Αλλαγή σκυτάλης στη διοικητική πυραμίδα στην εταιρεία Νεώριον Σύρου ΑΕ έφερε η γενική συνέλευση   των μετοχών της. Ακολουθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της  εταιρείας  Ναυπηγείων Ελευσίνας την ερχόμενη εβδομάδα. Ο νέος επενδυτής και, συγκεκριμένα, η ONEX εισέρχεται στην τελική ευθεία για την απόκτηση των ναυπηγείων και, παράλληλα, σηματοδοτεί την έξοδο του Νίκου Ταβουλάρη, ο οποίος, στην ουσία, δρομολόγησε τις εξελίξεις, αφού παραχώρησε το 20% των μετοχών που κατείχε έναντι συμβολικού τιμήματος.

Το πάζλ των εξελίξεων δρομολογούνται με το γεγονός  ότι η εταιρεία Νεώριον Σύρου θα αποκτήσει νέα  διοίκηση, μετά την απόφαση της χθεσινής  γενικής συνέλευσης.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο που προτάθηκε από την FEYTEAHolding και εκλέχθηκε από τη Γενική Συνέλευση αποτελείται από τους κυρίους Νικόλαο Ταβουλάρη (μέχρι τώρα πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο), Ιωάννη Στεφάνου και Γιώργο Στεφάνου, καθώς και τους Στυλιανό Γιαμαλάκη και Νικόλαο Δεσύπρη, ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το νέο ΔΣ προκειμένου να εκλέξει πρόεδρο και CEO. Σύμφωνα με πληροφορίες   τη διοίκηση  της επιχείρησης αναμένεται να αναλάβει ο κ. Ιωάννης Στεφάνου, στέλεχος της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, μέλος της διοίκησης και μέτοχος των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Σύρου.

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της Ναυπηγεία Ελευσίνας ΑΕ προκειμένου να εκλεχθεί και εκεί νέο ΔΣ, το οποίο σήμερα αποτελείται από τους κ. Ταβουλάρη ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και τους κυρίους Ιωάννη και Γιώργο Στεφάνου, ως μέλη.

Η νέα διοίκηση θα αναλάβει την υποχρέωση να συντάξει την οικονομική έκθεση της προηγούμενης χρήσης και να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να υποβληθεί το σχέδιο εξυγίανσης και να ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Οι διαδικασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και, αν δεν υπάρξουν έκτακτες καθυστερήσεις, η αίτηση εξυγίανσης αναμένεται να κατατεθεί στο τέλη Σεπτεμβρίου.  Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due diligence) που πραγματοποιεί ο αμερικανικός αναπτυξιακός οργανισμός DFC για να συμμετάσχει στην επένδυση της Onex.

Με την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης, και εφόσον έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των βασικών πιστωτών, θα ξεκινήσει και ουσιαστικά η νέα σελίδα για τα Ναυπηγεία υπό τη διοίκηση της Onex. Οι επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη 15ετία.