Ανακαίνιση σε κτίριο κατοικιών - εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης
Ανακαίνιση σε κτίριο κατοικιών - εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης
Πηγή Εικόνας: pxhere

Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ, που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπαίνει σήμερα ίσως στην πιο σημαντική του φάση. Και ταυτόχρονα ολοκληρώνεται στον τρέχοντα κύκλο του….

Και αυτό γιατί σήμερα Τρίτη 3 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις πολυκατοικιών από όλη τη χώρα. Καθώς το πρόγραμμα είχε προαναγγελθεί από το καλοκαίρι και τρέχει για διαμερίσματα και μονοκατοικίες από τον Νοέμβρη, η προετοιμασία που έχει γίνει στην αγορά και το έντονο ενδιαφέρον προδιαθέτει ότι και αυτή τη φορά οι αιτήσεις θα είναι πολλές και οι πόροι θα εξαντληθούν γρήγορα.

Ωστόσο σημειώνεται ότι η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τις πολυκατοικίες είναι πιο σύνθετα από τις συνηθισμένες, πλέον, αντίστοιχες για τις μεμονωμένες ιδιοκτησίες και χρειάζονταν προετοιμασία από τους συνιδιοκτήτες για να προχωρήσουν.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι στη χώρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη συμφωνία συνιδιοκτητών για επενδύσεις ανακαίνισης ή επισκευής πολυκατοικιών όταν περιλαμβάνουν και κοινόχρηστους χώρους ή τις όψεις κλπ, ιδίως στις μεγάλες ή στις παλαιές πολυκατοικίες.

Εξαιρετικά σημαντικό από την άλλη είναι το ότι στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ προβλέφθηκε ειδικά για πρώτη φορά η κάλυψη δαπανών αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων. Κάτι για το οποίο μιλήσαμε αναλυτικά με την αγορά. Το κρας τεστ επιτυχίας της ρύθμισης αυτής (που έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον) θα είναι, λογικά και αναμενόμενα, οι αιτήσεις των πολυκατοικιών.

Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο: από το πόσο καλά θα πάει η διαδικασία για πολυκατοικίες θα βγάλει το Υπουρχείο πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τα επόμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και ανακαίνισης σε κτίρια με συνιδιοκτησίες. Και αυτό γιατί η συντριπτική πλειονότητα των κτιρίων στη χώρα έχει το χαρακτηριστικό της πολυϊδιοκτησίας και η ανάγκη για ανακαινίσεις ακι ενεργειακή εξοικονόμηση σε αυτά είναι πολύ μεγάλη, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, με βάση τους στόχους που έχει θέσει η χώρα και η ΕΕ.

Και θα είναι κρίσιμο να βγουν συμπεράσματα για τις δυσκολίες και τα προβλήματα, διότι το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ είναι το μεγαλύτερο και πιο γνωστό πρόγραμμα με τη χρηματοδότηση της ΕΕ που έτρεξε ποτέ στη χώρα

Όλοι ελπίζουν η μέρα να κυλήσει χωρίς προβλήματα στην πλατφόρμα όπως αυτά των προηγούμενων κύκλων, τα οποία όμως φαίνεται ότι επιλύθηκαν στον τρέχοντα κύκλο. Αλλά βέβαια το ενδιαφέρον και ο φόρτος είναι μεγάλος, με τα χρήματα να εξαντλώνται πολύ γρήγορα – σε σημείο που το ΥΠΕΝ, μετά από πρόταση του ΤΕΕ, έχει αυξήσει τον χρόνο που απατείται υποχρεωικά να περάσει ο αιτούντας στο σύστημα πριν υποβάλλει αίτηση, ώστε να «κοπούν» πρακτικές όπως bots, scripts κλπ που συμπλήρωναν αιτήσεις αυτόματα και δημιούργησαν αιτιάσεις ανισοτιμίας.

Τι επιχορηγήσεις προβλέπονται

Για αιτήσεις πολυκατοικίας, το ποσοστό επιχορήγησης είναι ανεξάρτητο από το εισόδημα των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, και ορίζεται ως εξής:

(Δείτε στον οδηγό τον Πίνακα 2.2.4 Επιχορήγηση Πολυκατοικίας Τύπου Α – Β)

Σημειώνεται ότι στο πληροφοριακό σύστημα συνδέεεται πλέον ως ξεχωριστή κατηγορία ο εκπρόσωπος πολυκατοικίας. Δείτε εδώ το σχετικό θέμα:

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Σε δοκιμαστική λειτουργία η πλατφόρμα – Ενεργοποιήθηκε η ιστοσελίδα

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα θέματα του economix.gr για τον οδηγό του προγράμματος, τις αλλαγές κλπ:

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ: Αυτός είναι ο τελικός οδηγός. Παραρτήματα, πίνακες, ημερομηνίες, ποσοστά, οδηγίες

Σε ΦΕΚ ο οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Ακόμη και ο Πρωθυπουργός ανέλαβε ρόλο promoter του προγράμματος πριν λίγο καιρό, γεγονός ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στην επιτυχία του:

Win Win το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ – Τί είπαν Μητσοτάκης, εμπλεκόμενοι