγχάνουν περίπου 55-60% της ονομαστικής τους ταχύτητας, σε αντίθεση με μόλις 29% για το πακέτο των 24 Mbps.

Πηγή Εικόνας: ΕΕΤΤ

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε φέτος ανάλυση της μέσης ταχύτητας ανά Διοικητική Περιφέρεια και ανά πάροχο, για τους 4 μεγαλύτερους παρόχους (Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet).

Τα αποτελέσματα φανερώνουν σημαντικές διαφορές ανά Περιφέρεια (π.χ. περίπου διπλάσια μέση ταχύτητα στην Αττική από το Βόρειο Αιγαίο), αλλά και διαφορές ανά πάροχο.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ΕΕΤΤ, ο χαμηλός αριθμός μετρήσεων σε ορισμένες περιφέρειες δεν επιτρέπει την εξαγωγή πολύ ασφαλών συμπερασμάτων, με τα αποτελέσματα να δίνουν, κατά βάση, μία γενική εικόνα.

Όσον αφορά στη σύγκριση της ταχύτητας σε ώρες αιχμής – μη αιχμής, που είναι μια ένδειξη για τη συμφόρηση στα δίκτυα, παρατηρείται μικρή μόνο πτώση, τόσο βλέποντας την ταχύτητα σε μεμονωμένα πακέτα, όσο και στο σύνολο των μετρήσεων (6.31% πτώση της μέσης ταχύτητας στο σύνολο των μετρήσεων). Αυτό μαρτυρά την επαρκή, γενικά, χωρητικότητα των δικτύων στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον ακόμη, έχουν όσα αναφέρει η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ταχύτητα του ίντερνετ.

Τόσο στην αρχή της 1ης καραντίνας (23/3/2020), όσο και στην αρχή της δεύτερης καραντίνας (7/11/2020) φαίνεται μια σημαντική πτώση, η οποία όμως σε διάστημα λίγων εβδομάδων αντισταθμίζεται, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από τους εγχώριους παρόχους για την αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μέγιστη πτώση που παρουσιάστηκε στην ταχύτητα στη ροή καθόδου σε κάθε περίοδο καραντίνας, σε σχέση με το μέσο όρο της ταχύτητας οκτώ εβδομάδες πριν από κάθε καραντίνα, προκύπτει ότι στην πρώτη καραντίνα είχαμε μέγιστη πτώση της ταχύτητας κατά 16.32%, ενώ στη δεύτερη καραντίνα η αντίστοιχη μέγιστη πτώση ήταν 20.19%.

Στροφή στις μετρήσεις στο ίντερνετ

Η έρευνα επιβεβαιώνει- δίνοντας μία άλλη διάσταση-  κάτι το οποίο είναι κοινός τόπος από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ότι δηλαδή, η στροφή στο ίντερνετ υπήρξε μαζική και ταυτόχρονη.

Καταγράφει δηλαδή σημαντική αύξηση των χρηστών που εγγράφονται στο σύστημα Υπερίων για να αξιολογήσουν την ποιότητα της σύνδεσής τους. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αύξησαν σημαντικά τη χρήση απαιτητικών σε εύρος ζώνης υπηρεσιών, όπως τηλεεργασία και τηλεεκπαίδευση, και κατά συνέπεια το ενδιαφέρον των χρηστών για την απόδοση των συνδέσεών τους. Η αύξηση αυτή των μετρήσεων συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά.

Ένας ακόμη, παράγοντας που έστρεψε ακόμη περισσότερους στο σύστημα Υπερίων σχετίζεται με τη θέση σε ισχύ των διατάξεων του Εθνικού Κανονισμού Ανοικτού Διαδικτύου της ΕΕΤΤ.

Τι προβλέπει ο κανονισμός; Τον έλεγχο της ταχύτητας από τους ίδιους τους συνδρομητές, και την υποχρέωση των παρόχων για αποζημιώσεις σε περίπτωση αποκλίσεων από την ταχύτητα που αναφέρεται στους όρους της σύμβασης.