SKIATHOS AIRPORT, INTRAKAT, 17-18OCT2019
SKIATHOS AIRPORT, INTRAKAT, 17-18OCT2019
Πηγή Εικόνας: Fraport Greece

Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ ξεπερνάει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών της Intrakat, εάν ληφθούν υπόψη συμβάσεις 208,6 εκατ. ευρώ που διαθέτει προς υπογραφή η κατασκευαστική εταιρεία που εμφάνισε κέρδη το 2019 έναντι ζημιών το 2018.

Ειδικότερα, η Intrakat υπέγραψε μέσα στο 2019 νέα έργα 80 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το ύψος των υπογεγραμμένων συμβάσεων της να διαμορφώνεται σε 375,4 εκατ. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα-σε επίπεδο συμβολισμού και όχι τόσο σε απόλυτα μεγέθη καθώς ο προϋπολογισμός του είναι 3 εκατ.- που ανέλαβε η εταιρία αφορά την κατεδάφιση των κτισμάτων στο Ελληνικό, με τις εργασίες να ξεκινούν τις επόμενες ημέρες.

Τα βασικότερα έργα

Τα μεγαλύτερα έργα, που έχει αναλάβει και υλοποιεί η εταιρεία, περιλαμβάνουν:

-τη διευθέτηση Ρέματος Εσχατιάς, το τμήμα από τη συμβολή αγωγού Εσπερίδων έως Λεωφ. Πάρνηθος, 36,7 εκατ.

-την μελέτη, προμήθεια, κατασκευή, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Η/Μ εξοπλ. &ταινιόδρομων στη Μονάδα Λιγνίτη Πτολεμαϊδας, ύψους 25 εκατ.

-την κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτου και τη διαμόρφωση Πλατείας Πρασίνου ύψους 6,2 εκατ. στη Νέα Ιωνία και

-την κατασκευή Νέας Γέφυρας της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου στον Ποταμό Μακάρη ύψους 5,3 εκατ. ευρώ

Το μεγαλύτερο έργο έχει σε εξέλιξη η Intrakat περιλαμβάνει την ανακαίνιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece (Θεσσαλονίκη,Καβάλα, Ζάκυνθος, Χανιά, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Άκτιο, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Σάμος, Σκιάθος Μυτιλήνη), που υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί αρχές 2021. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί τα 9 από τα 14 αεροδρόμια, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες βάσει του προγραμματισμού στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Μυκόνου, Σαντορίνης και Κω. Στo αεροδρόμιο της Κέρκυρας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα τέλη Ιουνίου του 2020, ενώ στο αεροδρόμιο της Μυκόνου εντός του Ιουλίου του 2020.

Νέα έργα

Σύμφωνα με την Intrakat, η διάθεση των ποσών του Ταμείου Ανάπτυξης που μαζί με τα κονδύλια ΕΣΠΑ στην επόμενη πενταετία θα  ξεπεράσουν τα 50 δις ευρώ, μεθοδεύεται να διοχετευτεί κυρίως σε έργα υποδομής και έργα πράσινης ανάπτυξης, σε έργα ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας και σε σύγχρονες μονάδες θεραπείας. Επίσης σημαντικά κονδύλια προγραμματίζεται να διοχετευτούν στην απαραίτητη ψηφιακή μεταρρύθμιση σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχουν προοπτικές σε έργα αναβάθμισης κτιρίων, αναβαθμίσεων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Επέστρεψε στην κερδοφορία

Για τον όμιλο της Intrakat το 2019 ήταν μια καλή χρονιά, καθώς εμφάνισε βελτίωση μεγεθών. Έτσι, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 286 εκατ. ευρώ έναντι 232,1 εκατ. του προηγούμενου έτους, παρουσιάζοντας αύξηση 23%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην πλήρη ανάπτυξη των εργασιών των αμιγώς κατασκευαστικών έργων.

Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη 2,3 εκατ. έναντι κερδών 0,6 εκατ. την προηγούμενη χρήση, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 0,6 εκατ. έναντι ζημιών 2,8 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 15,7 εκατ. έναντι 9,9 εκατ. την προηγούμενη χρήση, ενώ το προσαρμοσμένο, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 68,6 εκατ. ευρώ.