Ο κ. Νάσος Μπίκας, Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Διευθύνων Σύμβουλος της Valsamidis A.T.E.A. Η VALSAMIDIS S.A. Elevators., μια από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες ανελκυστήρων/συστημάτων μεταφοράς ατόμων και αγαθών, κατέχει ηγετική θέση στον χώρο, από το 1997 έως και σήμερα.
Ο κ. Νάσος Μπίκας, Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Διευθύνων Σύμβουλος της Valsamidis A.T.E.A. Η VALSAMIDIS S.A. Elevators., μια από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες ανελκυστήρων/συστημάτων μεταφοράς ατόμων και αγαθών, κατέχει ηγετική θέση στον χώρο, από το 1997 έως και σήμερα.
Πηγή Εικόνας: Valsamidis ATEA

Σε μια κρίσιμη στιγμή για το θέμα των ανακαινίσεων κτιρίων και τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, το economix.gr μιλά με έναν άνθρωπο της αγοράς σε μια εταιρεία που κάνει πράξη όσα σχεδιάζονται στα γραφεία.

Μιλήσαμε με τον κ. Νάσο Μπίκα, διευθύνοντα σύμβουλο μίας από τις γνωστότερες και μεγαλύτερες εταιρείες ανελκυστήρων στη χώρα για να δούμε πως ακριβώς ανταποκρίνεται το ελληνικό επιχειρείν στις πολλαπλές προκλήσεις της περιόδου.

Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών του που συναντάμε όλοι ως πρόκληση. Είναι και οι τεράστιοι πόροι που πρέπει η χώρα να αξιοποιήσει τα επόμενα 10 χρόνια, εμπροσθοβαρώς, με το Ταμείο Ανάκαμψης, το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Και ειδικά στον χώρο των ακινήτων η πρόκληση με τις νέες απαιτήσεις εξοικονόμησης ενέργειας και τα σχετικά προγράμματα, το Κύμα Ανακαινίσεων της ΕΕ και τις ανάγκες των γηρασμένων κτιρίων της χώρας, είναι πραγματικά μεγάλη. Και σημαντικό ρόλο, που ο καθένας μας αντιλαμβάνεται καθημερινά όταν μπαίνει σε ένα ανακαινισμένο κτίριο, είναι η συντήρηση, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Με κυρίαρχο τον ρόλο του ανελκυστήρα, που ως κοινόχρηστος σε ένα κτίριο έχει σημαντική λειτουργία και όλοι σχεδόν τον χρησιμοποιούν.

Και υπάρχει και μια ακόμη συγκυρία που προκαλεί ενδιαφέρον… Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά ανοίγει η πλατφόρμα του Εξοικονομώ Αυτονομώ ειδικά για πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα, όπου προβλέπεται για πρώτη φορά ενίσχυση στους ενδιαφερόμενους για αντικατάσταση-αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό του ανελκυστήρα της πολυκατοικίας τους, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας – αλλά εντέλει και ασφάλειας… Και η Valsamidis SA δίνει ιδιαίτερη έμφαση, όπως προκύπτει και από τη συνέντευξη του κ. Μπίκα, και στα δύο…

Νάσος Μπίκας: Ο κόσμος προχωράει μπροστά

Ο κ. Νάσος Μπίκας, Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Διευθύνων Σύμβουλος της Valsamidis A.T.E.A. Η VALSAMIDIS S.A. Elevators., μια από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες ανελκυστήρων/συστημάτων μεταφοράς ατόμων και αγαθών, κατέχει ηγετική θέση στον χώρο, από το 1997 έως και σήμερα.
Πηγή Εικόνας: Valsamidis ATEA

Κύριε Μπίκα, απασχολείστε στο χώρο των ανελκυστήρων σχεδόν δύο δεκαετίες και πλέον. Πόσο έχει αλλάξει η βιομηχανία σας;

Θα έλεγα ότι η δική μας βιομηχανία τα τελευταία 20-30 χρόνια, έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά, που σε κάποιες περιπτώσεις νομίζω είναι εντυπωσιακά. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας, η  μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, τα συστήματα αυτοματισμού κλπ., μας έχουν δώσει «έξυπνους» ανελκυστήρες τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ποιότητας.

Πως αξιολογείτε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ με βάση τα συμπεράσματα αυτής της περιόδου των τελευταίων 20-30 ετών; Είμαστε κερδισμένοι ή χαμένοι, συνυπολογίζοντας τόσο τους πόρους που εισέρευσαν, τις πολιτικές επιλογές, το ευρώ αλλά και την Ευρωπαϊκή δημοσιονομική προσαρμογή; Και ειδικότερα, για την VALSAMIDIS SA, θα λέγατε ότι έχει ωφεληθεί;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί ποικιλοτρόπως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Προφανώς οι χρηματοδοτήσεις και οι πόροι που εισέρευσαν βοήθησαν σημαντικά, όμως δεν ήταν μόνον αυτό το όφελος. Υπήρξε στήριξη και βοήθεια σε πολλούς καίριους τομείς, όπως ο πολιτισμός, η άμυνα, η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος κλπ. Είναι όμως επίσης βέβαιο, ότι η χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις, δεν εκμεταλλεύτηκε όσο θα μπορούσε -και θα έπρεπε- τους ευρωπαϊκούς πόρους. Παγιωμένες χρονοβόρες διαδικασίες και γενικότερες «αγκυλώσεις» του κράτους και της νοοτροπίας μας, έχουν σταθεί συχνά εμπόδιο στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Στη VALSAMIDIS SA πιστεύουμε πως ο σωστός στρατηγικός σχεδιασμός φέρνει πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το ίδιο το κράτος.

Ποια είναι η γνώμη σας για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ γενικά αλλά και τη νέα του μορφή; Πως κρίνετε το γεγονός ότι η  βιομηχανία σας (ανελκυστήρες) ως λογική μπήκαν πρώτη φορά σε σχετικό πρόγραμμα;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την ένταξη του ευρύτερου κλάδου μας στο πρόγραμμα     ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ. Μέσω αυτού θα δοθεί μια σημαντική ώθηση στην αγορά, καθώς μπορούν όλοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα (ιδιώτες, δημόσια και κοινόχρηστα κτίρια) και να ανακαινίσουν τους ανελκυστήρες τους. Τα οφέλη από την ανακαίνιση, ουσιαστικά τη νέα ζωή του ανελκυστήρα, είναι πολλαπλά. Εμείς εστιάζουμε στα τρία που θεωρούμε πιο βασικά: την ασφάλεια των επιβατών, τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και την απόκτηση ανελκυστήρα τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος θα έχει τουλάχιστον 10-15 χρόνια ζωής.

Οι ανελκυστήρες είναι μια βιομηχανία που ενώνει δύο κλάδους, τις μηχανολογικές κατασκευές και την οικοδομή. Και οι δύο, σε μεγάλο βαθμό ρυθμίζονται από το κράτος, μέσω νομοθεσίας, για την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Πόσο σας επηρεάζει, θετικά ή αρνητικά, αυτό; Πόσο βοηθά ή αποτελεί αντικίνητρο για καινοτομία η κρατική πρόβλεψη ποιότητας, τυποποίησης κλπ;

Δεν θα έλεγα ότι η κρατική ρύθμιση του κλάδου μας αποτελεί αντικίνητρο, είναι όμως σημαντικό να υπάρξει εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, γρηγορότεροι ρυθμοί και απαγκίστρωση από τη γραφειοκρατική νοοτροπία. Ο κόσμος προχωράει μπροστά και οι τεχνολογικές εξελίξεις της ψηφιακής εποχής που ζούμε, μας δίνουν πολύτιμα εργαλεία για να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη, τη δουλειά μας πιο αποτελεσματική και το μέλλον μας περισσότερο ελπιδοφόρο.

Θα θέλαμε να απαντήσετε και σε ορισμένες πιο προσωπικές ερωτήσεις. Κύριε Μπίκα αποφασίσατε από CEO Africa μεγάλης πολυεθνικής (έχοντας υπό την ευθύνη σας δεκάδες χώρες) να επιστρέψετε στην Ελλάδα. Ποια είναι η αιτία της απόφασής σας;

Κατ’ αρχάς να πω ότι η απόφαση να επιστρέψω στην Ελλάδα ήταν συνειδητή και όχι αναγκαστική. Με άλλα λόγια, ήταν επιθυμία μου. Έχοντας πετύχει σε θέση ευθύνης στο εξωτερικό, απέκτησα πλούσια εμπειρία και γνώση, μαζί με την πεποίθηση πως ακόμη και οι πιο δύσκολες καταστάσεις αντιμετωπίζονται. Η ελληνική πραγματικότητα είναι, εκτός πολλών άλλων, μια μεγάλη πρόκληση για τους επικεφαλής εταιρειών και τομέων. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ηγούνται του «επιχειρείν», έχοντας βιώσει τη δωδεκαετή οικονομική κρίση, έχουν αποκτήσει μοναδικές εμπειρίες και δεξιότητες στη διαχείριση εξαιρετικά απαιτητικών καταστάσεων. Καταστάσεων που απαιτούν από εκείνους που τις χειρίζονται, να μην είναι απλοί ηγέτες, αλλά «στρατηγοί μάχης» που οδηγούν με αποφασιστικότητα και χωρίς φόβο τους ανθρώπους τους σε ένα καλύτερο αύριο. Αυτό για μένα ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο της επιστροφής στη χώρα μου.

Έχουμε ως χώρα μπροστά μας τρεις μεγάλες προκλήσεις

Ο κ. Νάσος Μπίκας, Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Διευθύνων Σύμβουλος της Valsamidis A.T.E.A. Η VALSAMIDIS S.A. Elevators., μια από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες ανελκυστήρων/συστημάτων μεταφοράς ατόμων και αγαθών, κατέχει ηγετική θέση στον χώρο, από το 1997 έως και σήμερα.
Πηγή Εικόνας: Valsamidis ATEA

Ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία διοίκησης στην εταιρεία αυτή την περίοδο; Πόσο σας έχει επηρεάσει η κρίση του κορωνοϊού; Και πως κρίνετε τη συμβολή της Πολιτείας στο ελληνικό “επιχειρείν” την περίοδο της πανδημίας;

Η κρίση του κορωνοϊού, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι παγκόσμια και έχει επηρεάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Ασφαλώς και ως επιχείρηση δεν είμαστε ανεπηρέαστοι, όμως διαπιστώνουμε πως η φιλοσοφία μας και οι αξίες που πρεσβεύουμε από την πρώτη στιγμή, μας έχουν «θωρακίσει» ώστε να αντέχουμε στις όποιες αναταράξεις. Η συνέπεια, η υπευθυνότητα, η διορατικότητα, η ειλικρινής και απόλυτα επαγγελματική προσέγγιση και κυρίως ο σεβασμός στους πελάτες ΚΑΙ στους ανθρώπους μας, είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που συμβάλλουν στο να διατηρούμε το άριστο όνομά μας στην αγορά και το άριστο περιβάλλον εσωτερικά, ακόμη και στους πιο δύσκολους καιρούς.

Ειδικά στην Ελλάδα, ακούμε για πακτωλό κοινοτικών χρηματοδοτήσεων τα επόμενα χρόνια, στον απόηχο της κρίσης, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και νέα εθνικά προγράμματα. Ακούμε μάλιστα ότι θα δοθεί έμφαση στην παραγωγή, στο industry 4.0, στην εξοικονόμηση ενέργειας, γενικότερα στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική βιομηχανία και βιοτεχνία; Πόσο αισιόδοξος είστε ότι όλα αυτά θα πιάσουν τόπο;

Ήμουν και παραμένω φύσει αισιόδοξος, χωρίς ωστόσο να αιθεροβατώ. Γνωρίζω και τα δυνατά μας σημεία, ως χώρα, αλλά και τις αδυναμίες μας, που συχνά μας κρατούν πίσω. Πιστεύω πως έχουμε την ικανότητα και τις δεξιότητες να είμαστε δυναμικά παρόντες στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας. Είναι όμως απαραίτητο να μην επαναλάβουμε σφάλματα του παρελθόντος και να αξιοποιήσουμε με τον πλέον βέλτιστο τρόπο τα «όπλα» που η εποχή μάς παρέχει.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η βιομηχανία σας την επόμενη πενταετία; Και σε αντιστοιχία ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προκλήσεις  για την ελληνική οικονομία;

Νομίζω πως η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή, είναι το πως θα βγούμε από την τεράστια κρίση που δημιούργησε η πανδημία. Μια κρίση παγκόσμια, που δεν άφησε καμιά χώρα και κανέναν λαό ανεπηρέαστο.  Στη περίπτωση της Ελλάδας βεβαίως, έχουμε και την επιπρόσθετη δυσκολία της 12ετούς οικονομικής κρίσης, που έχει αλλάξει τα δεδομένα για τη ζωή ανθρώπων και επιχειρήσεων. Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα προσωπικά βλέπω τρεις μεγάλες προκλήσεις: (1) την προσαρμογή στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται στο δυτικό κι όχι μόνο κόσμο, επανάσταση που επιτάγχυνε ανομοιόμορφα η πανδημία (2) την κάλυψη του κενού ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες και σε αυτές όπου εμβόλιο και πιθανές θεραπείες θα φθάσουν με σημαντική χρονική καθυστέρηση και (3)  ειδικά για την Ελλάδα -που μην ξεχνάμε έχει την ευλογία να είναι μέλος της οικογένειας του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά η οικονομία της βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση- η οικονομικοπολιτική διαχείριση εκ μέρους της Πολιτείας με βάση το γεγονός ότι προερχόμαστε από απανωτές κρίσεις κι αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις από το 2008 μέχρι και σήμερα.

 

Λίγα λόγια για τον Νάσο Μπίκα και την Valsamidis SA

Ο κ. Νάσος Μπίκας μετά από μακροχρόνια καριέρα σε πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επέστρεψε πριν δυο χρόνια στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας το τιμόνι ηγέτιδας εταιρείας στον χώρο των ανελκυστήρων. Είναι Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και ως Διευθύνων Σύμβουλος της Valsamidis A.T.E.A., αντιμετωπίζει όλες τις επιχειρηματικές προκλήσεις της εποχής μας, έχοντας στην ομάδα του άριστο ανθρώπινο δυναμικό και συμβάλλοντας στην υιοθέτηση καινοτόμων και ρηξικέλευθων ιδεών στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Valsamidis ATEA showroom
Πηγή Εικόνας: Valsamidis ATEA
Valsamidis ATEA showroom
Πηγή Εικόνας: Valsamidis ATEA
Valsamidis ATEA showroom
Πηγή Εικόνας: Valsamidis ATEA

Η  Vaslamidis A.T.E.A. ξεκίνησε την παρουσία της το 1997 και είναι σήμερα η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον χώρο ανελκυστήρων/συστημάτων μεταφοράς ατόμων και αγαθών. Εφαρμόζει συνεχώς τις τελευταίες  τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις, για όλους τους τύπους ανελκυστήρων, που καλύπτουν και ικανοποιούν απόλυτα τις σύγχρονες ανάγκες των πελατών.

 

Τη συνέντευξη από τον κ. Νάσο Μπίκα πήρε ο αρχισυντάκτης του economix.gr Θοδωρής Καραουλάνης.