Κάδοι ανακύκλωσης με... QR και apps στο Χαλάνδρι
Κάδοι ανακύκλωσης με... QR και apps στο Χαλάνδρι
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της ανακύκλωσης και το πρόγραμμα της για την ενίσχυση των δήμων με τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς και οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη μείωση της χρήσης πλαστικών, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης χθες το βράδυ στο δημοτικό κολυμβητήριο Λυκόβρυσης.

Στην εκδήλωση ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ανέπτυξαν τους βασικούς άξονες των προγραμμάτων και των δράσεών τους, για τη μείωσης του όγκου των σκουπιδιών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης και ο Συνδέσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), ο Γ. Πατούλης παρέδωσε στον δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη ένα σύγχρονο απορριμματοφόρο συλλογής βιοαποβλήτων, καφέ κάδους, κυτία ανακύκλωσης εσωτερικού χώρου, οργανικό λίπασμα που έχει παραχθεί από τη συλλογή των βιοαποβλήτων, καθώς και σακούλες σκουπιδιών από την ανακύκλωση πλαστικού.

Ο περιφερειάρχης προανήγγειλε ενίσχυση των δήμων με επιπλέον απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων και κάδων.

Ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί 80 απορριμματοφόρα και 10 χιλιάδες καφέ κάδοι, ενώ μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας 100 επιπλέον απορριμματοφόρων και 40 χιλιάδων καφέ κάδων.

«Με τη στενή συνεργασία μας με τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη και τους 66 δήμους της Αττικής φιλοδοξούμε να γίνει η ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια των πολιτών» σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Στις τοποθετήσεις τους ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, ο δήμαρχος Τ. Μαυρίδης και ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Β. Σιώμος, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμων θα φέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στο ζήτημα της ανακύκλωσης όσο και στον τρόπο ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Ο υπουργός εξήρε τις ενέργειες του περιφερειάρχη και του δήμαρχου για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και επισήμανε ότι είναι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η προώθηση του καφέ κάδου, «που είναι ένα καινούργιο ρεύμα για τα οργανικά, για τα τρόφιμα ουσιαστικά, βοηθάει πάρα πολύ στην προώθηση της ανακύκλωσης και στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2022 να έχει καλυφθεί η χώρα συνολικά».

«Το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής στην οποία μένει το 40% του πληθυσμού, έχει στηρίξει και στηρίζει κάθε μέρα αυτό το πρόγραμμα, διευκολύνει πάρα πολύ την προσπάθειά μας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στην εκδήλωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανακύκλωση πλαστικών ενώ προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “PLASTIC FREE ARCHIPELAGO”.