Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η τεχνολογία είναι εργαλείο δημοκρατίας κι όχι μόνο διευκόλυνσης, διότι η δημοκρατία δεν σταματά λόγω της πανδημίας» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σχολιάζοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαιδευτικών που θα γίνει το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020.

Ο κ. Πιερρακάκης στην κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τον διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), Πάνο Λουρίδα, τόνισε ότι «με το σύστημα ΖΕΥΣ εξασφαλίζουμε ότι η ψηφοφορία έχει τέσσερα χαρακτηριστικά είναι απλή, μυστική, αδιάβλητη και αξιόπιστη». Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι απλή, καθώς υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για όλα τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία και οι εξοικειωμένοι. Δεύτερον, είναι μυστική, καθώς η κάθε ψήφος κρυπτογραφείται.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξέρεις ποιος ψήφισε και τι ψήφισε, τρίτον, είναι αδιάβλητη γιατί έχουμε καταχώρηση της ψήφου, και τέλος είναι κι αξιόπιστη, διότι η ψηφοφορία γίνεται υπό την εποπτεία της εφορευτικής επιτροπής […] Όπως συμβαίνει και σε μια κανονική κάλπη, μεταφέρεται όλη αυτή η διαδικασία στην ψηφιακή σφαίρα και προστίθενται και κάποια πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να χειραγωγήσει αυτήν τη διαδικασία καθώς μπορεί ο καθένας να αλλάξει την ψήφο του την τελευταία στιγμή. Εκτός από ένα εργαλείο δημοκρατίας είναι ένα εργαλείο όπου κάποιος μπορεί να διασφαλίσει στον απόλυτο βαθμό ότι δεν υπάρχει κάποια χειραγώγηση ή κάποιου είδους πίεση».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι με το σύστημα ΖΕΥΣ που βασίζεται στο διεθνές «σύστημα ΗΛΙΟΣ», έχουν διεξαχθεί 1.900 εκλογές και συμμετείχαν 200.000 ψηφοφόροι σε τέτοιου είδους διαδικασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να βρεθούν στην πρωτοπορία. Είναι ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. Η τεχνολογία δεν είναι μόνο εργαλείο διευκόλυνσης αλλά και εργαλείο δημοκρατίας. Έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να κάνουμε όλα όσα κάναμε και πριν -και μάλιστα καλύτερα». Όπως υπογράμμισε, οι εκπαιδευτικοί μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούν να παραδώσουν ένα μάθημα δημοκρατίας σε όλους τους Έλληνες. «Η απόφαση δεν αφορά τον κορονοϊό, αν και καθιστά το αυτονόητο αναγκαίο». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να φέρουμε το αύριο στο σήμερα».

Από την πλευρά του, ο κ. Λουρίδας επεσήμανε ότι το σύστημα ΖΕΥΣ χρησιμοποιείται από το 2012 και «δεν περιμέναμε να έχει την χρήση την οποία κατέληξε να έχει», ενώ εξήγησε ότι η όλη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς να υπάρχει φυσική παρουσία. Ο ψηφοφόρος εκλέγει από το σύστημα περιήγησης. Αρχικά, έχει λάβει ένα mail όπου υπάρχει ένας σύνδεσμος, ο οποίος δεν μπορεί να παραβιαστεί με κάποιον τρόπο, και πατώντας σε αυτόν τον σύνδεσμο, μπαίνει στο ψηφιακό παραβάν, κάνει τις επιλογές του, υποβάλλει το ψηφοδέλτιο και στη συνέχεια, το ψηφοδέλτιο κρυπτογραφείται στον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό του. Στο σύστημα ΖΕΥΣ η ψήφος καταλήγει κρυπτογραφημένη. Η κρυπτογράφηση γίνεται με την χρήση «κλειδιών» της εφορευτικής επιτροπής, η οποία και δημιουργεί αυτά τα «κλειδιά». Μαζεύονται οι ψήφοι και στο τέλος της διαδικασίας η εφορευτική θα μπορέσει να τις αποκρυπτογραφήσει. Όλα τα βήματα της αποκρυπτογράφησης συνοδεύονται από συγκεκριμένες μαθηματικές αποδείξεις.