Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τις 16 Οκτωβρίου παρατάθηκε η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία, ενώ η αποσφράγιση των μη δεσμευτικών προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνει το αρμόδιο υπουργείο, καθώς η διαδικασία της υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος που είχε οριστεί για τον Σεπτέμβριο, είχε παραταθεί, αρχικά, για τις 9 Οκτωβρίου.

Το έργο που είναι 106 εκατ. ευρώ θα «ξεδιψάσει» τη Χαλκιδική, η οποία, ιδίως το καλοκαίρι οπότε δέχεται επισκέψεις από περισσότερο από 1 εκατ. τουρίστες, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Θα προχωρήσει μέσω διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού με  τη  διαδικασία  του  ανταγωνιστικού διαλόγου, με αναθέτουσα αρχή τη διεύθυνση  έργων  ύδρευσης, αποχέτευσης  &  επεξεργασίας  λυμάτων της  Γενικής  Διεύθυνσης  Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών.

Σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2021 θα μπορούσαν να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές.

Τα οφέλη

Το φράγμα έχει σημαντικά οφέλη, καθώς θα επιτρέψει:

-την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος πρόσβασης στην περιοχή της Χαλκιδικής σε επαρκείς  ποσότητες  και καλής  ποιοτικής  κατάστασης  πόσιμου  νερού,  ιδίως  κατά  τους θερινούς μήνες (περίοδος αιχμής ζήτησης λόγω τουρισμού).

-τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων, ιδίως με την αντικατάσταση αντλήσεων κατά τη διάρκεια των περιόδων χαμηλής ροής.

-την αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος με την διασφάλιση πόσιμου νερού ως μέτρου περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης.

-την αναβάθμιση της χημικής κατάστασης των υπόγειων υδατικών συστημάτων, τα οποία έχουν υποστεί υφαλμύρωση λόγω της υπεράντλησης.

Τα χαρακτηριστικά

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμιευτήρα 32,6 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας νερού και την πρώτη φάση του δικτύου ύδρευσης. Θα καλύψει το 33% των υδρευτικών αναγκών της Χαλκιδικής που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, φέρνοντας επεξεργασμένο νερό στις δεξαμενές των ΔΕΥΑ. Θα δοθεί δηλαδή, λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης και της άρδευσης στο πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, που το καλοκαίρι έχουν καταγράφουν σημαντική προσέλευση τουριστών.

Ουσιαστικά, θα κατασκευαστεί φράγµα επί του χειµάρρου Χαβρία στην Νότια  Χαλκιδική  περί  τα  3 χλμ. βορειοανατολικά του  οικισµού  Ορµύλιας  καθώς  και  υδραγωγείο,  το  οποίο  στην  πλήρη  ανάπτυξη  του  (274 χλμ.)  θα  εκτείνεται  σε  µια  περιοχή 14.000  τετραγωνικών χλμ.

Το φράγμα Χαβρία, θα έχει ύψος 60 μέτρων και θα χωράει 32,6 εκατ. κυβικά, εκ των οποίων θα διατίθενται στην πλήρη ανάπτυξη των έργων 13,2 εκ. κυβ. μ. για ύδρευση, 9 εκ. κυβ. μ. για άρδευση και 6,2 εκ. κυβ. μ. για οικολογική παροχή.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τα έργα μεταφοράς από το φράγμα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) δυναμικότητας 55.000 κ.μ./ημέρα (με δυνατότητα επέκτασης στα 165.000 κ.μ./ημέρα) και τα εξωτερικά δίκτυα συνολικού μήκους 62 χλμ., δεξαμενών και αντλιοστασίων.