Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί η ΔΕΗ να προχωρήσει ο ενεργειακός μετασχηματισμός απαρίθμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σε πάνελ που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum).

Ειδικότερα, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι οι δύο βασικοί παράγοντες που οδήγησαν την επιχείρηση να στραφεί προς τον ενεργειακό μετασχηματισμό ήταν αφενός η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου η μεγάλη πρόοδος που σημειώθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο κ. Στάσσης επεσήμανε ακόμη ότι το σχέδιο της ΔΕΗ βασίζεται σε τρεις πυλώνες που αφορούν:

1. Απολιγνιτοποίηση με επενδύσεις στις ΑΠΕ

2. Εκσυγχρονισμός της εμπορίας με τον πολίτη στο επίκεντρο του εταιρικού ενδιαφέροντος

3. Ψηφιοποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας

Ερωτηθείς για το όραμά του στη μετά-λιγνίτη εποχή, τόνισε ότι «βασικός πρωταγωνιστής θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» ενώ σημείωσε πως κατασκευάζονται άλλα 100MW και βρίσκονται σε προπαρασκευαστικό στάδιο άλλα 280MW προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία συνολικά 600MW μέσα στους επόμενους 12 – 18 μήνες.

«Αναλογιζόμενοι τον ενεργειακό μετασχηματισμό, η μαγική λέξη έχει να κάνει με την ευελιξία. Για να λειτουργεί παράλληλα παραγωγή και φόρτιση χρειάζεται ευελιξία. Αυτό το κάνουμε μέσω της ψηφιοποίησης του δικτύου. Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα με τους «έκτακτους μετρητές» και τα GIS συστήματα καθώς και το αυτόματο κέντρο ελέγχου. Δε φτάνει αυτό καθώς, πέρα από τη διανομή, θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε και την εμπορία με ψηφιακούς τρόπους προς τους πελάτες», σημείωσε ο κ. Στάσσης σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που καταβάλει η ΔΕΗ στον τομέα της ηλεκτροκίνησης με την κατασκευή μεγάλου δικτύου φορτιστών σε ολόκληρη τη χώρα. «Θα πρέπει σαν ΔΕΗ να μπούμε σε αυτή την αγορά. Είναι το μοντέλο που επιτάσσει τις αλλαγές στην επιχείρηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος ενώ κατέληξε σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ κάνει μία ολοκληρωτική στροφή με την ενασχόλησή της με τις ΑΠΕ, τα εκσυγχρονιστικά πρότζεκτ, την πράσινη ανάπτυξη και την ηλεκτροκίνηση.

ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Στάσσης επεσήμανε ότι πλέον όλες οι διαδικασίες για την εξυπηρέτηση των πελατών δύναται να πραγματοποιηθούν από την ιστοσελίδα ή το δίκτυο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και πρόσθεσε ότι το e-bill αυξήθηκε κατά 300%. «Καταφέραμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα με κατάρτιση, εκπαίδευση και συνεχιζόμενη προσπάθεια», τόνισε ο κ. Στάσσης και κατέληξε: «Η Ελλάδα έδειξε ότι στα δύσκολα μονιάζουμε, τα καταφέρνουμε και πάμε παραπέρα. Έτσι και στη ΔΕΗ μπορέσαμε να το ξεπεράσουμε. Συνεργαστήκαμε και φέραμε άμεσα αποτελέσματα. Μέσα σε μια ημέρα έπρεπε να το κάνουμε πράξη. Μας βοήθησε αρκετά και στο ηθικό της επιχείρησης».