ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανοίγει για τα καλά η γκάμα των δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονόμησης κατ’ Οίκον» που αναμένεται να έρθει τον Σεπτέμβριο, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economix.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες, ενώ θα αυξηθεί το… ταβάνι των οικονομικών κριτηρίων. Παράλληλα, από το 2021 και μετά αναμένεται μαζικό κύμα ανακαινίσεων τόσο σε κατοικίες, όσο και σε δημόσια κτίρια, αφού η χώρα θα λαμβάνει ετησίως περί τα 2 – 3 δις ευρώ για λίφτινγκ των υποδομών.

Ποιες όμως θα είναι συγκεκριμένα οι αλλαγές που θα έχει το πρόγραμμα που περιμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες; Το ΥΠΕΝ σε μια προσπάθεια να εντάξει και άλλους δικαιούχους, θα μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες από 7 σε 5 και ταυτόχρονα θα αυξήσει το… ταβάνι των εισοδημάτων, με επικρατέστερο ποσό αυτό των 70.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα εξηγούν οι ίδιες πηγές, στο προηγούμενο πρόγραμμα, ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα έως και 10.000 ευρώ ετησίως ή οικογενειακό εισόδημα έως και 20.000 ευρώ, λάμβαναν ποσοστό επιδότησης εργασιών έως και 70%. Αντίστοιχα, οι τελικοί δικαιούχοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 40.000 και οικογενειακό έως 50.000 ευρώ λάμβαναν προνομιακό δάνειο για το 100% του κόστους των εργασιών. 

Παράλληλα, θα δοθεί ένα μπόνους έως και 15% στις κατηγορίες με χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες Η και Ζ, (κτίσματα προ του 1980) και θα γίνει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων. Δηλαδή πέρα από κουφώματα, θέρμανση κτλ, το ΥΠΕΝ εξετάζει να χρηματοδοτηθούν και άλλες κατηγορίες όπως τα  φωτοβολταικά, καθώς και άλλα «πράσινα» εργαλεία. Σημαντική παρέμβαση είναι όμως και το επιπλέον ποσοστό επιδότησης που θα λάβουν Μεγαλόπολη και Κοζάνη, δεδομένου ότι βρίσκονται σε μια διαδικασία μετάβασης χωρίς την εξάρτηση από το λιγνίτη και η κυβέρνηση επιθυμεί να στηρίξει τις περιοχές με κάθε μέσο. 

Εκτός όμως από την συμμετοχή των νοικοκυριών της μεσαίας εισοδηματικής τάξης, μεγάλη συμμετοχή θα έχουν και όσοι ζουν σε ιδιοκτησίες που χτίστηκαν προ του 1980. Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται  παράλληλα και τους τρόπους με τους οποίους θα επιδοτηθούν ενεργειακά κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν δεκαετίες και υστερούν τόσο σε εξοικονόμηση, όσο και σε ενεργειακή απόδοση. 

Έτσι, αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα. Με την σειρά τους οι πολίτες θα επωφεληθούν από παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα αλλαγή σε κουφώματα, θερμομόνωση, καυστήρες κτλ.

Η διαδικασία αυτή αφορά το 55% του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας που έχει κατασκευαστεί πριν από τέσσερις δεκαετίες και τα οποία είναι πολύ χαμηλά στην λίστα ενεργειακής απόδοσης ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πολλά εξ αυτών σεισμικός έλεγχος.

Ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου «Εξοικονόμησης Κατ’ Οίκον» που αναμένεται να βγει το φθινόπωρο στον αέρα, θα κυμαίνεται στα 350 με 400 εκ. ευρώ και θα είναι ο τελευταίος, τουλάχιστον με την μορφή που μέχρι σήμερα τον ήξεραν τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και ο τεχνικός κόσμος. 

Τι θα γίνεται από το 2021 και μετά

Για το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, σχεδιάζεται από την ΕΕ η διάθεση 91 δισ. ευρώ ετησίως για εγγυήσεις και δάνεια με σκοπό να θωρακιστούν ενεργοβόρα κτίρια και να δοθούν πράσινα στεγαστικά δάνεια, προκειμένου να πραγματοποιηθούν  ανακαινίσεις και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. 

Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει, όπως εκτιμάται, ότι θα φτάνουν περί τα 2 – 3 δις ευρώ ετησίως προκειμένου να γίνεται λίφτινγκ τόσο των κατοικιών, όσο και των δημόσιων κτιρίων. Αυτό μάλιστα θα έχει ως αποτέλεσμα, η χώρα να εναρμονιστεί πλήρως με τις επιταγές της ΕΕ και ο στόχος που θέλει μέχρι το 2030 κατά μέσο όρο να αναβαθμίζονται περί τα 60.000 κτίρια κάθε χρόνο, να επιτευχθεί και με το παραπάνω.

Πως εξελίσσεται η υπαγωγή των αιτήσεων στον Β΄ κύκλο του προγράμματος

Την υπαγωγή άλλων 5.799 αιτήσεων στο Β’ κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», ενέκρινε χθες η επενδυτική επιτροπή του Ταμείου «Εξοικονομώ ΙΙ» που συνεδρίασε υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου. Οι αιτήσεις σχετίζονται με επενδύσεις συνολικού ύψους 103,5 εκατ. ευρώ από τα οποία η δημόσια δαπάνη (επιχορήγηση και δάνειο) ανέρχεται σε 82,3 εκατ. ευρώ. 

Μέχρι σήμερα, στον Β’ Κύκλο έχουν υπαχθεί 21.160, αιτήσεις και έχουν ολοκληρωθεί 707 έργα συνολικού προϋπολογισμού 6,3 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, η επιτροπή ενέκρινε την υπαγωγή μικρού αριθμού αιτήσεων στον Α’ κύκλο του προγράμματος. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων σε υπαγωγή για τον εν λόγω κύκλο ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 42.680, που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 637,1 εκατ. ευρώ. Η αναλογούσα δημόσια δαπάνη (επιχορήγηση και δάνειο) ανέρχεται σε 459,9 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε η κ. Σδούκου, «kαταβάλλουμε προσπάθεια να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και η υπαγωγή των υπολοίπων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο Β’ κύκλο του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ». Ήδη εργαζόμαστε εντατικά για να «βγει στον αέρα» το φθινόπωρο ο τρίτος κύκλος του προγράμματος, με αυξημένο προϋπολογισμό και βελτιωμένη αρχιτεκτονική που θα διευρύνει την εμβέλειά του. Οι δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης βρίσκονται στο επίκεντρο όχι μόνο της πολιτικής του υπουργείου μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που αποτελεί βασικό εργαλείο επανεκκίνησης της οικονομίας μετά τον κορονοϊό. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την γενναία πριμοδότηση των δράσεων στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ».