Ξενία Χίου
Ξενία Χίου
Ξενία Χίου
Ξενία Χίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε σήμερα και το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας μακροχρόνιας μίσθωσης του Ξενία Χίου για 50 έτη μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., Στέφανο Δ. Βλαστό και τον Ιωάννη Σαρόγλου, εκπρόσωπο της πλειοδότριας εταιρείας «AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED», συμφερόντων του επιχειρηματικού Ομίλου Τσάκου, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για την ανακαίνιση του ιστορικού ακινήτου και την επαναλειτουργία του ως σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ο κ. Στέφανος Δ. Βλαστός δήλωσε ότι χαροποιεί την ΕΤΑΔ ιδιαίτερα το γεγονός ότι σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία μακροχρόνιας εκμίσθωσης του εμβληματικού Ξενία Χίου, αποτέλεσμα της σκληρής προσπάθειας που κατέβαλλαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι υπηρεσίες προκειμένου να έλθει εις πέρας με άρτιο τρόπο μια συμφωνία που διασφαλίζει την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του ιστορικού Ξενία προς όφελος της περαιτέρω τουριστικής και οικονομικής αναβάθμισης της Χίου.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η πλειοδότρια εταιρεία ανακηρύχτηκε κατόπιν ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού (e-auction) που διενήργησε η ΕΤΑΔ μέσω της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr το προηγούμενο διάστημα.

Το Ξενία Χίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Χίου και συγκεκριμένα στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της πόλεως της Χίου. Απέχει μόλις 700 μέτρα από το λιμάνι της Χίου και περίπου 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του νησιού. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο, δομημένης επιφάνειας περί τα 1.600 τ.μ., δυναμικότητας 50 κλινών και επί έκτασης εμβαδού περί τα 1.670 τ.μ.

Το ιστορικό ακίνητο αποτελεί έργο του Αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη, κατασκευάστηκε το 1958 και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελεί ιδιαίτερο και σημαντικό δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και της πρώτης συντονισμένης κρατικής προσπάθειας για τη δημιουργία πρότυπων τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα.