Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επενδύσεις συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν άμεσα στην αγορά της ενέργειας και, ειδικότερα σε ΑΠΕ και, σε βάθος δεκαετίας, θα φτάσουν τα 43 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2030.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης  Καραμούζης, μιλώντας σε εκδήλωση για την ενέργεια.

Για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε ΑΠΕ, επιστρέφεται στην οικονομία μας από 3 έως 8 ευρώ, ανάλογα με την τεχνολογία που έχουμε χρησιμοποιήσει και σε συνδυασμό με τις τρέχουσες τοπικές συνθήκες που επικρατούν στο στάδιο των επενδύσεων.

Το Επικαιροποιημένο Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο εμφάνισε επιπλέον επενδύσεις ύψους 11.1 δισ. ευρώ το 2019 σε σχέση με το 2018, με τις συνολικές επενδύσεις να φθάνουν τα 43,8 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2030.

Το 50% των χρημάτων από τα 43 δισ. θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις σε ΑΠΕ και στην ενεργειακή αποδοτικότητα. 

Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας κατέστησε σαφές ότι ο COVID-19 δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς και οι μεγάλοι όμιλοι προχωρούν σε επενδύσεις.

Στο άμεσο κοντινό μέλλον υπάρχουν 5 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ, το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ θα πάει σε διασυνδέσεις και κεφάλαια ύψους 700 εκατ. ευρώ σε δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Σημείωσε ότι πρόκειται για ώριμα έργα που, σε μεγάλο βαθμό, έχουν ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και κάποιοι άλλοι επενδυτές θα την εξασφαλίσουν.

Το 2006 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ήταν περίπου 1,5 δισ. ευρώ και στα τέλη του 2019 ανέρχεται σε 11 δισ.  ευρώ. Το capacity σε έργα ΑΠΕ διαμορφώνεται σε 2400 MW και έρχονται στο προσκήνιο έργα 5.800 MW, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ και μπορούν να ολοκληρωθούν σε 3 χρόνια.

Ο κ. Βασίλης Καραμούζης εκτιμά ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών θεωρεί ότι είναι έτοιμο να στηρίξει την προσπάθεια, λέγοντας ότι η Εθνική Τράπεζα ακολουθώντας τη στρατηγική της ως «η Τράπεζα της ενέργειας» είναι έτοιμη να δώσει ρευστότητα ιδέες και λύσεις.

«Η ενέργεια μας αρέσει», τόνισε ο κ. Καραμούζης, διότι τα τραπεζικά στελέχη απεχθάνονται τα NPEs και ο κλάδος της ενέργειας έχει το χαμηλότερο ποσοστό, που διαμορφώνεται μόλις στο 3% στο σύνολο των «κόκκινων δανείων».

Το 2004 μόλις το 16% του δανεισμού πήγαινε προς ΑΠΕ και είχε τη μορφή Project Finance και πλέον η χρηματοδότηση έχει ανέλθει στο 52%.

Ο συγκεκριμένος δανεισμός αρέσει πολύ στις τράπεζες γιατί αποκτούν πλήρη κατανόηση του οικοσυστήματος του συγκεκριμένου έργου, ενώ κατανοούν το ρίσκο της χρηματοδότησης.