Κόνιτσα Ηπείρου
Κόνιτσα Ηπείρου
Πηγή Εικόνας: wikipedia - wikimedia commons

Το σημαντικότερο έργο για την περιοχή της Κόνιτσας, που έχει ενταχθεί για την υλοποίηση του στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020, αποτελεί ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης. Μάλιστα, από το συνολικό προϋπολογισμό των έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την συγκεκριμένη περιοχή (9.117.682 ευρώ), η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αφορά ποσοστό 93,58% του συνολικού προϋπολογισμού (8.532.974 ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για το έργο αυτό). Επομένως, η όποια ωφέλεια από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την περιοχή της Κόνιτσας, συνδέεται σχεδόν εν συνόλω με την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Μετά από επίμονη προσπάθεια ωρίμανσης των απαιτούμενων μελετών, υπεβλήθη στις 28 Ιανουαρίου 2019 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» η πρόταση υλοποίησης του έργου «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης Δ.Κ. Κόνιτσας και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κόνιτσας». Το έργο ως μέτρο στοχεύει στη βιώσιμη διαχείριση των αστικών λυμάτων της Δημοτικής Κοινότητας Κόνιτσας, καθώς η πόλη δε διαθέτει εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων, ούτε Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων. Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε επιτακτική η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, ώστε να αποκατασταθεί η οικολογική ισορροπία στην περιοχή.

Το έργο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και οριστικά μια βασική και υψίστης προτεραιότητας ανάγκη των κατοίκων της περιοχής και απαίτηση δεκαετιών στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών οδηγιών για την προστασία των υδάτων. Πράγματι, όταν το έργο υλοποιηθεί, με βάση τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για την υποβολή της πρότασης, θα εξασφαλιστεί η καλή ποιότητα των υδάτινων πόρων της περιοχής σε βάθος εικοσαετίας.

Εκτός από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (μονάδα βιολογικού καθαρισμού) το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην πόλη. Πράγματι, περιλαμβάνεται το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, το οποίο καλύπτει όλες τις περιοχές του οικιστικού ιστού Κόνιτσας, με δίκτυο αγωγών συνολικού μήκους 26.908 μέτρων και 1.560 συνδέσεις καταναλωτών. Κατά αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο έργο θα επιλύσει το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης σύγχρονου αποχετευτικού δικτύου στην πόλη, επιτρέποντας την ολοκληρωμένη και ορθή διαχείριση των αστικών λυμάτων και επομένως, την αποτροπή των κινδύνων ρύπανσης, μόλυνσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, με παράλληλη αναβάθμιση των συνθηκών εξυπηρέτησης των δημοτών.

Το έργο χωρίζεται σε τέσσερα υπό – έργα: στην «κατασκευή αποχετευτικού δικτύου Δημοτικής Ενότητας Κόνιτσας», προϋπολογισμού 5.350.806 ευρώ, στην «εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) του Δήμου Κόνιτσας» προϋπολογισμού 2.750.000 ευρώ, σε αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, και στην μεταφορά του δικτύου του ΔΕΔΗΕ προϋπολογισμού 5.781 ευρώ.

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση  

Ωστόσο η υλοποίηση του έργου εμφανίζει ήδη καθυστερήσεις, καθώς τα προβλεφθέντα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν τηρηθεί. Το έργο είχε ημερομηνία εκκίνησης την 1.12.2019 και ολοκλήρωσης την 31.12.2022, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί κανένα τμήμα του, με αποτέλεσμα δε να μην έχει καταβληθεί και κάποιο ποσό από την προϋπολογισθείσα δαπάνη. Συγκεκριμένα:

  • Για το υποέργο της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου, η τελευταία ενέργεια ήταν η έγκριση της διενέργειας του διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου την 16.3.2020, ενώ θα έπρεπε ήδη από την 01.12.2019 να έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο και το έργο να είχε ξεκινήσει να υλοποιείται.
  • Για τα υπόλοιπα υποέργα της εγκατάστασης της επεξεργασίας λυμάτων, των αρχαιολογικών εργασιών και της μεταφοράς του δικτύου τα πράγματα είναι σε χειρότερη κατάσταση, αφού μετά την ένταξη των έργων (17.4.2019) στο πρόγραμμα, ουδεμία περαιτέρω ενέργεια έχει γίνει, με προβλεπόμενη ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον όποιο ανάδοχο την 1.12.2019.

Το σημαντικό αυτό έργο εμφανίζει ήδη δέκα μήνες καθυστέρηση στην υλοποίηση του, χρονικό διάστημα που θα στερηθεί από το συνολικό χρόνο που έχει για την υλοποίηση του ο όποιος ανάδοχος αναλάβει την κατασκευή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες, που θεωρούνται πρόδρομος της κατασκευής του κυρίως έργου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες από τις τοπικές αρχές για την πρόοδο του έργου, πριν η παρέλευση άπρακτου και άλλου χρονικού διαστήματος καταστήσει επισφαλή την υλοποίηση του.

 

[το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, το Pressonline.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στα πλαίσια της συνεργασίας περιεχομένου μεταξύ των συγκεκριμένων ΜΜΕ]