Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας αιώνας χωρίζει τα ανθηρά οικονομικά αποτελέσματα του 2019, σε σχέση με αυτά που αναμένονται για τη φετινή χρονιά, καθώς ο κορονοϊός καθήλωσε, παγκοσμίως, τα αεροπλάνα στο έδαφος, περιορίζοντας δραματικά τις μετακινήσεις και τα ταξίδια. Αυτό γίνεται αντιληπτό, μελετώντας τα μεγέθη του 2019 που δημοσίευσε η εταιρία, βάσει των οποίων:

Τα λειτουργικά έσοδα του ΔΑΑ ανήλθαν στο ποσό των €506,7 εκατ., αυξημένα κατά 5,84% (ή κατά €28,0 εκατ.) σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, κυρίως λόγω της βελτιωμένης απόδοσης των εσόδων που εξαρτώνται από την επιβατική κίνηση.

Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης των λειτουργικών εσόδων και των λειτουργικών εξόδων, τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά το 2019 αυξήθηκαν κατά €11,1 εκατ. ή 3,41% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και ανήλθαν σε €336,6 εκατ.

Τα Κέρδη Προ Φόρων ανήλθαν στο ποσό των €224,9 εκατ. Μετά από τον υπολογισμό του συνολικού φόρου εισοδήματος ύψους €50,5 εκατ., του τακτικού και λοιπών αποθεματικών ύψους €10,8 εκατ., και των αδιανέμητων κερδών των προηγουμένων ετών που ανέρχονταν σε €315,9 εκατ., απομένουν κέρδη προς διανομή ύψους €479,5 εκατ. Το Διοικητικό Συμβούλιο επιφυλάσσεται ως προς τη διανομή των μερισμάτων ενόψει της παρούσας αρνητικής εξέλιξης στη διεθνή και εσωτερική οικονομία σε σχέση με την επιδημία Covid-19. Η ταμειακή θέση του ΔΑΑ κατά τη λήξη της χρήσης ανερχόταν στο ποσό των 128 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 175 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα για τον κορονοϊό

Προκειμένου να εκτιμηθεί ο πιθανός αντίκτυπος στη ρευστότητα και τις χρηματοοικονομικές της επιδόσεις, η εταιρία έχει προετοιμάσει μια αξιολόγηση των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει υπό συνθήκες ακραίας πίεσης και έχει πραγματοποιήσει προσομοίωση ταμειακών ροών υπό αυτές τις συνθήκες ακραίας πίεσης για τα έτη 2020-2021, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • μείωση του όγκου δραστηριότητας για το τρέχον οικονομικό έτος και καθυστερήσεις στις εισπράξεις,
  • μέτρα ελέγχου κόστους, με επίκεντρο κυρίως στα βασικά στοιχεία λειτουργικών εξόδων, όπως στα έξοδα μισθοδοσίας και στις υπηρεσίες που λαμβάνονται από εξωτερικούς συνεργάτες,
  • την αναστολή της πλειονότητας του προγράμματος κεφαλαιουχικών δαπανών,
  • την αναβολή της πρώτης δόσης πληρωμής κεφαλαίου του 2020 για το ομολογιακό δάνειο Δεύτερης Τάξης (15 εκατ. ευρώ) και τις πληρωμές κεφαλαίου του δανείου της ΕΤΕπ (88 εκατ. ευρώ) με βάση τις εγκρίσεις που έλαβε δεόντως η Εταιρεία και,
  • την αναβολή της πληρωμής της αμοιβής για την εκχώρηση δικαιωμάτων για το 2020 (48 εκατ. ευρώ) βάσει του άρθρου 31 της ΣΑΑ και ειδικότερα των άρθρων 31.1.8 και 31.2.2.α της ΣΑΑ, σύμφωνα με την οποία η πανδημία Covid-19 θεωρείται ότι αποτελεί γεγονός ανωτέρας βίας. Αν και οι παραπάνω ενέργειες οδηγούν σε επαρκή ρευστότητα για την εταιρεία για το εγγύς μέλλον, ωστόσο ο ΔΑΑ βρίσκεται στη διαδικασία να συνάψει ένα πρόσθετο δάνειο ύψους έως 140 εκατ. ευρώ, το οποίο θα της προσφέρει περαιτέρω ευελιξία.