Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον πιο επίσημο τρόπο, με απόφαση του ΔΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και με εκκρεμή την διενέργεια έκτακτης γενικής συνέλευσης, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ οδηγείται σε νέο δρόμο, μετά τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποφάσισε επισήμως σήμερα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά €2.016.677,68 με καταβολή μετρητών, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι και του ποσού των €50.416.942 (στο οποίο περιλαμβάνεται και το υπέρ το άρτιο ποσό), και την έκδοση μέχρι και 50.416.942 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών με ονομαστική αξία €0,04 εκάστη (οι «Νέες Μετοχές»), όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί εφόσον η ΕΓΣ εγκρίνει τη μείωση της υφιστάμενης ονομαστικής αξίας της μετοχής (ήτοι €1,03) κατά την ως άνω συνεδρίασή της, με προτεινόμενη τιμή διάθεσης εκάστης Νέας Μετοχής €1,00 (η «Τιμή Διάθεσης») και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4548/2018 και του Καταστατικού της Εταιρείας (άπαντα τα ανωτέρω η «Αύξηση»). 2. Οι Νέες Μετοχές να διατεθούν στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Με βάση όσα έχουν προηγηθεί τεκμαίρεται ότι τα χρήματα για την αύξηση θα τα βάλουν νέοι μέτοχοι – ή οι πλαιοί με την κεφαλαιακή ενίσχυση των νέων. Κρίσιμο παράγοντα σε αυτό παίζει το πότε θα εγκριθεί η αύξηση και με ποιο χρονοδιάγραμμα, το οποίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες. Όμως με δεδομένο ότι πιέζει ο χρόνος για διενέργεια Γενικής Συνέλευσης, το ενδιαφέρον για το μέλλον της εταιρείας κορυφώνεται…

Στην αγορά και σε πολλά ΜΜΕ κυκλοφορούν επί εβδομάδες διάφορες φήμες – οι οποίες άλλοτε έχουν βάση και άλλοτε όχι, αλλά ποτέ δεν είναι πλήρης είδηση – αλλά το economix επέλεξε να ενημερώσει τους αναγνώστες του μόνο με γεγονότα και όταν αυτά προκύπτουν για το μέλλον του μεγάλου και ιστορικού κατασκευαστικού ομίλου.

 

Το παρασκήνιο και οι κινήσεις που προηγήθηκαν

Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει εισέλθει ως μέτοχος μειοψηφίας ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest, η επενδυτική εταιρεία που διοικεί ο κ. Holterman και εκφράζει τα συμφέροντα της οικογένειας Βέσελς, με την ομώνυμη, μεγάλη, κατασκευαστική εταιρεία. Αρχικά εισήλθε με ποσοστό κάτω του 5%, σταδιακά ανέβηκε, αμέσως μετά συμφώνησε σε δεσμευτικό δικαίωμα –προαίρεση αγοράς του ποσοστού του ετέρου μετόχου Λεωνίδα Μπόμπολα (12,5%) και το τελευταίο διάστημα συνέχισε να αγοράζει μετοχές από τη διαπραγμάτευση στο ΧΑΑ, όπου η μετοχή αποδίδει υπεραξίες, λόγω του ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι ο όμιλος όμιλος Reggeborgh Invest είναι μεγαλομέτοχος μειοψηφίας και στο «αντίπαλο δέος» του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στο διάστημα αυτό, τα ολλανδικά κεφάλαια επιδόθηκαν σε ένα μπαράζ επαφών, κυρίως με την πλευρά των νυν μετόχων που ελέγχουν την εταιρεία, αδελφών Καλλιτσάντση. Σημειώνεται ότι τα δύο αδέλφια (Αναστάσιος και Δημήτριος) έχουν ενεχυριάσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών τους στο fund Farallon, που τους δανειοδότησε για να εξαγοράσουν ένα μέρος των μετοχών της πλευράς Μπόμπολα-Κούτρα, προ 2 ετών, όταν προσπάθησαν και κατάφεραν να κερδίσουν στον διαγκωνσιμό για τον έλεγχο του ομίλου και το μέλλον του. Το Farallon, με ενέχυρο της μετοχές ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναμένει να κερδίσει ένα σεβαστό ποσό από την επένδυσή του, με χρονικό ορίζοντα το 2021. Όμως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ανάγκη τη νέα αύξηση κεφαλαίου – για να στηρίξει τη θυγατρική ΑΚΤΩΡ – και παρά τη βελτίωση των μεγεθών της δεν φαίνεται να αποδίδει όσα πίστευαν οι δύο μεγαλομέτοχοι και το fund εγκαίρως.

Έτσι η Reggeborgh Invest βρήκε έδαφος για να διαπραγματευτεί το ποσοστό αυτό και να κερδίσει τον έλεγχο της εταιρείας. Όμως οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και οι στόχοι των εμπλεκομένων αποκλίνοντες – αν και εν τέλει όλοι για το συμφέρον και το κέρδος τους ενδιαφέρονται.

Επιπλέον, η πλευρά Καλλιτσάντση (ή έστω ένα μέρος της…) φαίνεται να επιδιώκει γραπτές διασφαλίσεις ότι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν θα συγχωνευθεί ή απορροφηθεί ή εξαγοραστεί από/με τον άλλο μεγάλο όμιλο, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, λόγω του κοινού μετόχου, κάτι που οι Ολλανδοί φαίνεται να μην επιυμούν αλλά δεν μπαίνει κιόλας κάτι τέτοιο σε χαρτί…

Το τρίγωνο Καλλιντσάντση – Farallon – Reggeborgh Invest δεν έβγαλε εγκαίρως αποτέλεσμα, κυρίως λόγω των διαφορετικών αυτών προσεγγίσεων.

Αυτό φαίνεται ότι πυροδότησε, εν τέλει, εκνευρισμό στην πλευρά των Ολλανδών και από φιλική εξαγορά φαίνεται η διαδικασία να περνά σε άλλη φάση. Η πλευρά της Reggeborgh Invest αιτήθηκε, αφού συγκέντρωσε από την αγορά το απαραίτητο ποσοστό, την προηγούμενη εβδομάδα, με τη σύμπραξη και δύο ακόμη μετόχων μειοψηφίας (των κ. Αγγελου Γιόκαρη και Χρήστου Παναγιωτόπουλου), τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, με θέμα την παύση της παρούσας και την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, τη συγκρότηση νέας επιτροπής ελέγχου και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για τις δύο τελευταίες χρήσεις.

Παράλληλα, κομμάτι της καθυστέρησης οφείλεται στο ότι εμφανίστηκε και άλλο σχήμα ενδιαφερομένων, οι οποίοι όμως δεν έχουν δώσει ακόμη εχέγγυα ενασχόλησης με τον τομέα και την εταιρεία. Και αναμένουμε να δούμε το πραγματικό τους ή το έμπρακτο ενδιαφέρον… Πρόκειται για ένα εφοπλιστικό δίδυμο αποτελούμενο από τους κκ Καϋμενάκη και Μπάκο, με δραστηριοποίηση κυρίως στην Άπω Ανατολή. Στο παρασκήνιο, λόγω των μεγεθών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εμφανίζονται να υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά και πολιτικά συμφέροντα, ακόμη και υπουργοί, αλλά όχι επισήμως. Υπενθυμίζεται ότι ιστορικά, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συμμετέχουν και άλλοι εφοπλιστές ως μέτοχοι…

Κρίσιμη λοιπόν για το μέλλον της εταιρείας είναι τόσο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όσο και η επερχόμενη (δεν μπορεί να αποφευχθεί το αίτημα) έκτακτη γενική συνέλευση. Οπότε πλέον όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να βάλουν – και τυπικά – μάλλον και λεφτά άμεσα…

 

Τί θα γίνουν τα χρήματα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

 

Τα κεφάλαια τα οποία θα αντληθούν από την προτεινόμενη Αύξηση, που σε περίπτωση πλήρους κάλυψης θα ανέλθουν σε €50,4 εκατ., θα διατεθούν ως εξής:

  1. Ποσό περίπου €9,6 εκατ. για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εντός 1 έτους από την ολοκλήρωση της Αύξησης, και
  2. Ποσό περίπου €40,8 εκατ. για τη συμμετοχή της Εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της Αύξησης.

Από τα ανωτέρω ποσά θα αφαιρεθούν αναλογικά τα έξοδα της έκδοσης των Νέων Μετοχών Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, το οποίο εκτιμάται σε περίπου €40 εκατ. μετά την αφαίρεση των εξόδων της προτεινόμενης έκδοσης (ως ανωτέρω), θα διατεθεί ως εξής:

  • Ποσό €20 εκατ. για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδό της από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και
  • Ποσό €20 εκατ. για την κάλυψη υποχρεώσεων στην ελληνική αγορά

Όλα τα ανωτέρω ποσά αναμένεται να έχουν διατεθεί από την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ εντός 6 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της.

Δείτε εδώ ολόκληρη την επίσημη ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ:

https://www.athexgroup.gr/documents/10180/6078384/154_10328_2020_Greek_1.pdf/868683e0-da6e-46d4-bf50-cfa733269dbb