Green Villa, Ολλανδία
Green Villa, Ολλανδία
Green Villa, Ολλανδία
Green Villa, Ολλανδία
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη στροφή των επιχειρήσεων στις επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης φανερώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EBRD) που έχει ως επίκεντρο τις σχετικές επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη. Η έκθεση βασίζεται στην ετήσια Έρευνα Επενδύσεων της ΕΤΕπ (EIBIS) που διενεργήθηκε σε 12.500 επιχειρήσεις κρατών-μελών της ΕΕ., ενώ τα αποτελέσματα που προέκυψαν συγκρίθηκαν ανά χώρα (σε ΕΕ και ΗΠΑ), κλάδο και μέγεθος των εταιρειών. Η έκθεση συνέπεσε με τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της κοινοπραξίας Prodea και Dimand στην οποία συμμετέχει η EBRD με αντικείμενο την αναβάθμιση του πύργου Πειραιά μέσω επένδυσης 50 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα

Καταρχάς, οι εταιρείες που βρίσκονται στην Ελλάδα εκτιμούν ότι περισσότερο από ένα στα δύο κτίριά τους ακολουθεί τις βέλτιστες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης.  Επίσης, το 1/3 των εταιρειών που επενδύουν στην Ελλάδα, τοποθετούνται και σε έργα ενεργειακής απόδοσης, αντιπροσωπεύοντας το 26% του συνόλου των επιχειρήσεων. Σύμφωνα ακόμη, με την έρευνα, οι εταιρείες στην Ελλάδα κατευθύνουν σχεδόν το 1/10 των συνολικών επενδύσεών τους σε έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, ποσοστό που είανι μικρότερο από τον μέσο όρο όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο σε ενεργοβόρους τομείς, όπως οι υποδομές.

Από την άλλη, πλευρά, το ποσοστό των εταιριών που δηλώνουν ότι οι γραφειακές εγκαταστάσεις τους υπακούουν στις βέλτιστες προδιαγραφές απόδοσης, είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι εταιρίες αναφέρουν ότι 6 στις 10 κτιριακές εγκαταστάσεις τους συνάδουν με τις προδιαγραφές ενεργειακής εξοικονόμησης, ενώ η τάση αυτή καταγράφεται μόλις στα 2/5 και το 1/3 των κτιρίων σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Πάντως, η EBRD έχει σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναβαθμίσει το κτιριακό απόθεμά της. Εκτός από το έργο αναβάθμισης του Πύργου Πειραιά, έχει συμμετάσχει στο project της ανάπλασης των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου στον Πειραιά. Έχει επίσης, χρηματοδοτήσει τον ξενοδοχειακό όμιλο Δασκαλαντωνάκη με 40 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, αναβάθμιση και επέκταση υπαρχουσών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεών της.

Μερίδιο εταιριών στις συνολικές επενδύσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
Μερίδιό εταιριών στις συνολικές επενδύσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης,
Πηγή Εικόνας: EBRD

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2019, μόνο το 40% των εταιρειών της ΕΕ έλαβαν μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Στη Σλοβακία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που επενδύουν στην ενεργειακή απόδοση (61%). Ακολουθούν η Ισπανία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία και η Σουηδία.

Μόνον αυτές οι επτά χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό στις επιχειρήσεις που επενδύουν στην ενεργειακή απόδοση από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το 47% των επιχειρήσεων έχουν επενδύσει στην ενεργειακή απόδοση. Αντιθέτως, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Γαλλία βρίσκονται στο άλλο άκρο του φάσματος.

Σε ό,τι αφορά το μερίδιό τους στις συνολικές επενδύσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δαπάνησαν μόνο το 10%, ενώ το ποσοστό για τις αμερικανικές εταιρείες ανέρχεται στο 12%.

 

Διαβάστε εδώ και το δεύτερο ρεπορτάζ του econjomix για την έρευνα της EBRD, με συγκρίσεις για τις επενδύσεις στην ενεργειακή εξοικονόμηση στον κτιριακό τομέα.