Ανάρπαστοι οι εκτιμητές ακινήτων: Το ΥΠΟΙΚ ανεβάζει τις αμοιβές τους
Υπουργείο Οικονομικών
Ανάρπαστοι οι εκτιμητές ακινήτων: Το ΥΠΟΙΚ ανεβάζει τις αμοιβές τους
Υπουργείο Οικονομικών
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τα έκτακτα μέτρα στρήριξης των συνεπειών της πανδημίας, και της φυσικής καταστροφής από τον μεσογειακό κυκλώνα«Ιανό».

Ακολουθεί η συνοπτική παρουσίαση των σχετικών άρθρων από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο, για το σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών:

ΜΕΡΟΣ Α΄: ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 

  • Άρθρο 1: Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες  της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020

Με το άρθρο 1 θεσπίζεται έκτακτο μέτρο οικονομικής βοήθειας με στόχο να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανάγκη που προκλήθηκε από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες  που έπληξε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας και Ευρυτανίας, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020. Ειδικότερα, προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Δρομολογείται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η δημιουργία της σχετικής πλατφόρμας. 

  • Άρθρο 2: Αφορολόγητο και ακατάσχετο των πάσης φύσεως ενισχύσεων προς τους πληγέντες  από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020

Η κυβέρνηση, με εντολή του Πρωθυπουργού προχώρησε σε ουσιαστικό μέτρο στήριξης με τη χορήγηση επιδόματος 5 χιλιάδων ευρώ για τους πολίτες και 8 χιλιάδων ευρώ για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους νομούς Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας, Ευρυτανίας. Τα συγκεκριμένα ποσά οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

  • Άρθρο 3: Αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε πληγείσες περιοχές λόγω  της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός». 

 Σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναστέλλεται, από τη δημοσίευση του νόμου αυτού και έως 30.9.2021, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων. Η αναστολή καταλαμβάνει ιδίως, αλλά όχι περιοριστικά, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το ίδιο χρονικό, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. 

  • Άρθρο 4: Παράταση συμβάσεων εργασίας προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Με αυτό παρατείνονται αυτοδίκαια από την λήξη τους μέχρι και τις 30.4.2021 οι συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών προς ενίσχυση των συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές. 

  • Άρθρο 5: Έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές της Χώρας από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και των συνεπακόλουθων πλημμυρών της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020

Προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση στις πληγείσες περιοχές δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί και για χρονικό διάστημα που δεν θα εκτείνεται πέρα από τους τρεις μήνες. Σε αυτήν την περίπτωση οι εργαζόμενοι θα είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έχει θεσπιστεί, η οποία είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.

 

ΜΕΡΟΣ Β΄: ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19 ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 

  • Άρθρο 6: Καταβολή δόσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για το έτος 2020 

Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ  (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2020, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση. Η εξόφληση θα γίνει σε 6 δόσεις αντί για 5 που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

  • Άρθρο 7: Επέκταση της μείωσης των συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες μέχρι τις 30 Απριλίου 2021

 Για να ενισχυθεί κυρίως ο τομέας του τουρισμού, της ψυχαγωγίας και της εστίασης, νομοθετήθηκε η μείωση του ΦΠΑ στο 13% στον τομέα των μεταφορών, στα εισιτήρια των κινηματογράφων και στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι, που σερβίρονται στον κλάδο της εστίασης. Η ισχύς της μείωσης αυτής έληγε στις 31 Οκτωβρίου 2020, με δεδομένο όμως ότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που επέβαλαν αυτό το μέτρο, η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για αυτές τις κατηγορίες παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου του 2021.

  • Άρθρο 8: Προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021

Η διαφημιστική δαπάνη εταιρειών και επιχειρήσεων εκπίπτει  προσαυξημένη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων σε ποσοστό 100% για το φορολογικό έτος 2020 και σε ποσοστό 60% για το φορολογικό έτος 2021. Προϋπόθεση για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο ευεργετικό αυτό μέτρο είναι η διαφημιστική δαπάνη της επιχείρησης για το φορολογικό έτος 2020 να ανέρχεται τουλάχιστον στο ίδιο ποσό με αυτή του 2019. Το ποσοστό αυτό της διαφημιστικής δαπάνης, πέφτει στο 70% σε σχέση με τη διαφημιστική δαπάνη του 2019 για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Είναι ένα μέτρο που στοχεύει την τόνωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου την ενίσχυση του εμπορίου, την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, οι οποίες πλήττονται ιδιαιτέρως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. 

 

Άρθρο 9: Αναστολή επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης

Αναστέλλεται η επιβολή του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου του 2021, με σκοπό τη μείωση της συνολικής επιβάρυνσης των λογαριασμών των τελικών καταναλωτών. 

  • Άρθρο 10: Χρηματοδότηση από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Η προτεινόμενη ρύθμιση ανταποκρίνεται στην ανάγκη χρηματοδότησης των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι πιστώσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες, προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες για κάθε μορφή εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δηλ. της εκπαίδευσης με τη χρήση των διαθέσιμων τεχνολογικών δυνατοτήτων και ψηφιακών εφαρμογών, τη διευρυμένη εφαρμογή της οποίας απαιτεί η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Οι ανάγκες αυτές αποσκοπούν στην ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών για το σχολικό έτος 2020-2021 και, συγκεκριμένα, στην εξασφάλιση των πιστώσεων για απασχόληση του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, καθώς και Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

  • Άρθρο 11: Κατεπείγουσες διατάξεις για την ενημέρωση του κοινού για θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας

Λαμβάνοντας υπόψη τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και παρακολουθώντας τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και τη διασπορά του κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια  υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας  και αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου  είναι απαραίτητη  η ανάθεση σε κατεπείγουσα βάση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης, κατά παρέκκλιση ειδικότερων διατάξεων, με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Η εν λόγω διαδικασία αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο που παρέχεται από τις διατάξεις των σχετικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτρέπει την άμεση ανάθεση συμβάσεων για την κάλυψη των αναγκών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

  • Άρθρο 12: Αρμοδιότητα οργάνων για προσωρινή αναστολή λειτουργίας οργανικών μονάδων δημόσιων υπηρεσιών 

Προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής του μέτρου προσωρινής αναστολής της λειτουργίας επιμέρους οργανικών μονάδων μίας δημόσιας υπηρεσίας, με απόφαση του οικείου Υπουργού ή επικεφαλής της υπηρεσίας μετά από γνώμη του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, κατ’ εφαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρούσματος της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».

  • Άρθρο 13: Τρόποι εκλογής των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής

Ορίζεται ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων του εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού ειδικής αγωγής το πρώτο Σάββατο του μηνός Νοεμβρίου κάθε δεύτερου έτους. Με τις εν λόγω διατάξεις επιδιώκεται να επιτευχθεί η εκπλήρωση της υπηρεσιακής ανάγκης ανάδειξης εκπροσώπων του  εκπαιδευτικού προσωπικού στα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια, χωρίς, όμως, να επηρεάζεται στο ελάχιστο ο χρόνος που απαιτείται να αφιερώνεται για την άσκηση του εκπαιδευτικού έργου και χωρίς να διακόπτεται η εκπαιδευτική λειτουργία.  Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία θα καθορίζει και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια όσον αφορά στον τρόπο διεξαγωγής μιας τέτοιας ψηφοφορίας, στο γενικότερο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας ή της υγείας των συμμετεχόντων στις διαδικασίες αυτές.

  • Άρθρο 14: Έναρξη ισχύος 

Ορίζεται η έναρξη ισχύος των διατάξεων του νόμου αυτού.