Πηγή Εικόνας: COSCO Shipping

Με προσωπική δέσμευση του εκτελεστικού προέδρου του ΟΛΠ YUZengGang προς  τον πρόεδρο Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒ) κ. Βασίλη Κανάκη φαίνεται να κλείνει οριστικά το θέμα της ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης για την Cosco, παρότι η απόφαση του ΣτΕ αφήνει περιθώρια αναμόχλευσης της υπόθεσης.

Ο κ Κανάκης έφυγε προχθες από το γραφείο του εκτελεστικού προέδρου ικανοποιημένος  καθώς έλαβε σχετικές διαβεβαιώσεις ότι ο ΟΛΠ δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ ικανοποιώντας τους εκπροσώπους του ΣΕΝΑΒ οι οποίοι αντέτειναν ως επιχείρημα ότι η συμφωνία παραχώρησης προσδιορίζει το ρόλο της Cosco ως διαχειριστή των υποδομών και ως εκμισθωτή και όχι ως χρήστη, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Βασίλη Κανάκη δεν τους επιτρέπει τη δραστηριότητα σε ναυπηγοεπισκευαστική βάση.

Την ίδια στιγμή η καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ κινητοποίησε τους εργαζόμενους  στην ναυπηγοεπισκευαστική  περιοχή του Περάματος που αντιδρούν σε αυτή την προοπτική.

Πάντως ο ΟΛΠ έχει πλέον στις αποσκευές του την απόφαση του ΣτΕ που του επιτρέπει να υλοποιήσει τα σχέδια του για ναυπηγοεπισκευαστική βάση στο Πέραμα, αλλάζοντας τις μέχρι σήμερα ισορροπίες καθώς πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό παίχτη στον τομέα των επισκευών πλοίων.

Η διοίκηση του ΟΛΠ- COSCO... κυνήγησε το δικαίωμα της να εισέλθει στις επισκευές πλοίων ενώ μέχρι πρότινος τις είχε απαγορευτεί η συμμετοχή της (κατά το παρελθόν) από το υπουργείο Ναυτιλίας – επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως η αρνητική απάντηση δεν αποθάρρυνε τους Κινέζους , οι οποίοι στη συνέχεια κατέθεσαν αίτηση στην Περιφέρεια Αττικής και στις αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Ανάπτυξης λαμβάνοντας αντίστοιχα αρνητική απάντηση.

Στη συνέχεια προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας στο ΣτΕ, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης για την υπόθεση άρνησης της Περιφέρειας να χορηγήσει άδεια εγκατάστασης ναυπηγείου.

Η σχετική απόφαση 766 – 29/4/2020 λύνει τα χέρια της διοίκησης  του ΟΛΠ να υλοποιήσει τα σχέδια της.

Η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με πληροφορίες, από την στιγμή που καθαρογραφεί, θα επιδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής η οποία πρέπει να προσαρμοστεί  στην δικαστική απόφαση και να δώσει τη έγκρισή της.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η απόφαση του ΣτΕ δεν εισήλθε στη ουσία της υπόθεσης και εξέτασε κυρίως την άρνηση της Περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας στον ευρύτερο πειραϊκό χώρο αποτελούσε και αποτελεί το ζητούμενο για το σύνολο των επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο, αλλά και σε άλλους φορείς, που σχετίζονται με τις εξειδικευμένες δραστηριότητες και δεξιότητες, που αναπτύχθηκαν διαχρονικά στο λιμάνι του Πειραιά ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων δρομολογήσει η απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να έχουν πρόσβαση στο σκεπτικό που αφορά στην άδεια ναυπηγείου της ΟΛΠ ΑΕ.

Το Ε.Β.Ε.Π. πιστεύει ακράδαντα στην αναγκαιότητα διαλόγου, στον οποίο θα πρέπει να λάβουν μέρος τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Ναυτιλίας – με τον Υπουργό, Ι. Πλακιωτάκη, μάλιστα, να διατυπώνει ξεκάθαρη θέση υπέρ των ελληνικών επιχειρήσεων – η ΟΛΠ-COSCO και οι αρμόδιοι φορείς, που εκφράζουν το σύνολο των επιχειρήσεων του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει πως, σε μια εποχή που η χώρα έχει εισέλθει, παρά την πανδημία, σε τροχιά επανεκκίνησης της οικονομίας, η εξεύρεση κοινής γραμμής πλεύσης για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο, ώστε, οι όποιες επενδύσεις από πλευράς ΟΛΠ-COSCO, ναι μεν να διατηρήσουν την βιωσιμότητά τους, αλλά και οι ελληνικές ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις και τα μικρά ναυπηγεία να έχουν «ανοικτή πρόσβαση» στην αποκλειστική δραστηριότητά τους.

Στην ναυπηγοεπισκευαστική βάση Περάματος  δραστηριοποιούνται 400 επιχειρήσεις και οι άμεσα εργάζονται συνολικά 1500 εργαζόμενοι και οι έμμεσες θέσεις εργασίας αποτιμώνται σε  20.000.