green-cola [odelalis.gr]
green-cola [odelalis.gr]

Η ελληνική οικονομία, βγαίνοντας από μία δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας επλήγησαν χιλιάδες επιχειρήσεις και μάλιστα πολλές ανεπανόρθωτα, και που δυστυχώς σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, έχει την βούληση μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών κοινοτικών εργαλείων, να ενισχύσει τις επιχειρήσεις, ώστε να στηρίξει και να αναβαθμίσει τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της χώρας.

Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας είναι μία καινοτόμος, ανταγωνιστική και εξωστρεφής επιχειρηματικότητα, που θα ενισχύσει την αειφόρο ανάπτυξη και θα συμβάλει στη στήριξη της πολιτικής και κοινωνικής συνοχής, μέσω της διατήρησης και της αύξησης των θέσεων εργασίας.

Το ΕΣΠΑ, ως πολυσήμαντο στρατηγικό εργαλείο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, που συνέβαλε σημαντικά στη χρηματοδότηση σημαντικών τομέων της ελληνικής οικονομίας και έθεσε σε αναπτυξιακή πορεία πλήθος επιχειρήσεων, αποτελεί σήμερα, ίσως πιο επιτακτικά από κάθε άλλη συγκυρία, ισχυρό εργαλείο τόνωσης της εθνικής και κοινοτικής οικονομίας.

Μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, πολλές επιχειρήσεις και εταιρείες ευεργετήθηκαν με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας και την υλοποίηση πλήθος άλλων επενδυτικών σχεδίων, που συνέβαλαν στην αύξηση της δυναμικότητάς τους και ενίσχυσαν περαιτέρω την ανάπτυξή τους. Επίσης συνέβαλε στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων και στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, που χωρίς τη βοήθεια ενός τόσο σημαντικού χρηματοδοτικού σχεδίου, θα ήταν αμφίβολη η βιωσιμότητα και ανάπτυξη αυτών των νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων.

 

 

 

 

Green Cola: Η ανοδική πορεία & η κατάκτηση της ελληνικής και διεθνούς αγοράς

«Η εμπειρία που αποκομίσαμε ως σύμβουλοι επιχειρήσεων, σε ένα σημαντικό αριθμό εταιριών, οι οποίες με επιτυχία αιτήθηκαν, εγκρίθηκαν και ολοκλήρωσαν τα επενδυτικά τους σχέδια, μέσω κοινοτικών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το ΕΣΠΑ μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επέκταση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Εξέχον παράδειγμα των ανωτέρω αποτελεί η επιχείρηση Green Cola, για το πώς υλοποίησε μία καινοτόμο ιδέα και κατόρθωσε μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, όχι μόνο να επεκταθεί και να παράγει καινοτόμα προϊόντα, αλλά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών και να κατακτήσει σημαντικές αγορές στο εξωτερικό. Με τη στήριξη του επενδυτή, που έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές και καθόρισε τις επιχειρηματικές στρατηγικές, η εταιρία δημιούργησε ξεχωριστό προηγούμενο για την βιώσιμη ανάπτυξη μίας εταιρίας που παράγει καινοτόμα προϊόντα» επισημαίνει ο σύμβουλος επιχειρήσεων Μιχάλης Παπαδόπουλος.

 

 

 

 

Η Green Cola, έχει την έδρα της στην Ορεστιάδα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αποτελεί μία εμβληματική επιχείρηση των ακριτικών περιοχών του Έβρου. Με απαρχή το έτος 1959 και την ίδρυση της ΕΠΑΠ Α.Ε. (Ένωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών), ξεκινά η εξέλιξη μίας επιτυχημένης εταιρείας στον τομέα παραγωγής και εμπορίας αναψυκτικών. Το 2011 ο κ. Περικλής Βενιέρης, έχοντας διαγράψει μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και κατέχοντας πολυσήμαντες διευθυντικές θέσεις σε εταιρίες εμφιάλωσης, εξαγοράζει την ΕΠΑΠ Α.Ε., με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες καταναλωτικές απαιτήσεις για υγιεινά αναψυκτικά. Η συμβολή του στην εξέλιξη της επιχείρησης υπήρξε καθοριστική.

Το 2012 η Green Cola, θα γίνει η πρώτη ελληνική εταιρεία που θα δημιουργήσει ένα προϊόν cola, που θα περιέχει φυσικά γλυκαντικά συστατικά από το φυτό στέβια και καφεΐνη από πράσινους κόκκους καφέ. Έκτοτε μία μεγάλη γκάμα αναψυκτικών της εταιρίας, στη φιλοσοφία των υγιεινών αναψυκτικών με χρήση φυσικών πρώτων υλών, θα κατακτήσουν όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά θα βρίσκονται σε σημεία πώλησης σε περισσότερες από 22 χώρες του εξωτερικού. Πρόσφατη κατάκτηση είναι η αγορά των ΗΠΑ, όπου τα αναψυκτικά της Green Cola διακινούνται στα διαδικτυακά και φυσικά ράφια πολυεθνικών γιγάντων του παγκόσμιου λιανεμπορίου.

 

 

 

 

Εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ

Ήδη από το 2009 η εταιρεία, αρχίζει να υλοποιεί το χρηματοδοτούμενο επενδυτικό της πρόγραμμα, με επιδότηση 55%. Με τη στήριξη μέσω συγχρηματοδοτούμενων κονδυλίων, η εταιρία εκσυγχρόνισε τον μηχανολογικό εξοπλισμό της με στόχο την περαιτέρω επέκταση και στήριξη της παραγωγής της. Τα νέα μηχανήματα εξασφάλισαν τον εκσυγχρονισμό όλης της παραγωγικής διαδικασίας, επιτάχυναν και εξέλιξαν τις μεθόδους εμφιάλωσης, χρησιμοποίησαν νέες τεχνολογίες για εξοικονόμηση πρώτων υλών και πόρων και ελαχιστοποίησαν το μεταφορικό και αποθηκευτικό κόστος.

Αποτέλεσμα της επένδυσης ήταν η αύξηση της δυναμικότητάς της και η δημιουργία βέλτιστων συνθηκών παραγωγής, σε μία πλήρως εκσυγχρονισμένη μονάδα εμφιάλωσης, όπου τηρούνται όλοι οι εθνικοί και κοινοτικοί κανονισμοί για την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων και ποτών. Η αντικατάσταση των παλαιών μηχανολογικών εγκαταστάσεων με σύγχρονο και εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγής και εν τέλει συνέβαλε θετικά στην αναπτυξιακή εξέλιξη της εταιρίας, κάνοντας την Green Cola ένα επιτυχημένο παράδειγμα επιχείρησης, όπου μία ικανή διοίκηση με καινοτόμες ιδέες, χρησιμοποιεί τα εθνικά και κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της.

 

 

 

 

Γ. Βενιέρης: Η ένταξη στο πρόγραμμα, μας έδωσε την ώθηση για να υλοποιήσουμε το αρχικό πλάνο ανάπτυξής μας

Όπως σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Green Cola κ. Γιώργος Βενιέρης«Όταν το 2009 η οικονομική κρίση πέρασε στο εσωτερικό της χώρας βρεθήκαμε σε ένα σταυροδρόμι. Είχαμε τη βεβαιότητα ότι η δημιουργία μιας ελληνικής εταιρίας που θα ανταποκρινόταν πλήρως στην τάση για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αναπτύσσοντας  μία  νέα κατηγορία στην αγορά αναψυκτικών, είχε τη δύναμη να προσπεράσει τον σκόπελο αυτό. Στόχος μας ήταν να εδραιωθούμε στην ελληνική αγορά ως market leaders στο σύνολο της κατηγορίας μας ανοίγοντας ταυτόχρονα τις πόρτες για να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό.

Για την επίτευξη του οράματός μας ξέραμε ότι ο δρόμος για την υλοποίησή του τα πρώτα χρόνια θα έπρεπε να στηριχθεί σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Από την έναρξη της επιχείρησης το 2009 μέχρι και το 2016, στα πρώτα βήματά μας, συνεργαστήκαμε με την εταιρία “Μιχάλης Παπαδόπουλος και Συνεργάτες”, στην προσπάθειά μας να αναζητήσουμε λύσεις που μας επέτρεπαν να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του επενδυτικού μας πλάνου. Η εξαιρετική συνεργασία μας απέδωσε και το 2014 ενταχθήκαμε στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor ξεχωρίζοντας για την καινοτομία και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξής μας, αφού είχαμε καταφέρει να διεισδύσουμε στην αγορά και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την προτίμηση των καταναλωτών μας καταγράφοντας ένα μερίδιο της τάξης του 6%.

Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών μας ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση της δραστηριότητάς μας στο εσωτερικό της χώρας, επιτυγχάνοντας μια εντατική διανομή κάλυψης στο οργανωμένο λιανεμπόριο, την ίδια στιγμή που δουλεύαμε πάνω στη δημιουργία νέων προϊόντων για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου μας. Η ένταξή μας στο πρόγραμμα με την υποστήριξη των εξειδικευμένων συνεργατών, μας έδωσε την απαραίτητη ώθηση για να υλοποιήσουμε το αρχικό πλάνο ανάπτυξής μας, το οποίο σήμερα συνεχίζει να ενισχύεται με περαιτέρω στρατηγικούς στόχους δίνοντας ζωή στο όραμά μας να μεταφέρουμε παντού το μήνυμα της πράσινης πλευράς των αναψυκτικών».

«Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως το ΕΣΠΑ ως στρατηγικό επενδυτικό εργαλείο, μπορεί να συνεισφέρει στον εκσυγχρονισμό, στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και να συνδράμει αποφασιστικά στην περαιτέρω αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας τόσο τοπικά όσο και σε εθνικό επίπεδο» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος και συνεχίζει:

«Ο καθορισμός στρατηγικών στόχων για την διάθεση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ μπορεί να εντείνει την ενίσχυση των επιχειρήσεων και να αναδείξει ανταγωνιστικούς, παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα και η αγροδιατροφή, το περιβάλλον και η ενέργεια, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία κ.α. Με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών διάθεσης των κοινοτικών πόρων και την ορθή αξιοποίηση των κεφαλαίων, το ΕΣΠΑ μπορεί να οδηγήσει στην εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, στην αναβάθμιση της παραγωγής και στη βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ενημέρωση και Αγγελίες και το odelalis.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας »και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]