Κοινωνικό Παντοπωλείο Χανιά [neoiorizontes.gr]
Κοινωνικό Παντοπωλείο Χανιά [neoiorizontes.gr]

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων, που ιδρύθηκε το 2011 λειτουργεί και υπάγεται ως Δομή του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμΕΑ και Ισότητας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού του Δήμου.

Ο Δήμος Χανίων έχει ενταχθεί και υλοποιεί από τον Απρίλιο 2017, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας &Αποκορώνου, το πρόγραμμα: ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα«ΚΡΗΤΗ 2014-2020» του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 407.160 ευρώ.

Η δομή στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην οδό Περίδου, μετά τη σχετική δωρεάν παραχώρηση του χώρου από την Ιερά Πατριαρχική & Σταυροπηγιακή Μονή Κυρία των Αγγέλων Γουβερνέτου.

 

 

Το έργο

Η πράξη «ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ» εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας στην Κρήτη» του Ε.Π. «Κρήτη».

Η πράξη συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Το αντικείμενο του έργου αφορά στη λειτουργία:

1) Κοινωνικού Παντοπωλείου το οποίο διανέμει, μηνιαίως, σε τουλάχιστον 100 ωφελούμενα νοικοκυριά, τρόφιμα, είδη παντοπωλείου

συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ.

καινούρια ή «δεύτερο χέρι», βιβλία, είδη ψυχαγωγίας όπως cd – dvd, για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού. Το παντοπωλείο

λειτουργεί με σταθερό ωράριο, με το απαιτούμενο προσωπικό που ορίζεται στην πρόσκληση και συνδέεται με τοπικές επιχειρήσεις,

σχολεία και την τοπική κοινωνία για την συλλογή των παραπάνω προϊόντων και

2) Δομή Παροχής Συσσιτίου που πληροί τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, έχει συγκεκριμένη ελάχιστη δυναμικότητα παροχής γευμάτων

σε περισσότερους από 150 ωφελούμενους ημερησίως και παράλληλα συνδέεται με τις τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία και την τοπική

κοινωνία για την σίτιση των ωφελούμενων.

Παραδοτέα πράξης:

-Διανομή ειδών παντοπωλείου (συσκευασμένα, είδη διατροφής, ένδυσης, ατομικής υγιεινής, βιβλία, cd-dvd κα) σε τουλάχιστον 100

ωφελούμενα νοικοκυριά, μηνιαίως

-Διανομή γευμάτων σε τουλάχιστον 150 ωφελούμενους, ημερησίως

-7 θέσεις εργασίας (2 Κοινωνικό Παντοπωλείο, 5 Παροχή Συσσιτίου)

-Ενέργειες Δικτύωσης και Δημοσιότητας (συναντήσεις, εκδηλώσεις, εργαστήρια, ενημερωτικό υλικό)

 

 

α. Σκοπός:

  1. Η δημιουργία της Δομής «Κοινωνικό Παντοπωλείο» είναι μια δράση που απευθύνεται στην τοπική κοινωνία και φέρει κοινωνικά και αλληλέγγυα χαρακτηριστικά.
  2. Ο πρωταρχικός σκοπός ίδρυσης του κοινωνικού παντοπωλείου είναι η δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας μέσω του οποίου θα καλύπτονται πρωτογενείς ανάγκες διαβίωσης των ευπαθών κατοίκων του δήμου μας, ώστε να καταστεί εφικτή η επανένταξη και επανασύνδεσή τους με τον κοινωνικό ιστό με αξιοπρεπείς όρους.
  3. Η δράση δε στοχεύει απλά και μόνο στην ανακούφιση νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, αλλά στη δημιουργία μιας δέσμης ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης.
  4. Επιδιώκει να συμβάλει στη μερική άρση των συνεπειών της φτώχειας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης ατόμων και οικογενειών.
  5. Κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί τον πληθυσμό της πόλης μας, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις για να συνδράμουν στην προσπάθεια στήριξης και αλληλεγγύης προς οικονομικά αδύναμες και ευπαθείς κατηγορίες του κοινωνικού ιστού της πόλης μας.

β. Στόχοι:

  1. Η στοιχειώδης κάλυψη των πρωταρχικών βιολογικών αναγκών των ατόμων που πλήττονται από τη φτώχεια.
  2. Η ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά ατόμων και ειδικότερα των ατόμων που αδυνατούν οικονομικά να ανταποκριθούν στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών και απειλούνται από τον κοινωνικό αποκλεισμό.
  3. Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πληροφόρηση των ωφελουμένων.
  4. Η ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας (φυσικών προσώπων, οργανισμών), προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της Φτώχειας.

 

 

Διοίκηση

Για την αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος συστάθηκε επταμελής Διοικούσα Επιτροπή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αποτελούμενης από: τον Δήμαρχο Χανίων ή τον οριζόμενο απ’ αυτόν Αντιδήμαρχο, ως Πρόεδρο, τέσσερις εκπροσώπους δημοτικούς συμβούλους από τη Δημοτική Αρχή, έναν εκπρόσωπο δημοτικό σύμβουλο από την πρώτη παράταξη της Αντιπολίτευσης και έναν εκπρόσωπο δημοτικό σύμβουλο από την δεύτερη παράταξη της Αντιπολίτευσης

To Γραφείο  εξυπηρέτησης κοινού  για το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί στο  Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων στο Ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου (εντός του αύλειου χώρου) με υπεύθυνη υπάλληλο την κοινωνική λειτουργό.

 

 

Mιλούν για τη δράση

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, «η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των εθελοντικών κοινωνικών δικτύων αλληλεγγύης σε ευάλωτες ομάδες αποτελεί προτεραιότητα αλλά και υποχρέωση για τον Δήμο Χανίων. Τα τελευταία δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης πολλές οικογένειες δοκιμάστηκαν, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες, πολλοί είναι οι συνδημότες μας που επλήγησαν σοβαρά, ενώ άλλοι δεν είχαν στην πραγματικότητα ποτέ ίσες ευκαιρίες στον κοινωνικό ιστό».

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Χανίων: «Σε αυτό το πνεύμα, είναι επιβεβλημένη η συνέχιση της λειτουργίας και η περαιτέρω ενίσχυση της Δομής Παροχής Βασικών Αγαθών του Δήμου μας, μιας επιτυχημένης δομής αλληλεγγύης και στήριξης με εξαιρετικά σημαντική προσφορά που έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία. Με την πολύτιμη συμβολή των τοπικών επιχειρήσεων-χορηγών και των εθελοντών που συμμετέχουν ακούραστα και με εσωτερικό κίνητρο προσφοράς, η Δομή παροχής βασικών αγαθών παρέχει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους ωφελούμενους, άτομα και οικογένειες. Πιστεύουμε σε μία Αυτοδιοίκηση της προσφοράς, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Εργαζόμαστε για έναν Δήμο που δίνει λύσεις και εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανακούφιση των περισσότερο ευάλωτων συνανθρώπων μας».

Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο αναφέρθηκε και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδακη, σημειώνοντας: «Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της προσφοράς, χαρακτηριστικά μιας υγιούς προσωπικότητας και κοινωνίας, παράλληλα, ο Δήμος Χανίων στηρίζει την ύπαρξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου, δείχνοντας έμπρακτα την αρωγή του προς τις κοινωνικο-οικονομικά ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών του. Η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας &Αποκορώνου συμπορεύεται στο όραμα αυτό ενώ στο πλάι της δομής βρίσκονται συμπολίτες μας, που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Με δεδομένο το σήμερα και με όραμα ένα καλύτερο αύριο ο Δήμος Χανίων συνεχίζει, βελτιώνει και αυξάνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους Δημότες του».

 

 

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, υπογραμμίζει:«Η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου επιδιώκει πάντα να προσφέρει τις Κοινωνικές της Δομές προς ανακούφιση των εμπερίστατων αδελφών μας με σεβασμό στο κάθε πρόσωπο ξεχωριστά άνευ διακρίσεων. Εύχομαι με την δύναμη του Θεού σύντομα όλοι οι άνθρωποι του τόπου μας να βγουν από την ανέχεια και με πίστη μέχρι τότε να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες  της ζωής».

 

 

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες και το neoiorizontes.gr  και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]