Συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών με θέα το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών με θέα το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Πηγή Εικόνας: Τhe Ηellinikon

Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν αποδώσει την είσοδο της Μαριάννας Λάτση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στα κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices).

Μέσω αυτών των κινήτρων, δηλαδή, επιδιώκεται να διαμορφωθεί ένα φιλικό φορολογικό περιβάλλον σε φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θεσπίστηκε πρόσφατα ανήκει στο «πακέτο» μέτρων που έχουν υιοθετήσει στη κυβέρνηση, επιδιώκοντας να μετατρέψουν τη χώρα και τα ελληνικά ακίνητα σε hot προορισμό για κροίσους.

Οι πωλήσεις «από τα σχέδια», η ζήτηση που προσελκύουν «χλιδάτα» σπίτια που βγαίνουν στην αγορά, σε συνδυασμό με τα νέα οικιστικά projects που απευθύνονται στα «παχιά» πορτοφόλια, αποδεικνύουν ότι τα μέτρα αυτά λειτουργούν, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Σπίτια από 1 εκατ. ευρώ

Τα προϊόντα, όπως αποκαλούνται στην jargon της αγοράς, που δημιουργούνται με στόχο την προσέλκυση των πολυεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξάνονται και πληθύνονται.

Έτσι, η Dolphin Capital Investors του Μίλτου Καμπουρίδη, έχει βγάλει στη διεθνή αγορά χλιδάτες πριβέ βίλες, οι οποίες θα αποτελούν τμήμα του τουριστικού έργου One&Only στην Κέα με τιμή εκκίνησης το 1 εκατομμύριο ευρώ. Το One&Only στη Τζια είναι επένδυση 150 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 75 δωματίων, SPA και Beach Club, αλλά και περιορισμένο αριθμό παραθεριστικών κατοικιών. Από αυτές έχουν αλλάξει χέρια περισσότερες από δύο, με το ελάχιστο τίμημα να είναι το 1 εκατ. ευρώ για βίλες με ένα υπνοδωμάτιο και συνολική επιφάνεια 180 τ.μ. Η τιμή όμως, αυξάνεται στα 3 και περίπου 4 εκατ. ευρώ για τις VIP βίλες των 712 ή άνω των 1.300 μέτρων, αντίστοιχα, οι οποίες διαθέτουν άμεση πρόσβαση και στη θάλασσα.

Οσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των πολυτελών ακινήτων, ποντάρουν πολλά και στο project του Ριμπολόβλεφ, ο οποίος φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Σκορπιό σε VIP προορισμό για πολυεκατομμυριούχους. Γι’αυτό, όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης του νησιού, όπου ο Ωνάσης έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, η ελάχιστη τιμή για τη διαμονή 50 ατόμων για μία μόλις εβδομάδα θα είναι 1 εκατ. ευρώ. Όπως έχει αναφέρει το Economix.gr, αυτή τη στιγμή, οι κατασκευαστικές εργασίες-αφορούν το κυρίως έργο, καθώς, εδώ και αρκετούς μήνες έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες- βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης.

Πρωτοπόρος βέβαια, στο κομμάτι της προσέλκυσης των «παχιών» πορτοφολιών υπήρξε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος είχε την ιδέα της δημιουργίας του τουριστικού χωριού της Μεσσηνίας, το Costa Navarino (που προέκυψε μετά από πολλά χρόνια “πάλης” με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας). Σε αυτό διψήφιος αριθμός από περισσότερες από 40 πολυτελείς κατοικίες έχουν, ήδη, πωληθεί, με τις ιδιοκτησίες επιφάνειας 230 έως 300 τ.μ. να έχουν βγει στην αγορά από 1,2 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία άφιξη του είδους αφορά τα διαμερίσματα που θα κατασκευάσει η Lamda Development σε έναν από τους δύο ουρανοξύστες του Ελληνικού για τα οποία ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από την «αφρόκρεμα» των εκατομμυριούχων του πλανήτη. Ο διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρίας που θα κατασκευάσει το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.

Να σημειώσουμε ότι η «μήτρα» των υποψήφιων αγοραστών έχει διευρυνθεί μετά και τα κίνητρα non dom που έχουν θεσπιστεί και προβλέπουν την παροχή ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για εκατομμυριούχους και συνταξιούχους που θα μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας. Προβλέπονται και μέτρα – φοροελαφρύνσεις για Έλληνες του εξωτερικού που έφυγαν τον καιρό των μνημονίων και σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.